Δ. Καιρίδης στο Πρώτο: Δεν μπορεί ο Μενέντεζ στη μακρινή Αμερική να καταλαβαίνει τι κάνει η Τουρκία και τα εθνικά κοινοβούλια των εταίρων μας να σφυρίζουν αδιάφορα (audio)

Διατρέχοντας τα σημερινά δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου, η ιστορική επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ, θεωρείται από τα εκεί μέσα ενημέρωσης, ότι ήταν μια πολύ πετυχημένη παρουσία, ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής της ΝΔ, Διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και Στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Μια ομιλία ενός ξένου ηγέτη στις ολομέλειες των δύο νομοθετικών σωμάτων της πανίσχυρης Αμερικανικής Δημοκρατίας είναι ένα γεγονός από μόνο του» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ, σημειώνοντας ότι ήταν το πρώτο ταξίδι του εκτός Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου καθώς και ότι γίνεται παραμονή της αλλαγής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, διότι από τις 3 Ιανουαρίου η Πελόζι παραδίδει, παραδίδει την προεδρία στους Ρεπουμπλικάνους, «οι οποίοι είναι πολύ περισσότερο επιφυλακτικοί και καχύποπτοι στη συνέχιση της βοήθειας που αφειδώς δίνει η Αμερική στην Ουκρανία για να αντιστέκεται, όπως το κάνει επιτυχώς, στη ρωσική εισβολή».

Όσο αφορά στην προμήθεια από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία, των αμυντικών πυραυλικών συστημάτων Patriot, ο κ. Καιρίδης ανέφερε πως μια συστοιχία Πάτριοτ, δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα άρδην, αλλά είναι κάτι σημαντικό και δείχνει και μια αλλαγή στη στάση, καθώς μέχρι τώρα δίνονταν στους Ουκρανούς, σοβιετικής και ανατολικοευρωπαϊκής προέλευσης όπλα, τα οποία ξέρουν να χειρίζονται ενώ τώρα, στον βαθμό που ο πόλεμος διαρκεί και υπάρχει η δυνατότητα να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στα προηγμένης τεχνολογίας δυτικά όπλα, υπάρχει ακολούθως και η δυνατότητα να τους δίνονται και τα πιο προχωρημένα, όπως είναι οι Patriot.

Δεν είναι ατελείωτα τα αποθέματα, προσέθεσε ο κ. Καιρίδης και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν νέες παραγγελίες στις στρατιωτικές βιομηχανίες. Εδώ υπάρχει και μια σύγκρουση Ευρώπης-Αμερικής. «Το 80% της βοήθειας προέρχεται από τους Αμερικανούς. Οι Ευρωπαίοι μιλούν συχνά πολύ, αλλά στην πράξη δεν κάνουν τα αντίστοιχα. Υπάρχει μια διελκυστίνδα εντός ΝΑΤΟ για το πώς θα βοηθήσουν οι Δυτικοί περισσότερο τους Ουκρανούς, καθώς ο πόλεμος φαίνεται να είναι διαρκείας. Δεν είναι κάτι το οποίο τελείωσε σε μερικές εβδομάδες» τόνισε ο κ. Καιρίδης.

Ερωτηθείς εάν το γεγονός ότι το 80% της βοήθειας προέρχεται από την Αμερική έχει να κάνει με αυτό που λένε ορισμένοι ότι οι ΗΠΑ, είναι η μόνη κερδισμένη χώρα από τον πόλεμο, ο κ. Καιρίδης αντέτεινε ότι δεν φταίνε οι ΗΠΑ για τα λάθη της Ευρώπης και για το γεγονός της υπερ-εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, παρά τις εκκλήσεις περί του αντιθέτου των Αμερικανών όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Αναφέρομαι κατεξοχήν στη γερμανική πολιτική, στην πολιτική Μέρκελ που άφησε όμηρο την Ευρώπη, η οποία πάρα πολύ γρήγορα σήμερα επιχειρεί να απεξαρτηθεί, με τεράστιο βέβαια κόστος για τον ευρωπαίο καταναλωτή. Δεν φταίει η Αμερική που οι Γερμανοί έκλεισαν τα πυρηνικά τους εργοστάσια και εξαρτήθηκαν ακόμα περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ούτε φταίει που στην Ευρώπη, λόγω περιβαλλοντολογικών περιορισμών δεν εκμεταλλευόμαστε το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο, όπως το κάνουν αφειδώς στην Αμερική και έχουν αυτή τη δυνατότητα. Ούτε βεβαίως φταίνε οι Αμερικάνοι που οι Γερμανοί δεν είχαν ούτε έναν τερματικό σταθμό επαναεροποίησης υγροποιημένου αερίου για να μπορούν να εισάγουν από την παγκόσμια αγορά υγροποιημένο φυσικό αέριο και να εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό και δευτερευόντως το νορβηγικό που έρχεται με αγωγούς. Άρα ναι, οι Αμερικανοί είναι πιο καλά θωρακισμένοι απέναντι σε όλο αυτό το κακό και υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ότι θα πληγεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια και θα δούμε μεγάλες επιχειρήσεις ενεργοβόρες, να μεταναστεύουν στην Αμερική λόγω ενεργειακού κόστους. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία» συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης, συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο και στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας Μπομπ Μενέντεζ στη μακρινή Αμερική που να καταλαβαίνει τι κάνει η Τουρκία εδώ στην περιοχή και τα εθνικά κοινοβούλια των εταίρων μας να σφυρίζουν αδιάφορα. Δεν μπορεί η Αμερική που βρίσκεται 7.000 χιλιόμετρα μακριά, το Κογκρέσο της να είναι ευαισθητοποιημένο και να καταλαβαίνει εδώ το παιχνίδι του Ερντογάν και αυτοί που είναι δίπλα και έχουν υποστεί τον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα του Πούτιν, να είναι παντελώς αδρανείς και αδιάφοροι, κάποιοι από αυτούς, απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Άρα δεν φταίει η Αμερική για τη δικιά μας ομφαλοσκόπηση και αδράνεια και εφησυχασμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, αναφερόμενος στην Ε.Ε.

Σε σχέση τέλος με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού για τον Τούρκο Πρόεδρο και στην εμφανή σύσφιξη των τουρκοαλβανικών σχέσεων, ο κ. Καιρίδης ανέφερε πως η Αλβανία «προσπαθεί να ισορροπήσει».

«Θεωρεί και τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, στρατηγικούς εταίρους και προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες την ώρα που υπάρχει αυτή η όξυνση στην ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με ευθύνη της Τουρκίας. Αυτό που εμείς λέμε στους Αλβανούς είναι πρώτον, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών,  Ελληνικού και Αλβανικού είναι εξαιρετικά σημαντικές, διότι υπάρχει μια κοινή συνύπαρξη. Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται και ευημερούν στην πατρίδα μας και στέλνουν πίσω πολύτιμο συνάλλαγμα στην Αλβανία και ολόκληρος ο αλβανικός Νότος εξαρτάται και οικονομικά και πολιτισμικά από την Ελλάδα. Και βεβαίως υπάρχει μια ελληνική μειονότητα στη Νότια Αλβανία, στη Βόρεια Ήπειρο, η οποία χρήζει προστασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μειονοτικών δικαιωμάτων, αλλά και τις διμερείς που έχουμε υπογράψει με την Αλβανία. Άρα έχουμε ιστορικό χρέος να εργαζόμαστε για την καλή σχέση της τόσο στενής έτσι κι αλλιώς σχέσης μεταξύ των δύο κοινωνιών μας. Από κει και πέρα η Αλβανία έχει επιλέξει την Ευρώπη και καλώς το έχει κάνει και ο ευρωπαϊκός της δρόμος, τον οποίο εμείς στηρίζουμε, περνάει μέσα από την Αθήνα και τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Το να έχει καλές σχέσεις και με άλλες χώρες είναι θεμιτό και καθόλου περίεργο, αλλά άλλο αυτό και άλλο να επιτρέπει σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία να δυναμιτίζουν τη σχέση μας, καθυστερώντας χωρίς κανένα λόγο την προσφυγή στην Χάγη, την οποία έχουμε αποφασίσει για να οριοθετήσουμε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα μετά την υπονόμευση της αρχικής συμφωνίας που είχαμε υπογράψει επί Καραμανλή και Μπερίσα το 2009, πάλι με ευθύνη της Τουρκίας, αν πιστέψουμε τον πρώην Αλβανό πρωθυπουργό. Άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ο Έντι Ράμα, δεν είναι ο διστακτικός, επιφυλακτικός, μετριοπαθής εκσυγχρονιστής ηγέτης που ήταν τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του. Εγώ τον έχω δει, τον είδαμε τις προάλλες και στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αποκτήσει μια υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, θα έλεγα και αλαζονεία, ίσως και αυταρχικότητα που τον κάνει δύσκολο συνομιλητή» είπε καταλήγοντας ο κ. Καιρίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος