Γ. Οικονόμου: Πιθανή η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις ΗΠΑ αν υπάρξει αίτημα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη “εφόσον ο Τούρκος Πρόεδρος παρατείνει την παραμονή του” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ωστόσο διευκρίνισε πως “προσώρας η παρουσία των δύο ηγετών στις ΗΠΑ, όπως έχουν ανακοινωθεί τα προγράμματά τους δείχνει ότι δεν συμπίπτει. Εάν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παρουσία του στις ΗΠΑ και υποβληθεί τέτοιο αίτημα θα εξεταστεί διπλωματικά και νομίζω ότι θα απαντηθεί θετικά. Αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι καινούριο όσον αφορά την παρουσία των δύο ηγετών στις ΗΠΑ” διευκρίνισε.

Απαντώντας σχετικά στο κατά πόσο μπαίνουμε σε μία κλιμάκωση των σχέσεων με την Τουρκία μετά το περιστατικό ανατολικά της Κρήτης με το γαλλικό ερευνητικό πλοίο και την παρενόχλησή του από τουρκικά πολεμικά σκάφη, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως “Η θέση μας είναι πάγια. Πάντα οι απόψεις μας εδράζονται σε αυτά που ισχύουν με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και πάντα η πολιτική μας έχει γρήγορα αντανακλαστικά, που επιτρέπει στη χώρα μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά της και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

«Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδέχεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οκτώ ηγέτες χωρών της Νότιας Ευρώπης και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κυβέρνηση εκφράζει απόλυτη ικανοποίηση για τα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματά της Συνόδου όπως αυτά αποτυπώνονται τόσο στην Πολιτική Διακήρυξη, όσο και στη Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η Διακήρυξη των Αθηνών που υπογράφηκε απ΄ όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες του Νότου, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ορόσημο για την EUMED 9. Όπως είναι γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ποιότητα ζωής, όσο και την ευημερία της κοινωνίας μας, αφού ο τουρισμός και ο πρωτογενής μας τομέας συνδέονται άρρηκτα με τη φύση.
Μείζονος σημασίας ήταν οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν -και απεικονίζονται στην Πολιτική Διακήρυξη- σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ομόφωνα οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. και υπογραμμίζουν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε.

«Συμφωνία υπήρξε και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Οι 9 ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού ζητήματος και τις οργανωμένες απόπειρες παράνομης εισροής μεταναστών».

«Τέλος, τέθηκε το θέμα των ανατιμήσεων τόσο στις τιμές του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος. Αναδείχθηκε η πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και τονίστηκε η ανάγκη παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέσα και από αυτή τη Σύνοδο έγινε φανερό ότι ο Πρωθυπουργός -με το προσωπικό του κύρος, τις διεθνείς του επαφές και την συνεχή του προσπάθεια- έχει κατορθώσει να αναβαθμίσει τον πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, υπερασπιζόμενος αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια και τις επιδιώξεις μας σε όλα τα επίπεδα» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου

Μετά τη Σάμο, δύο νέες κλειστές δομές μεταναστών σε Κω και Λέρο

«Η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη δομή εγκαινιάστηκε το Σάββατο στη Σάμο. Πρόκειται για δομή που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια δομή που -όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση- βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό με συνθήκες αξιοπρέπειας για όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αλλά και ελέγχου για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή ή απέλαση. Το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία των νέων κλειστών – ελεγχόμενων δομών σε Λέρο και Κω» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Θέλω να σημειώσω ότι η αποσυμφόρηση των νησιών μας συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Τον Αύγουστο καταγράφηκε μείωση κατά 81% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην επικράτεια ήταν μειωμένος κατά 49%. Οι ροές-αφίξεις κατά το 1ο οκτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το 1ο οκτάμηνο του 2020, ενώ στα νησιά οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 78%. Στο ίδιο διάστημα αναχώρησαν 7.841 άτομα με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών», συμπλήρωσε.

Κριτική στην ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του  Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

“Το βασικό συμπέρασμα από την παρουσία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Δ.Ε.Θ., τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξη Τύπου, είναι ότι τίποτα δεν κατάλαβε και σε τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ήταν και παραμένει εκείνος που θεώρησε εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης. Αρκέστηκε να επαναλαμβάνει όλα όσα έλεγε την περίοδο της διακυβέρνησής του, δείχνοντας αλαζονεία απέναντι στους πολίτες που τον καταψήφισαν και αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο περιβάλλον, εγχώριο και διεθνές, που έχει προκύψει από τις εκλογές του 2019 και μετά. Το ρολόι του κ. Τσίπρα έχει σταματήσει στο 2014. Μόνο που σήμερα όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε τότε.” σημείωσε ο Γ. Οικονόμου

“Δεν απάντησε σε κανένα από τα μεγάλα διακυβεύματα του αύριο και σε κανένα ερώτημα του σήμερα. Και αυτό γιατί κατανοεί την πραγματικότητα μέσω παρωχημένων ερμηνευτικών εργαλείων. Επειδή δεν κατάφερε να παρουσιάσει μια συμπαγή και πειστική πολιτική πρόταση, συνοδευόμενη από σαφές και μελετημένο οικονομικό σχέδιο, επανήλθε στα συνηθισμένα κλίσε και τα προσφιλή του ψέματα. Το ποιο αγαπημένο ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός νομοθετεί για τους πλούσιους, για τους λίγους και τους ισχυρούς.” επεσήμανε.

“Η ιστορία όμως έδειξε ότι ο κ. Τσίπρας νομοθετούσε για να αρπάξει το εισόδημα της μεσαίας τάξης, ενώ η Κυβέρνησή μας σήμερα νομοθετεί για να ενισχύσει το εισόδημα όλων των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας παραμένει αγκυλωμένος στο παρελθόν, το πλαίσιο σκέψης του και η πολιτική του συγκρότηση δεν έχουν καμιά αναφορά στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Εκφράζει τη βαθιά συντήρηση, σε κάθε επίπεδο: πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό. Για αυτό και επέμεινε στο λόγο του στις λέξεις «επιστροφή» και «κατάργηση», παρά το γεγονός ότι το βασικό του σύνθημα υποτίθεται πως ήταν η «νέα αρχή» είπε χαρακτηριστικά

“Η δική μας κουλτούρα ,η δική μας πολιτική αρχή είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Είναι η διασφάλιση του ατομικού συμφέροντος μέσα από την προαγωγή του συνολικού αγαθού. Η πολιτική της Κυβέρνησης έως σήμερα και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. έχουν ως κοινό παρονομαστή την κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς να αφήνουν κανένα πίσω. Η κατάργηση των φορών στη γονική παροχή και τη δωρεά, η συνέχιση της μείωσης ΕΝΦΙΑ, η συνέχιση μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργούν σταθερή ενίσχυση του εισοδήματος, η εκ νέου αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, οι επενδύσεις που προσελκύουμε και δημιουργούν δουλειές και θέσεις εργασίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους, η αναβάθμιση των σπουδών και του δημόσιου σχολείου, η στήριξη των νέων γονιών, η αύξηση κατά 22% βασικών επιδομάτων σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2020 και τόσα άλλα που πετύχαμε μέσα στις συνθήκες κρίσης είναι η αλήθεια που γνωρίζουν οι Έλληνες και η καλύτερη απάντηση” ανέφερε ο κ. Οικονόμου

Ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ κάθε Τετάρτη για κρούσματα σε παιδιά

Η κυβέρνηση παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας και στην εκπαιδευτική κοινότητα και ανάλογα με τα δεδομένα στα σχολεία -και εφόσον χρειαστεί- θα υπάρξει παρέμβαση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Παράλληλα αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού στα σχολεία υπογραμμίζοντας ότι κάθε Τετάρτη θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ αναλυτικά τα στοιχεία για τα παιδιά από 4 έως 17 ετών που νοσούν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι στην ηλικιακή αυτή ομάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα, προσθέτοντας ότι υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία με τον εμβολιασμό των παιδιών, το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας εντός των σχολείων αλλά και στο προαύλιο αλλά και το αυξημένο τέστινγκ.

Ανακοινώσεις

Ο κ. Οικονόμου τελείωσε την παρουσίασή του με δύο ανακοινώσεις. Αύριο το απόγευμα θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για τον εμβολιασμό των ανηλίκων με την παρουσία της κυρίας Θεοδωρίδου και της κυρίας Παπαευαγγέλου . Θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν γονείς και μαθητές μέσα από το κανάλι youtube Υπουργείου Παιδείας -θα βγουν σε λίγο και οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας- και θα μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου τους Δημάρχους Αθηνών και Κωνσταντινούπολης τον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Ιμάμογλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος