Χρ. Τριαντόπουλος στο Πρώτο: Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, από τις νέες αντικειμενικές αξίες (audio)

Τη διαβεβαίωση ότι οι μεταβολές στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων θα έχουν δημοσιονομική ουδετερότητα αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, έδωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, γενικός γραμματέας Οικονομικών Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Ειδική ομάδα εργασίας δουλεύει για τον νέο ΕΝΦΙΑ, λαμβάνοντας υπόψιν και τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης. Οι συντελεστές και τα χαρακτηριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ θα προσαρμοστούν στα μεταβολές των αντικειμενικών. Επομένως αύξηση των αντικειμενικών δεν σημαίνει αύξηση του νέου ΕΝΦΙΑ. Αντιθέτως, εμείς θα κινηθούμε ώστε ο ΕΝΦΙΑ να παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Είναι κάτι που έχουμε συμφωνήσει και με τους θεσμούς», σημείωσε.

Όπως είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή προχώρησε σε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. « Όταν θα μπορούμε δημοσιονομικά να αντέξουμε θα προχωρήσουμε σε επιπλέον μείωση κατά  8%, ώστε συνολικά να μειωθεί η επιβάρυνση στην περιουσία κατά 30%, έχοντας πετύχει και την εναρμόνιση με τις συνθήκες στην αγορά», σημείωσε.

Για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι «έπρεπε να πετύχουμε τη σύγκλιση των εμπορικών αξιών με τις αντικειμενικές. Δηλαδή, οι αντικειμενικές αξίες που προσδιορίζουν ένα ακίνητο, να έρθουν κοντά στις εξελίξεις που υπάρχουν στην αγορά ακινήτων». Σημείωσε ότι η διαδικασία έγινε από πιστοποιημένους ιδιώτες που κάνουν τις εκτιμήσεις για κάθε ζώνη. Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων.

Ερωτηθείς για τις αυξήσεις – που φτάνουν ακόμη και το 250% – και οι οποίες είναι περισσότερες από τις μειώσεις, είπε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «ένας από τους άξονες της μεταρρύθμισης είναι η χωρική επέκταση. Αυξήθηκαν οι ζώνες κατά 35,8%. «Πριν τη μεταρρύθμiση είχαμε 10.165 ζώνες, στη συνέχεια προσθέσαμε άλλες 3.643, με αποτέλεσμα το σύστημα να έχει συνολικά 13.808 ζώνες. Πριν τη μεταρρύθμιση καλύπταμε το 85% του πληθυσμού μέσα από το αντικειμενικό, τώρα καλύπτουμε το 98%», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, θα υπάρξει ανακατανομή της επιβάρυνσης, λόγω της διεύρυνσης της φορολογητέας βάσης και των νέων ζωνών. «Θα πληρώσουν και αυτοί που πρέπει να πληρώσουν και δεν πλήρωναν όσο έπρεπε», τόνισε.

Όπως εξήγησε, μια ζώνη εκτός αντικειμενικών αξιών, έπαιρνε την ελάχιστη τιμή ζώνης που είχε η δημοτική ενότητα, ο δήμος ή ο αντίστοιχος νομός. Ανέφερε το παράδειγμα της Μυκόνου, όπου καταγράφηκε αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 229%, καθώς πριν τη μεταρρύθμιση οι αντικειμενικές ήταν στα 1.200 ευρώ το τετραγωνικό και πλέον είναι στα 3.800 και στα 3.950 ευρώ.

Για τις αυξήσεις σε περιοχές όπως το Πέραμα, σημείωσε ότι είναι μικρές και ενσωματώνουν τις αυξήσεις ή τις μεταβολές που έπρεπε να γίνουν το 2018, αλλά δεν προχώρησαν τότε.

Ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι έχει συσταθεί και μια άλλη ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας, προκειμένου να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις σε φόρους μεταβίβασης, δημοτικά τέλη και επιδόματα. Σημείωσε, τέλος, ότι τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία ο ψηφιακός χάρτης, όπου οι πολίτες θα μπορούν να βρίσκουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος