Χρ. Ροζάκης στο Πρώτο: Ούτε καλοδεχούμενη, ούτε μη καλοδεχούμενη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Σε στασιμότητα τα ελληνοτουρκικά (audio)

Την πεποίθηση ότι δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση μια συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υφυπουργός Eξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Ούτε καλοδεχούμενη, ούτε μη καλοδεχούμενη θα είναι μια συνάντηση των δυο ηγετών. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν παγώσει στο θέμα των διμερών σχέσεων, έχουν παγώσει διερευνητικές συζητήσεις – που είναι το κέντρο όλης της προσπάθειας να καταφύγουμε σε μια μέθοδο συνεννόησης – και μάλιστα με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία δεν δίνει ημερομηνία επανάληψης των διερευνητικών. Επομένως, τι θα συζητηθεί εκ νέου; Να πει ο κ. Μητσοτάκης ότι “πρέπει να προχωρήσουμε τις διερευνητικές” και να πει και ο κ. Ερντογάν ότι “ναι, θα προχωρήσουν”; Δεν έχει νόημα δηλαδή μια συνάντηση», εξήγησε.

Πρόσθεσε, δε, ότι επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φτάνει στη Νέα Υόρκη την ημέρα που θα αποχωρεί ο κ. Ερντογάν, εκ των πραγμάτων είναι αδύνατη μια συνάντηση, εκτός και αν αλλάξει το πρόγραμμά τους. Απέδωσε τη σπουδή του προέδρου της Τουρκίας να προαναγγείλει τη συνάντηση, σε μια προσπάθεια να δείξει στη διεθνή κοινότητα πως είναι υπέρ του διαλόγου και για το λόγο αυτό δεν ήρθε σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά, αλλά το έκανε μονομερώς, «όπως συνηθίζει η Τουρκία».

Ο κ. Ροζάκης εκτίμησε ότι «δεν είμαστε κοντά στο να ζήσουμε γεγονότα ανάλογα με το 2020», αν και όπως τόνισε «με την Τουρκία δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, αλλά είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες».

 

«Το κύριο είναι πως η Τουρκία έχει πάψει να κάνει τις ακραίες προκλήσεις με τα πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο που έκανε πέρυσι το καλοκαίρι. Δεν σταμάτησε συνολικά μια επιθετική πολιτική της Τουρκίας, αλλά είναι μείζονος σημασίας το ότι δεν βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2020», τόνισε αναφορικά με το νέο ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά, σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ερωτηθείς για την παρενόχληση σκάφους γαλλικών συμφερόντων που πραγματοποιεί έρευνες ανατολικά της Κρήτης, επισήμανε ότι η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλει μονομερώς και παρανόμως την πολιτική της. «Όλες αυτές οι ενέργειες εντάσσονται μέσα σε αυτή τη λογική. «Η Άγκυρα επιμένει ότι εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα λύσης των προβλημάτων, θα προχωρά μόνη της σε οποιαδήποτε ενέργεια θέλει. Και αυτό είναι το βασικό μήνυμα που διαφαίνεται», είπε χαρακτηριστικά .

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισήμανε ότι βρίσκονται σε μια στάσιμη φάση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορώ να μιλήσω για δυναμική φάση ή για περίοδο που θα μας οδηγήσει σε επίλυση διαφορών. Αυτό μοιάζει ακατόρθωτο». Αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στη Γερμανία, υπογράμμισε ότι διαβλέπει «αλλαγή σκυτάλης», αλλά δεν βλέπει «αλλαγή πολιτικής».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξημένες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτίμησε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει τα μέσα στις χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετακίνησης μεγάλων πληθυσμών προς τη Δύση, μέσω Τουρκίας. «Αυτό είναι το μείζον. Αν μπορέσουν μέσα από μια οικονομική βοήθεια, θα ήταν μια λύση που ανακούφιζε και την Τουρκία και την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τη συμφωνία AUKUS, μοιάζει απαραίτητη η δημιουργία ευρωστρατού. Πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα είναι η μόνη λογική η οποία θα μας εξασφαλίσει ηρεμία και ειρήνη», ανέφερε. Ο κ.Ροζάκης παραδέχθηκε ότι ουσιαστική Ευρώπη παραμένει θεατής των εξελίξεων, «διότι δεν είναι σε θέση από στρατιωτικής πλευράς να υποστηρίξει τις επιλογές της».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος