Χ. Οικονόμου στο Πρώτο: Η αγωγή της δημόσιας υγείας πρέπει να ξεκινά από το σχολείο – Οι αντιλήψεις δεν αλλάζουν υπό την επήρεια του φόβου (audio)

Με αφορμή την σύσταση της νέας επιτροπής εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Υγείας και μέλος της νεοσύστατης επιτροπής, Χαράλαμπος Οικονόμου, επισημαίνοντας την βασική αρχή, ότι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας δεν είναι καθαρά ιατρικό ή βιολογικό. «Είναι πρωτίστως κοινωνικό, γιατί ουσιαστικά οι παράγοντες που οδηγούν σε τέτοιου είδους καταστάσεις όπως οι πανδημίες, συνδέονται με την καθημερινότητα με τον τρόπο διαβίωσης, τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που επιδρούν στο πώς βιώνουμε την καθημερινότητά μας. Άρα πρέπει να ακουστεί και η άποψη των κοινωνικών επιστημόνων πάνω στα ζητήματα αυτά».

«Θα πρέπει να δείξουμε ότι η αντιμετώπιση μια ασθένειας δεν είναι μόνο ιατρικό γεγονός. Μια ασθένεια είναι εκτός από ιατρική και κοινωνική. Άρα το πώς συμπεριφερόμαστε στην καθημερινότητά μας, το πώς θα επενδύσουμε πάνω στην υγεία του πληθυσμού συνδέεται με τις προσεγγίσεις που έχει αναπτύξει η κοινωνιολογία της υγείας» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

«Αναρωτιόμαστε γιατί μια μερίδα του πληθυσμού δεν εμβολιάζεται. Μπορεί να μην έχει ενημερωθεί σωστά, αλλά κυρίως δεν έχει διαπαιδαγωγηθεί με μια αίσθηση της αντίληψης των κινδύνων αυτών. Αν δεν ξεκινάει το ζήτημα μέσα από την σχολική υγιεινή και αυτό να μας ακολουθεί σε όλη την πορεία της ζωής μας, μην περιμένουμε σε 5-10 μέρες να αλλάξουμε αντιλήψεις υπό την επήρεια ενός φόβου» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Η δημόσια υγεία αναφέρεται σε μεγάλες ομάδες πληθυσμών και στον ίδιο τον πληθυσμό, άρα συνδέεται με την καθημερινότητα και τον τρόπο που την ζούμε. Οι κοινωνικοί προσδιοριστές της υγείας είναι αυτοί που θα πρέπει να μελετώνται πρωτίστως για να μπορούμε να προσδιορίζουμε τις πιθανότητες εμφάνισης επιδημιών, πανδημιών σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

«Ο ρόλος της κοινωνιολογίας της υγείας εδώ είναι να εξετάζει αυτούς τους παράγοντες, συνθήκες εργασίας, διαβίωσης, σχολική υγιεινή, όλα αυτά που επιδρούν στο πώς διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που ένα ευνοεί την εμφάνιση πανδημιών. Άρα έρχεται η κοινωνιολογία της υγείας να εστιάσει στον χώρο που παράγονται τα προβλήματα, που είναι ακριβώς ο κοινωνικός χώρος. Θα μπουν ζητήματα για την διαμόρφωση των συνθηκών της καθημερινότητας αλλά κυρίως για να αναδειχθεί ότι η δημόσια υγεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στο ζήτημα της αγωγής, άρα της ενημέρωσης των πολιτών, στην εκπαίδευσή τους, από τα πρώτα χρόνια της ζωής» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος