Α. Ξανθός στο Πρώτο: Νέα αυστηρά πρωτόκολλα για όλους για να μην πάμε σε καθολικό lockdown – Παλινωδίες της κυβέρνησης (audio)

«Κινδυνεύουμε, τώρα, να γίνουμε το αρνητικό παράδειγμα της Ευρώπης, εξαιτίας μιας συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής που λέει ότι αυτή την περίοδο η Οικονομία είναι “uber alles”, δεν θα τη θίξουμε και έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα η δημόσια Υγεία και οι γνώμες των ειδικών», τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Είναι παρόν ο κίνδυνος να γίνουμε “Μπέργκαμο”. Η επιδημιολογική τραγωδία είναι σε εξέλιξη, είμαστε στην πρώτη θέση της Ευρώπης στον εβδομαδιαίο μέσο όρο ημερήσιων θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, πρώτοι στον εβδομαδιαίο μέσο όρο εισαγωγών στα νοσοκομεία και σε ΜΕΘ, πρώτοι στην πλεονάζουσα θνησιμότητα. Είναι σκληροί δείκτες και η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση. Υπάρχει μια διαφοροποίηση στη γραμμή της κυβέρνησης, η οποία τον  πρώτο χρόνο της πανδημίας έλεγε ότι προτεραιότητα είναι η δημόσια Υγεία και να σωθούν ανθρώπινες ζωές», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε μια μεγάλη κρίση. Έχουμε κάθε μέρα περίπου 6.000 κρούσματα, 700 διασωληνωμένους και 80 με 100 νεκρούς, αυτό δεν μπορεί να επιτρέπει συνθήκες κανονικότητας και ελευθερίας για κανέναν και σε κανέναν κοινωνικό χώρο. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, αλλιώς θα ζήσουμε δράματα μη διαχειρίσιμα», επεσήμανε.

Όπως είπε, το πρώτο που επείγει είναι να συνειδητοποιηθεί η κρισιμότητα της κατάστασης και ο σοβαρός κίνδυνος να έχουμε μια ραγδαία αναζωπύρωση κυρίως λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον. «Αυτό δηλαδή το οποίο υπάρχει ως κλίμα στην Ευρώπη, ένας υγειονομικός συναγερμός, υπάρχουν χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και με πολύ πιο ανθεκτικά συστήματα Υγείας, οι οποίες λαμβάνουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα. Και βλέπουμε μια τραγική αναντιστοιχία με τον τρόπο που χειρίζεται τα πράγματα η κυβέρνηση. Υπάρχει ένα κλίμα εφησυχασμού στην Ελλάδα, ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε συμπληρωματικά μέτρα, εστιάζουμε μόνο στους ανεμβολίαστους, αυτό είναι επιδημιολογικά λάθος, το έχουμε πει χίλιες φορές, και νομίζω ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει καταρρίψει τελείως αυτή τη στρατηγική», δήλωσε.

«Άρα το πρώτο είναι χρειάζεται εγρήγορση και πρέπει να τεθούν νέα αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους μαζικών συναθροίσεων, ιδιαίτερα ενόψει των εορτών. Για να μην φτάσουμε στο καθολικό lockdown, πρέπει να λάβουμε έγκαιρα μέτρα. Δεν μπορούμε να πάμε με αυτό το κλίμα χαλαρότητας ότι στους χώρους που είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στη χωρητικότητα ή στα ωράρια, ούτε θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα τα οποία να διασφαλίζουν έναν περιορισμό της μετάδοσης. Οι χώροι διασκέδασης, οι χώροι εστίασης, αθλητικές εκδηλώσεις, κοινωνικές συναθροίσεις, όλες οι εστίες υπερμετάδοσης, δεν μπορούν να λειτουργούν με 100% πληρότητα. Πρέπει να μειωθεί ο πληθυσμός που θα συγχρωτίζεται σε αυτούς τους χώρους, γιατί αλλιώς αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης ακόμα και από ασυμπτωματικό φορέα που μπορεί να είναι εμβολιασμένος», εξήγησε.

Ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για παλινωδία της κυβέρνηση, η οποία «ενώ στην αρχή φάνηκε να συζητάει το ενδεχόμενο να γίνονται rapid test με οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, στη συνέχεια -επειδή προφανώς υπήρχαν αντιδράσεις – το πήρε ι πίσω ο πρωθυπουργός και είπε ότι θα δώσει 2 self test». Χαρακτήρισε λάθος τη γραμμή ότι «τα όποια μέτρα αφορούν εστιασμένα μόνο στο 1/3 της κοινωνίας, δηλαδή τους ανεμβολίαστους».

Ζήτησε, μάλιστα, να επανέλθουν στα εμπορικά καταστήματα τα κριτήρια της χωρητικότητας. «Δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα στην κοινωνία να προσέχει, αλλιώς όταν λέμε ότι “θα κάνουμε Χριστούγεννα κανονικά, δεν θα αλλάξει τίποτα, και μετά τις γιορτές θα αξιολογήσουμε την κατάσταση” αυτό θεωρώ ότι είναι εντελώς λάθος και βάζει σε πολύ μεγάλη επισφάλεια την επιδημιολογική κατάσταση και το σύστημα Υγείας», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, πρέπει να γίνει σωστή στάθμιση των δεδομένων και όχι να προαναγγέλλονται μέτρα και μετά να ζητείται εκ των υστέρων επιστημονική συνηγορία. «Έχει αντιστραφεί τελείως η διαδικασία. Αντί δηλαδή να ζητάμε από τους επιστήμονες να σταθμίσουν τα δεδομένα και να εισηγηθούν τις αναγκαίες παρεμβάσεις, βγαίνει ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει γίνει και επιδημιολόγος και εντατικολόγος και λέει πότε πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση, τι διάρκεια πρέπει να έχει το πιστοποιητικό, πόσα τεστ χρειαζόμαστε να κάνουμε. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα για μια διαχείριση μιας κρίσης μείζονος σημασίας», ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος