Αλ. Στεφανής: Δεν συμφέρει την Τουρκία να κάνει ένα θερμό επεισόδιο – Α. Μαλλιάς: Η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή (video)

Για τον τουρκικό αναθεωρητισμό και την στάση των συμμάχων μας απέναντι στις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν στην ΕΡΤ ο Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην υφυπουργός Άμυνας και στρατηγός εν αποστρατεία και ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν συμφέρει την Τουρκία να κάνει θερμό επεισόδιο» γιατί η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ, διπλωματικά και επιχειρησιακά.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να αναλύουμε τι θα κάνει ο Τούρκος πρόεδρος. Αυτή είναι μία διαδικασία που δεν σε βγάζει πουθενά γιατί ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να αλλάξει την καθημερινή ατζέντα του Τούρκου ηγέτη», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Στεφανής.

Αναφερόμενος στο πώς αντιδρά η ελληνική διπλωματία στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα τόνισε ότι «για κάθε σενάριο η Ελλάδα έχει απάντηση και στο διπλωτικό, αλλά και στο επιχειρησιακό πεδίο».

Σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό Άμυνας η στάση της ελληνικής πλευράς θα εξαρτηθεί από την στάση που θα κρατήσει η Τουρκία. «Η Ελλάδα παρακολουθεί τι συμβαίνει με μεγάλη ψυχραιμία. Είναι έτοιμη αν τεθούν όλα αυτά τα θέματα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ να απαντήσει σε αυτό το επίπεδο», συμπλήρωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία.

Δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε

«Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, οι οποίες έχουν τρία συστατικά: μια άνευ προηγουμένου εσωτερική νομιμοποίηση στην οποία συνέβαλε η προσπάθεια παραβίασης των χερσαίων δυνάμεων με απόφαση του προέδρου Ερντογάν. Έχουμε μια επιτάχυνση των διαδικασιών βελτίωσης του εμψύχου υλικού των ενόπλων δυνάμεων και τρίτον, έχουμε έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλίας.

«Η Ελλάδα την στιγμή αυτή είναι μια πολύ ισχυρή χώρα με τις συμμαχίες, τις συνεργασίες και της ρήτρες αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με Γαλλία και ΗΠΑ» δήλωσε ο πρέσβης επί τιμή. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε», υποστήριξε ο κ. Μαλλιάς επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θα ήθελε να ανοίξει ένας διάλογος στο ΝΑΤΟ για το εάν η Τουρκία εξακολουθεί να δεσμεύεται από τις αρχές του καταστατικού χάρτη της Βορειοδυτικής Συμμαχίας».

«Τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα άλλαξε τελείως την στρατηγική της σε ότι αφορά την σχέση της με την Τουρκία. Πριν από τρία χρόνια πηγαίναμε στο εξωτερικό και περιμέναμε να μας βοηθήσουν. Τώρα μιλώντας με τους συμμάχους μας δείχνουμε τα δυνατά μας στοιχεία. Δείχνουμε την ισχύ που έχουμε σε διπλωματικό και επιχειρησιακό πεδίο» είπε ο κ. Στεφανής.

Και όπως τόνισε, «δεν συμφέρει την Τουρκία να κάνει θερμό επεισόδιο για λόγους πολιτικούς, στρατηγικούς και επιχειρησιακούς», προσθέτοντας ότι  «φοβάται αυτός ο οποίος δεν είναι προετοιμασμένος, εκπαιδευμένος, δεν έχει τα μέσα, δεν έχει το ηθικό και τη γνώση. Εμείς, με μεγάλη ψυχραιμία λέμε στους Έλληνες ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Ρεπορτάζ: Αριάνα Φερεντίνου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος