Αναβαθμίζονται οι ενεργειακές σχέσεις της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία

Σε τροχιά αναβάθμισης εισέρχονται οι ενεργειακές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία ύστερα από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζάεφ συναντήθηκε με τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων με βασικό αντικείμενο την επίλυση των εκκρεμοτήτων για την επαναλειτουργία του αγωγού καυσίμων των ΕΛΠΕ που συνδέει το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια.

Η συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Δημιουργείται η προοπτική για επαναλειτουργία του αγωγού ακόμη και στις αρχές του καλοκαιριού ενώ στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκε και το ενδεχόμενο περαιτέρω επενδύσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ στη γειτονική χώρα.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ξεχωρίζει το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για το νέο υδροηλεκτρικό έργο Cebren (φωτογραφία) για το οποίο η ελληνική επιχείρηση έχει περάσει στο δεύτερο στάδιο του σχετικού διαγωνισμού. Πρόκειται για μονάδα σημαντικής ισχύος (333-458 MW) με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh.

Στον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ επίσης, περιλαμβάνεται η κατασκευή αγωγού τροφοδοσίας της γειτονικής χώρας με φυσικό αέριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος