Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά – Παρακαταθήκη της η ψυχική δύναμη και το ήθος

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά. Χιλιάδες κόσμου τη συνόδευσαν στο Α’ νεκροταφείο όπου εκτυλίχθηκε η τελευταία πράξη του δράματος. Σε ένα πάνδημο πένθος, οικογένεια, φίλοι και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος βρίσκονταν στο πλάι της καθ’ όλη την πομπή. Το ύστατο χαίρε στους επικήδειους των τριών παιδιών της ήταν σπαρακτικό.

Το τελευταίο χειροκρότημα για τη Φώφη Γεννηματά, ήταν το πιο δυνατό και το πιο παρατεταμένο. Mια γενναία γυναίκα, που πάλεψε με περίσσιο θάρρος και γενναιότητα απέναντι σε έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο, αποχαιρέτησε σήμερα η Αθήνα και ολόκληρη η Ελλάδα.

Η τελευταία διαδρομή ήταν και η πιο δύσκολη. Μητροπόλεως πλατεία Συντάγματος, στάση έξω από τη Βουλή. Εκεί που έδωσε τις δικές της μάχες…

Στις 4:25 το φέρετρο περνούσε την πύλη του Α’ Νεκροταφείου με την μπάντα να παιανίζει και να τονίζει με τους ήχους της, την τελευταία πράξη του δράματος.

Μικτό στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές εν ενεργεία υπουργού στη Φώφη Γεννηματά.

Αξιωματικός του ελληνικού στρατού παρέδωσε την γαλανόλευκη που είχε σκεπάσει το φέρετρο, και τα παράσημα στον σύζυγο της.

Τιμητικές βολές ακούστηκαν την ώρα που η αττική γη υποδέχτηκε το φέρετρο με τη Φώφη Γεννηματά.

Η Φώφη έσμιξε σήμερα με τους δικούς της ανθρώπους. Τάφηκε στo ίδιο μνήμα όπου είχε ταφεί ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, χτυπημένος από την ίδια αρρώστια, 27 χρόνια πριν.

Στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών το κλίμα ήταν έντονα φορτισμένο. Καθηλωτικοί οι επικήδειοι των τριών παιδιών της.

Όπως ανέφερε ο γιoς της Γιώργος «η αγαπημένη μας μητέρα βρισκόμαστε όλοι εδώ, οι άνθρωποι που σε αγαπάμε και λάτρευες με όλη σου την καρδιά. Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια, κάτι που παρόλη την απαιτητική σου καριέρα, νοιώθουμε πάντα έντονα, όλες σου τις μάχες τις έδωσες παλικαρίσια.

Ήσουνα αγωνίστρια της ζωής για τη ζωή, αντίκριζες πάντα τον κίνδυνο με το φανταχτερό χαμόγελό σου, δείχνοντας τη δυναμικότητά σου και τη θέληση που είχες για η ζωή.

Έγινες έτσι υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους, κάτι που επιβεβαιώνει η πρόσφατη απόφαση της πολιτείας για δημιουργία προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού με την τιμητική ονομασία “Φώφη Γεννηματά”».

Η μικρότερη κόρη της, η Κατερίνα είπε: «έφυγες νικήτρια πάλεψες την αρρώστια μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν το έβαλες ποτέ κάτω, παρά τον πόνο και την ταλαιπωρία ήσουν πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη, να μας καθησυχάζεις ότι όλα θα πάνε καλά.

Ήσουν και θα είσαι πάντα η ηρωίδα μας, η μαμά μας, μας χάρισες στιγμές με πολλή αγάπη και πολλή τρυφερότητα, που θα μείνουν για πάντα στις μνήμες μας. Ήσουν δίπλα μας στις ευχάριστες στιγμές, στις επιτυχίες, αλλά και στις δυσκολίες. Πάντα όταν ήμουν στεναχωρημένη το καταλάβαινες και προσπαθούσες να μου φτιάξεις τη διάθεση».

Έφυγες όρθια και με το κεφάλι ψηλά όπως αρμόζει σε μία μαχήτρια, είπε η μεγάλη κόρη της Φώφης Γεννηματά, Αιμιλία Γεννηματά-Ντέκα.

«Στις τελευταίες μας κουβέντες μου είπες, ένα δύο τρία πάμε και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μία μαχήτρια. Γιατί έτσι ήσουνα δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες, όταν δίνεις μία μάχη με καθαρή ψυχή, που δεν παραδίδεις τα όπλα, είναι πάντα μία μάχη κερδισμένη.
Το χέρι χτυπούσε στο τραπέζι και γινόταν αυτό που έπρεπε να γίνει. Αυτό το χέρι το χτύπησες πολλές φορές στη ζωή σου, σαν κορίτσι, σαν γυναίκα, σαν μητέρα, και κέρδισες.

Δεν ήταν όμως ποτέ σκληρό, ήταν απαλό και γεμάτο τρυφερότητα και ανιδιοτέλεια.
Ήξερες πάντα όσα ξέρει μόνο μία μάνα, η αγκαλιά σου ήτανε ζεστή, τρυφερή αλλά και ασπίδα δυνατή σαν εσένα.
Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου το family που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα από όλους, είναι αυτά που θα μας λείψουν πιο πολύ, αλλά είναι και οδηγός για μία ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα.
Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη πως θα τα ακολουθήσουμε».

Έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου τόνισε συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του» τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

«Η Φώφη Γεννηματά αφήνει παρακαταθήκη ευγένειας, ιερότητας, ευθύνης και αξιοπρέπειας» ανέφερε στον δικό του λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. «Το μεγαλύτερο χειροκρότημα για την Φώφη Γεννηματά είναι αυτό που δεν θα το ακούσει η ίδια, το σημερινό και είναι το πιο σημαντικό, γιατί είναι το πιο ενσυνείδητο», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Υπέκυψε όπως όλοι στο πεπερασμένο της ανθρώπινης μοίρας και ευχόμαστε στους δικούς της ανθρώπους κάθε κουράγιο και υπομονή. Αρνιόταν να περιφέρει δεξιά κι αριστερά την ασθένεια της, παρά μόνο όταν ήταν για να δώσει δύναμη σε άλλους».

Σε προσωπικό τόνο ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής και στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Χριστοδουλάκης μίλησε για τη γενναία στάση που τήρησε στη ζωή και την πολιτική.

«Λίγο πριν το μεγάλο ταξίδι σου υπόσχομαι πρόεδρε ότι θα μιλάμε για σένα. Θα μιλάμε στα παιδιά σου και στα παιδιά μας, θα μιλάμε στις επόμενες γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς για εκείνη που δεν της χαρίστηκε ποτέ τίποτα, για εκείνη που στο βλέμμα της χωρούσανε όλοι ακόμα και οι αντίπαλοί της» τόνισε. Ανέφερε ακόμα ότι «πίστευες στους νέους ανθρώπους, μας εμπιστεύθηκες. Εκεί που οι άλλοι έβλεπαν τοίχους, εσύ μας άνοιγες δρόμους. Ανέστησες ένα κόμμα, ένωσες τα κομμάτια του όταν αυτό φαινόταν αδύνατο».

Το ημερολόγιο γράφει 27 Οκτωβρίου 2021. Σ΄ όλα τα δημόσια κτίρια οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, υποδηλώνοντας το εθνικό πένθος για μια γυναίκα που πάλεψε, διδάσκοντας ήθος και αξιοπρέπεια.

Βαθιά συγκίνηση: Συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι ήταν όλοι στο τελευταίο «αντίο»

Με την ελληνική σημαία και τα παράσημά της στα χέρια τους, η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά αποχώρησε από το Α΄Νεκροταφείο κάτω από το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου. Λίγα λεπτά πριν γραφόταν η τελευταία πράξη του αποχαιρετισμού, στον δικό τους άνθρωπο, σύντροφο, μητέρα. Συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι ήταν όλοι εκεί στο τελευταίο αντίο. Ακόμη και οι συμμαθητές των μικρότερων παιδιών της.

Στη Μητρόπολη Αθηνών, ο κόσμος είχε κατακλύσει από νωρίς τον εξωτερικό χώρο, όπου και παρέμεινε κατά τη διάρκεια της εξόδιου ακολουθίας.

Λίγο πριν τις 14.00 άρχισε να καταφτάνει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Τέσσερις πρώην Πρωθυπουργοί, πολιτικοί και βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα έδωσαν το παρόν. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη που κατέφτασε υποβασταζόμενη από τα παιδιά της, Κώστα και Αλεξία Μπακογιάννη.

Σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα συλλυπήθηκε τον σύζυγο της Φώφης Γεννηματά και τα τρία της παιδιά.

Η σορός της προέδρου του ΚΙΝΑΛ έφτασε στις 8.30 το πρωί στο παρεκκλήσι  της Παναγίας Γοργοεπηκόου και του Αγίου Ελευθερίου.

Από τις 10:00 τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Κοντά της η αδελφή της Μαίρη με την οικογένειά της, όπως και σύντροφοί της από την πολιτική, με ένα τριαντάφυλλο στο χέρι.

Άνθρωποι που τη θαύμαζαν είτε τη γνώριζαν είτε όχι συγκεντρώθηκαν για το ύστατο χαίρε στη Φώφη Γεννηματά, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη μάχη που έδωσε με ανθρωπιά και γενναιότητα.

Πεζή από τη Βουλή έφτασε στη Μητρόπολη σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής. Όλοι τους με λευκά τριαντάφυλλα στα χέρια και τη θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με τρείς σημαίες. Την ελληνική, του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής.

Με πράσινο περιβραχιόνιο και μάσκες του ΠΑΣΟΚ, οι στενοί φίλοι και συνεργάτες της στάθηκαν ως τιμητική φρουρά δίπλα από το φέρετρό της, εκεί που σήμερα έγειρε με συγκίνηση ολόκληρη η Ελλάδα.

Το πολιτικό όραμα της Φώφης: «Να κοιτάζω τους Έλληνες στα μάτια και να ξέρω ότι τους υπηρέτησα

«Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει. Να υπάρχει ο χώρος μας πιο δυνατός απ’ ό,τι τον παρέλαβα. Να μπορώ να κοιτάζω και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τους Έλληνες πολίτες στα μάτια. Να κοιτάζω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και να ξέρω ότι αυτούς υπηρέτησα» είχε πει η Φώφη Γεννηματά.

Ήταν αυτό το όραμα που υπερασπίστηκε μέχρι την τελευταία ώρα. Να κοιτάζει τον κόσμο στα μάτια, να δίνει έμφαση σε όσα της υπαγόρευε ο εσωτερικός κώδικας των αξιών της και ν` αγωνίζεται για την ενότητα της παράταξης μέσα στην οποία μεγάλωσε και την οποία ανέλαβε η ίδια να πάει ένα βήμα πιο πέρα.

«Όταν τα προβλήματα τα βάζεις κάτω από το χαλί, έρχονται και σε πλακώνουν σαν βουνό. Ο κόσμος θέλει πολιτικούς που να έχουν να δώσουν απαντήσεις» τόνιζε.

Στον πολιτικό της λόγο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε πάντα μια ιδιαίτερη θέση, με την ίδια να ζητά σε κάθε ευκαιρία την ενίσχυσή του.

«Όλοι αναγνωρίζουν το ΕΣΥ. Μια μεγάλη κατάκτηση για τον ελληνικό λαό. Να μην υπονομεύουμε το ΕΣΥ. Μπορεί να έχει προβλήματα αλλά να μην ισοπεδώνουμε αυτή τη μεγάλη κατάκτηση».

Μεγαλωμένη σε ένα σπίτι όπου η πολιτική αποτελούσε ουσιώδες συστατικό, είχε πλέξει άρρηκτους δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είδα τη σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ ως σχέση βοήθειας. Το ΠΑΣΟΚ είναι το δεύτερό μου σπίτι. Είναι συνυφασμένο με τη ζωή μου. Έχουμε προσπαθήσει να προχωρήσουμε σε ανανέωση. Αλλά χρειάζεται και η εμπειρία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ» είχε πει.

Ως πρόεδρος ανέλαβε έναν ρόλο ιδιαίτερα βαρύ, τόσο για την πολιτική χρονική συγκυρία, όσο και για το γεγονός ότι ο πατέρας της, ο Γιώργος Γεννηματάς, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ηγετικό στέλεχος του Κινήματος.

«Όταν το 1996 της ζητήθηκε να κατέβει υποψήφια είπε εγώ δε θα πάω τη μνήμη του πατέρα μου στην κάλπη νωπή και αρνήθηκε να εκτεθεί βουλευτής το 1996» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Θεωνάς.

Το τελευταίο αντίο, με ένα λουλούδι, και βαθιές αναφορές στην πολιτική της πορεία, στο ήθος και τη συνέπειά της εντός και εκτός κοινοβουλίου, είπαν συνεργάτες αλλά και πολιτικοί της αντίπαλοι.

Η Φώφη Γεννηματά αναγνώριζε τα προβλήματα, έβλεπε τις παραφωνίες, προσπαθούσε να τα διορθώσει.

Όπως είχε πει «το λάθος μας ήταν ότι ενώ ήρθαμε να αλλάξουμε το κατεστημένο κάποια στιγμή ενσωματωθήκαμε στο σύστημα».

Μέλημά της έως την ύστατη ώρα, η διατήρηση της ενότητας της παράταξης.

Στα μάτια των περισσότερων δεν ήταν ποτέ απλώς μία πολιτικός. Η ανθρώπινη διάσταση ήταν πάντα εκεί, ως μητέρα και κυρίως ως γυναίκα που κατάφερε μια ειλικρινή γροθιά στην ξύλινη γλώσσα της πολιτικής ορθότητας και που μίλησε για τη γυναίκα του σήμερα, με όρους του σήμερα.

«Η πολιτική είναι χώρος σκληρός. Ακριβώς αυτή η σχέση με τον κόσμο σε εμπνέει να μην παραιτείσαι.  Έχουμε φορτωθεί τόσο πολλά που γίνεται όλο και δυσκολότερο να τα βγάλουμε πέρα. Η μεγαλύτερη νίκη στον καρκίνο είναι να τον νικήσεις στην καθημερινότητά σου. Να μη μαυρίζεις τις μέρες σου».

Για τη Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει παλιότερα, στην ΕΡΤ, για τα πρώτα της βήματα στην πολιτική ζωή, ο Κώστας Γείτονας. Ένας άνθρωπος τον οποίο η ίδια έχει αποκαλέσει δεύτερο πατέρα, που βρισκόταν στο πλευρό της μέχρι την τελευταία στιγμή.

«Όλα τα παιδιά πήγαιναν να μάθουν ποδήλατο κι η Φώφη πήγαινε να μάθει στην ανηφόρα!» είχε αναφέρει ο Κώστας Γείτονας στην εκπομπή της «Κοίτα τι έκανες!».

Η Φώφη Γεννηματά στο σύντομο πέρασμά της από τη ζωή δεν άφησε πίσω της μόνο μια σημαντική πολιτική διαδρομή. Αφήνει και το παράδειγμά της για το πώς ένας πολιτικός δεν χάνει την ανθρωπιά του. Και γι’ αυτό θα της είμαστε αληθινά και αέναα ευγνώμονες.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Λίνα Μπεθάνη, Διονύσης Μποτώνης, Κάτια Αντωνιάδη, Κώστας Κωνσταντόπουλος, Κώστας Σκουλάς, Νίκος Καπόγλης, Χαρά Γιαννοπούλου, Άντζελα Ζούγρα, Μαίρη Σκανδάλη, Εμμανουέλα Αργείτη, Μαρία Μαγκλάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος