Χρ. Ροζάκης στο Πρώτο: Το Κογκρέσο θα μπλοκάρει την πώληση F 16 στην Τουρκία – Θετικά τα πρώτα μηνύματα της επίσκεψης Μητσοτάκη (audio)

«Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν μια αντίρροπη δύναμη στην προεδρική δύναμη και έτσι έχουμε την εξασφάλιση ότι αν τους έχουμε μαζί μας – που θα τους έχουμε μαζί μας- δεν υπάρχει ενδεχόμενο η Τουρκία να αγοράσει F 16. Το Κογκρέσο θα μπλοκάρει την αναβάθμιση ή την πώληση F 16 στην Τουρκία», τόνισε ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, λίγες ώρες πριν την «ιστορική» – όπως αποκαλείται – ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Χαρακτήρισε «θετικά» τα πρώτα συμπεράσματα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, «με την έννοια ότι είχαμε μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, η οποία απέβη ευνοϊκή, δηλαδή, από όσα έχουν γίνει γνωστά, υπάρχει μια στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ που δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας και δεν συγκρίνεται με άλλη χώρα». «Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα κατόρθωσε να περάσει όλα τα θέματά της στον πρόεδρο των ΗΠΑ, να έχει απέναντί του ένα ευήκοον ους,  αντιμετωπίστηκαν θετικά τα ελληνική ζητήματα», επισήμανε.

Εκτίμησε ότι δεν υφίσταται, πλέον, η διαχρονική αμερικανική προτροπή «βρείτε τα με την Τουρκία», λέγοντας πως «οι ΗΠΑ έχουν πάρει θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, σαφώς με το να καταδείξουν ότι έχουμε μια σχέση ιδιαίτερη με τις ΗΠΑ που δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας βεβαίως».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να θελήσει η Τουρκία να «δοκιμάσει» με κάποιο επεισόδιο τη σχέση μας με τις ΗΠΑ, ο κ. Ροζάκης ήταν κατηγορηματικός. «Δεν το βλέπω, θα ήταν ατυχές κάτι τέτοιο. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα αντιδράσει με αυτό τον τρόπο», είπε.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις που ακούγονται ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε «αποικία» με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, ξεκαθάρισε πώς δεν ισχύει αυτό, διότι «η ύπαρξη μιας σειράς αμερικανικών βάσεων δεν μετατρέπει μια χώρα σε αποικία». «Η συμφωνία ήταν απαραίτητη για να ενδυναμώσει την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας. Από τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια βάση, αυτή η βάση δεν θα εγκαταλειφθεί με το πρώτο επεισόδιο που θα γίνει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Είναι κυρίως αποτρεπτική εξασφάλιση, δηλαδή αποτρέπει τον αντίπαλο να κάνει μια κίνηση η οποία ξέρει ότι θα έχει αρκετά σοβαρές επιπτώσεις», εξήγησε ο ίδιος.

Σημείωσε, πάντως ότι «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πολεμήσουν επί του πεδίου υπέρ ημών» και πως η μόνη χώρα υποτίθεται πως θα κάνει κάτι τέτοιο είναι η Γαλλία με την οποία έχουμε και μια συγκεκριμένη σημαντική σχέση. «Όλα επιδιώκουν να αποτρέψουν κινήσεις που θα αποβούν μοιραίες», πρόσθεσε.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας: Η χώρα αντιμετωπίζεται ως πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη. Από τη στιγμή που η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει έναν τέτοιο ρόλο, γίνεται πολύτιμη και για τους υπόλοιπους εταίρους και όπως καταλαβαίνουμε έχουμε μια σειρά από αποτρεπτικές κινήσεις των εταίρων, οι οποίες θα αποθαρρύνουν κάποια επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας.

Αναφορικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού για την προμήθεια αμερικανικών F -35, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν μετατρέπεται σε Ισραήλ της περιοχής, διότι είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες, καθώς το Ισραήλ είναι ένα στρατοκρατούμενο κράτος. Εμείς δεν πρόκειται να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Απλώς ενισχύουμε την άμυνα μας η οποία επί δεκαετίες δεν είχε ενισχυθεί, και εφόσον το υλικό το διαθέσιμο δεν είναι πλέον αξιοποιήσιμο, πρέπει να την ανανεώσουμε».

Για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ροζάκης είπε πως εάν διατυπώνονται ως μοχλός πίεσης, είναι ατυχής επιλογή. «Αν είναι πίεση, είναι ατυχής, διότι ουδείς θα υποχωρήσει πάνω σε αυτό το θέμα. Το μόνο που κάνει η Τουρκία είναι να απομακρύνεται συνεχώς από τους εταίρους της. Δηλαδή η διαφοροποίηση της στάσης της απέναντι στη Ρωσία, είναι κάτι που δεν θέλει κανείς από τους δυτικούς. Και κανείς δυτικός δεν θέλει την Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά υπάρχουν όρια. Αν το παρακάνει η Τουρκία, θα απομονωθεί», επισήμανε.

Τέλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ουκρανική κρίση να επιταχύνει διαδικασίες όπως η προσφυγή στη Χάγη, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι αυτό θα ήταν ευχής έργον εάν μπορούσε να γίνει. «Αλλά δεν το πιστεύω ότι είναι στην ατζέντα των δυο χωρών. Δεν το βλέπω στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Ροζάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος