Α. Πελώνη στο Πρώτο: Εάν δεν υπάρξει τώρα επαφή Μητσοτάκη – Ερντογάν, πότε θα υπάρξει; – Η Δύση καταδικάζει κάθε αναθεωρητισμό και επεκτατισμό (audio)

«Εάν δεν υπάρξει επαφή ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Ερντογάν, τώρα που αλλάζει το τοπίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, πότε θα υπάρξει;», διερωτήθηκε η  αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, με φόντο τουρκικά δημοσιεύματα περί επικείμενης συνάντησης των δυο ηγετών. Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει τονίζει ότι θέλουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα και πως δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μια συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, πολλώ δε μάλλον με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Όλα αλλάζουν, η κρίση στην Ουκρανία διαμορφώνει νέο τοπίο, νέες προκλήσεις. Πέρα από το ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι δυο  χώρες –μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν ευθύνη για την περιφερειακή σταθερότητα. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία υπάρχει ανάγκη να πέσουν οι τόνοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζουν οι θέσεις της Ελλάδας. Το να πέσουν οι τόνοι είναι προς όφελος όλων των πλευρών», διεμήνυσε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι τουρκικές αιτιάσεις είναι γνωστές, δεν μπορούν να μπουν στην ατζέντα σε κανένα επίπεδο διαλόγου. «Έχουμε απαντήσει τεκμηριωμένα και κατ΄ επανάληψη σε όλα τα επίπεδα, και οι δικές μας θέσεις είναι γνωστές και τις υποστηρίζουμε. Η Δύση έχει καταδικάσει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και επεκτατισμού και ελπίζουμε ότι αυτό θα κάνει και η Τουρκία εγκαταλείποντας τέτοιου είδους θέσεις», υπογράμμισε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κυρία Πελώνη τόνισε ότι πάντα πρέπει να υπάρχει φως για τη διπλωματία, για τη συζήτηση, για την ειρήνη, αλλά προφανώς, όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις, αυτό δεν είναι δυνατόν. «Υπάρχουν διαρκείς συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών, είμαστε σε μια φάση όπου όλοι μιλούν με όλους», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «βλέπουμε εικόνες που δεν πιστεύαμε ότι θα βλέπαμε ποτέ στην Ευρώπη, με την πυρηνική απειλή, με έναν πόλεμο στην Ευρώπη και μια εισβολή που έχει προκαλέσει ένα σοκ, ηθικό, στρατηγικό, ιδεολογικό, στρατηγικό».

Πρόσθεσε, δε, ότι κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει τη διάρκεια της κρίσης. Ερωτηθείσα για την επικείμενη τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια της Τουρκίας, παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει πόσο έτοιμες είναι οι δυο πλευρές για ειρήνη, εάν δεν τεθούν κάποιοι συγκεκριμένοι όροι. «Θα κρατούσα μικρό καλάθι, αλλά πρέπει να περιμένουμε τη συνάντηση. Μόνο ο ορισμός μιας συνάντησης δεν μπορεί αν προδικάσει τα πράγματα, υπήρξαν και άλλες συναντήσεις αντιπροσωπειών των δυο πλευρών σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι η Ουκρανία θέλει να έχει το δικαίωμα να ορίσει το μέλλον της και τις επιλογές της όπως αυτή νομίζει. «Και αυτό το δικαίωμα αμφισβητείται με τον πιο ωμό τρόπο, με μια εισβολή που δημιουργεί ανθρωπιστική τραγωδία και πολλαπλές συνέπειες σε πάρα πολλά επίπεδα», εξήγησε.

Χαρακτήρισε ηθικά επιβεβλημένη την απόφαση της Αθήνας για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. «Στείλαμε βοήθεια σε μια χώρα που δέχεται επίθεση, παραβιάζεται και απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα. Αυτό είναι το θεμέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Είναι πολιτική αρχών στη βάση του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν θα μπορούσε ειδικά η Ελλάδα να κάνει διαφορετικά, πολλώ δε μάλλον όταν η ίδια έχει δεχθεί αντίστοιχου τύπου απειλές», διεμήνυσε.

Για την Ζαχάροβα

Αναφορικά με την σκληρή ανακοίνωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της χώρας μας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, αντέτεινε ότι η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ανήκει στην ΕΕ και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συναποφασίζει με αυτούς τους οργανισμούς και δεσμεύεται από τις αποφάσεις τους, δεν είναι απλός παρατηρητής. «Δεν θα μπω σε σεναριολογία για το τι σκέφτεται η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα με τη Ρωσία» είπε, υπενθυμίζοντας ότι η Μόσχα κατηγορεί και άλλες χώρες υποστηρίζοντας ότι διασπείρουν fake news.

Για το ενεργειακό σοκ

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να συσταθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η κυρία Πελώνη ανέφερε ότι στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε την ανάγκη η Κομισιόν να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη με μια σειρά μέτρων για να μην πλήξουν οι αυξήσεις στις τιμές τους ευρωπαίους καταναλωτές, ταυτόχρονα με σχέδιο για σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει αυτές τις θέσεις και στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο και την Πέμπτη στις Βερσαλλίες, που διοργανώνει η γαλλική προεδρία.

Τόνισε ότι μέχρι σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να περιορίσει το αποτύπωμα των συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας, ενώ θα συνεχιστεί και η οριζόντια στήριξη και παράλληλα θα υπάρξει και συγκεκριμένη εισοδηματική στήριξη προς τους πιο αδύναμους για να μπορέσουν να αντέξουν. Παραδέχθηκε ότι έχει «κλειδώσει» το επίδομα στήριξης προς τους ασθενέστερους και το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος