Το πλαφόν που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το φυσικό αέριο σχολίασε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Τομεάρχης Ενέργειας στο ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Είναι έτσι όπως έχει διατυπωθεί ο κανονισμός, ένα πλαφόν που δύσκολα ενεργοποιείται και σχετικά εύκολα απενεργοποιείται. Για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να είναι η υψηλή τιμή πάνω από 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πάνω από τρεις μέρες στα χρηματιστήρια. Θα πρέπει επίσης, η τιμή αυτή να παραμένει ψηλότερη κατά 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα από την τιμή που θα έχει το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε άλλες αγορές. Είναι δύο συνθήκες οι οποίες όταν συμβαίνουν τότε θα μπορεί το πλαφόν να ενεργοποιείται», εξήγησε ο κ. Δούκας
«Όμως ακόμα και αν ενεργοποιηθεί, εάν η Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας πει ότι υπάρχει κίνδυνος επάρκειας για κάποια χώρα, αμέσως μετά, με την απλή δήλωση παύει ενεργοποίησή του», συμπλήρωσε ο Τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ.
«Εκτιμώ ότι τιμολόγια για το ρεύμα θα είναι υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα»
Αναφερόμενος στα τιμολόγια ρεύματος ο κ. Δούκας εκτίμησε ότι θα είναι υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. «Αυτό οφείλεται στο ότι ήταν αυξημένη η χονδρεμπορική αγορά σε ηλεκτρική ενέργεια λόγω του φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο δεν θα επανέλθει εύκολα σε συνθήκες προ ενεργειακής κρίσης. Χρειάζεται να γίνουν πολλά και σημαντικά για να φτάσει να είναι βιώσιμη η τιμή του για τα κράτη και να μην χρειάζεται επιδοτήσεις. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι να βάλουμε πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα εθνικά ενεργειακά μείγματα, όπως και στη χώρα μας», πρόσθεσε.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ αξιολόγησε ως θετικό ότι έκλεισε το ζήτημα του πλαφόν, οπότε θα προχωρήσουν γρήγορα οι αποφάσεις για τη διαδικασία επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διείσδυσης τους. Αυτό ,σύμφωνα με τον ίδιο, συμβαίνει επειδή όσο περισσότερες ανανεώσιμες πηγές έχουμε στο ενεργειακό μας μείγμα, τόσο μεγαλύτερη υποκατάσταση πετυχαίνουμε στο φυσικό αέριο που είναι πανάκριβο και άρα πολύ λιγότερα χρήματα θα χρειάζεται να πληρώνουν τα νοικοκυριά για ρεύμα στα σπίτια τους.
«Η συμφωνία Γερμανίας – Κατάρ είναι μία κίνηση που δείχνει ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας»Ερωτηθείς για τη συμφωνία μεταξύ Κατάρ-Γερμανίας για προμήθειες LNG, ο κ. Δούκας είπε ότι αυτή η κίνηση δείχνει ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. «Είναι μια οπισθοχώρηση της κλιματικής, της πράσινης ατζέντας και της ενεργειακής αυτονομίας. Η συμφωνία αυτή δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχε συμβεί ο πόλεμος. Βέβαια είναι μια συμφωνία η οποία δείχνει ότι οι Γερμανοί θέλουν να επανέλθουν κάποια στιγμή στους κλιματικούς τους στόχους και απλά θέλουν να είναι σίγουροι όπως πάντα ότι θα υπάρχει φυσικό αέριο και στη χειρότερη των περιπτώσεων», συμπλήρωσε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος