Ανάλυση Ν. Μελέτη: Επίδειξη ισχύος από τον Ερντογάν – Παραβιάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ  

Στις κινήσεις Ερντογάν και για το πού ακριβώς το πάει, αναφέρεται ο διπλωματικό συντάκτη της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.

Ο Τούρκος ηγέτης δεν είναι από εκείνους που θα υποχωρούσαν επειδή η κα Φον ντερ Λάιεν και ο κ. Μισέλ ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν συστήσει αυτοσυγκράτηση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν βλέποντας ότι δεν μπορεί μέσω της διαδικασίας του Κυπριακού να επιβάλει την λύση που θέλει, επιχειρεί να το κάνει με τετελεσμένα που παραβιάζουν ευθέως τα δύο ψηφίσματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αμμόχωστο. Είναι αντίθετα με τις αποφάσεις της Ε.Ε., ανατρέπουν το στάτους κβο και αμφισβητούν εμπράκτως την βάση λύσης του Κυπριακού και συγχρόνως κάνει και επίδειξη δύναμης.

Και έτσι οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι εμφανίζονται να διαχειρίζονται και να υπόσχονται και επιστροφές περιουσιών, οι οποίες δεν τους ανήκουν και οι οποίες θα έπρεπε να είναι υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ μέχρι την λύση του Κυπριακού και την απόδοση στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Για την ακρίβεια ο κ. Ερντογάν  δεν υπόσχεται επιστροφή περιουσιών αλλά δικαίωμα υποτίθεται για προσφυγή στην παράνομη επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος. Αλλά η στόχευση είναι διπλή: να δοθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών και είναι έτοιμη να τους δώσει την δυνατότητα διεκδίκησής των περιουσιών τους, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση όμως (κάτι που είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του ΟΗΕ και με όλα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα για το περιουσιακό).

Και συγχρόνως να νομιμοποιηθεί έστω και ατύπως η Επιτροπή του ψευδοκράτους ως θεσμός κρατικής οντότητας στον οποίο μάλιστα προσφεύγουν και ελληνοκύπριοι.

Ο κ. Ερντογάν πάντως δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις κινήσεις του λόμπι και την κινητοποίηση εναντίον των πολιτικών επιλογών της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Μπορεί να αγνοεί επιδεικτικά τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας η οποία για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι και πολύ αυστηρή μαζί του, αλλά δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις αντιδράσεις του ελληνικού και κυπριακού λόμπι στις ΗΠΑ, που έχει εργασθεί σκληρά και έχει σημαντικές επιτυχίες με αποκορύφωμα και τις επιστολές Μενέντεζ, Ρούμπιο και την νομοθεσία για αναβάθμιση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Και το είδαμε στην αντίδραση του για την σημερινή συζήτηση στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος