Αλ. Αρδαβάνης στο Πρώτο: Η δημοσιοποίηση του καρκίνου έχει θετικό πρόσημο, αλλά είναι και δίκοπο μαχαίρι (audio)

Την πεποίθηση ότι η δημοσιοποίηση της περιπέτειας της υγείας ειδικά από πρόσωπα της επικαιρότητας, πολιτικούς και ηθοποιούς έχει θετικό πρόσημο καθώς μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ τους ανθρώπους εξέφρασε ο παθολόγος – ογκολόγος Αλέξανδρος Αρδαβάνης, διευθυντής του Α’ Παθολογικού Ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις» με τον Θανάση Γεωργακόπουλο, με αφορμή την απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Τόνισε, πάντως, ότι η δημοσιότητα είναι και δίκοπο μαχαίρι, ένας «Ιανός», γιατί πολλές φορές σε κακές εκβάσεις οι άνθρωποι τρομοκρατούνται περισσότερο. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αναφέρουν πλέον τη λέξη καρκίνος, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου ακόμη και δημοσιογράφοι χρησιμοποιούσαν διάφορα επίθετα και προσδιορισμούς, όπως το «ξορκισμένο», η «επάρατη νόσος» κ.τ.λ, κάτι που – όπως είπε- «είναι σε μεγάλο βαθμό καταστρεπτικό.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της πρόληψης, με αιχμή το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ο κ. Αρδαβάνης είπε ότι η πρόληψη είναι ένα ζητούμενο παγκοσμίως και έχει δυο μορφές, την πρωτογενή και την δευτερογενή, η οποία έχει στόχο να διαγνώσεις το πρόβλημα όσο γίνεται νωρίτερα και να περιορίσεις την έκταση της νόσου. Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχουν σημαντικοί εξωγενείς επιβαρυντικοί παράγοντες όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, ο διατροφικός όλεθρος που υφιστάμεθα άθελά μας, και το κάπνισμα, το «βάρος» πέφτει στη δευτερογενή πρόληψη, δηλαδή στην έγκαιρη διάγνωση.

Ο παθολόγος- ογκολόγος μίλησε για καρκίνους που «ξεφεύγουν» από τους προληπτικούς ελέγχους, όπως για παράδειγμα στο στομάχι, στο παχύ έντερο και στις ωοθήκες, με αποτέλεσμα να είναι πιο καθυστερημένη η πρόληψη. «Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αλλά δεν είναι εύκολο να κάνεις για παράδειγμα μια αξονική κάθε 6 μήνες ή μια φορά το χρόνο σε όλο τον κόσμο, γιατί υπάρχουν θέματα και πέρα από την ακτινοβολία», σημείωσε.

Μίλησε για ορισμένους καρκίνους που είναι κληρονομούμενοι λόγω γονιδιακής βλάβης, λέγοντας πως «στις περισσότερες περιπτώσεις η ανιχνευσιμότητα και ο καθορισμός της κληρονομικότητας είναι αρκετά δύσκολος και επικίνδυνος», διότι «η διάγνωση, μπορεί να δημιουργεί τεράστια προβλήματα ψυχικής νοσηρότητας».

Επίσης, ο κ. Αρδαβάνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε νεοπλάσματα που είναι πλέον ιάσιμα, ακόμα και σε προχωρημένη νόσο, με τις υπάρχουσες θεραπείες.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος