Α. Δοξιάδης στο Πρώτο: 70 χρόνια είχε να γίνει διακρατικός πόλεμος στην Ευρώπη – Ηρωική η αντίσταση των Ουκρανών (audio)

«Είχε 70 χρόνια να γίνει διακρατικός πόλεμος στην Ευρώπη, καθώς στη Γιουγκοσλαβία έγιναν εμφύλιοι πόλεμοι, έστω και αν υπήρχε παρέμβαση αεροπορική από το ΝΑΤΟ. Εδώ έχουμε όχι απλά διακρατικό πόλεμο, αλλά για πρώτη φορά έναν κατακτητικό πόλεμο, ύστερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1939, σήμερα, το 2022, είναι η πρώτη φορά που 2 χώρες οι οποίες είχαν εμπλακεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιτίθεται η μια για να κατακτήσει την άλλη, και όχι βέβαια για να την απελευθερώσει όπως υποστηρίζει ψευδώς η Ρωσική προπαγάνδα».

Αυτό τόνισε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, για τη συγκέντρωση που διοργανώνεται στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος για την καταδίκη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη στήριξη του Ουκρανικού λαού.

«Η ΕΕ που ιδρύθηκε ως μια μεγάλη προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης στην Ευρώπη, αναγκαστικά αλλάζει ταχύτητα. Μέχρι τώρα ήταν ένας ειρηνικός συνασπισμός που προωθούσε την ειρήνη όχι ως αμφισβητούμενο αγαθό, αλλά ως ένα αγαθό κατακτημένο, που πάμε να βγάλουμε από αυτό όσα περισσότερα μπορούμε για να ανεβάσουμε στην ποιότητα της ζωής και της συνεννόησης των ανθρώπων και των κρατών. Τώρα ξαφνικά, μια χώρα ακριβώς στα σύνορα της Ευρώπης, – η Ουκρανία συνορεύει με 3 χώρες μέλη της ΕΕ- που έχει ζητήσει σε δημοψήφισμα πάνω από το 70% του λαού της να μπει στην ΕΕ, που ήταν υπό εξέταση το αίτημα, δέχεται έναν πόλεμο κατακτητικό. Αυτό ήταν μοιραίο να τραντάξει συνειδήσεις», υπογράμμισε.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν ο Πούτιν είχε κατακτήσει την Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες, όπως ονειρευόταν να κάνει σαν τον Χίτλερ, «θα ήταν αλλιώς το παιχνίδι, θα μιλούσαμε για άλλα πράγματα».

«Η ηρωική αντίσταση όμως του ουκρανικού λαού κατέπληξε τους πάντες με το υπόδειγμα θάρρους, ήθους και ηγεσίας που έδωσαν όλοι και ο πρόεδρός τους. Δεν έχουμε δει τελευταία χρόνια πολιτικό που να εμπνέει έτσι διεθνώς, με το ηθικό του παράδειγμα, με το θάρρος του. Ο άνθρωπος αυτός ξέρουμε καλά ότι μετράει μέρες ζωής μάλλον και το ξέρει καλά και ο ίδιος.  Είπε στους ευρωπαίους ηγέτες όταν μίλησε με τηλεσύνδεση στη Σύνοδο Κορυφής, ότι “είναι μάλλον η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό”. Αν μπουν οι Ρώσοι στο Κίεβο, που είναι πάρα πολύ πιθανό αν και ευχόμαστε να μη γίνει, ή θα τον σκοτώσουν, ή θα τον φυλακίσουν. Αυτός ο ηρωικός άνθρωπος που βγάζει τον ηρωισμό του με μια απλότητα και μια καθημερινότητα, εμπνέει όλους μας και αυτό είναι κάτι που στην Ευρώπη το είχαμε ξεχάσει ως ψυχική διαδικασία. Είχαμε ξεχάσει ότι μπορεί κάτι να μας εμπνέει και να μας δίνει έναν ηρωικό μύθο όχι στα παραμύθια, όχι στη ρητορική, όχι σε ακραίες εθνικιστικές κορώνες, αλλά στην ανθρώπινη πράξη, και αυτό είναι που αλλάζει τα πράγματα. Βλέπετε πως αλλάζουν από ώρα σε ώρα», επισήμανε ο συγγραφέας.

«Καταλαβαίνουμε πιο πολύ το συναίσθημα του πώς ένοιωθαν οι συμπατριώτες μας το 1940, ιδιαίτερα αν δείτε από κοντά Ουκρανούς. Εγώ πήγα την Κυριακή στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και τους είδα να τραγουδούν τον εθνικό τους ύμνο και να κλαίνε και να μιλάνε οικογένειες θυμάτων και νεκρών και να φωνάζουν “δόξα στην Ουκρανία” και η απάντηση είναι “δόξα στους ήρωες”.  Όταν λένε για ήρωες οι άνθρωποι αυτοί, μιλάνε με τον τρόπο που θα μιλούσαν οι άνθρωποι στην Ελλάδα το 1940 για τα παλληκάρια που πολεμούσαν στο μέτωπο», ανέφερε.

Ο κ. Δοξιάδης χαρακτήρισε ως «συγκινητικό υπόδειγμα ανθρωπιάς» την Πολωνία που υποδέχεται θερμά πρόσφυγες και παιδιά από την Ουκρανία και ως «εξοργιστικό υπόδειγμα απανθρωπιάς» την Ουγγαρία η οποία απαγόρευσε τη είσοδο Ουκρανών στη χώρα.

Αποκάλυψε, δε, ότι μια ελληνική εταιρεία Πληροφορικής από το Βέλγιο προσφέρει εργασία για ένα έτος σε Ουκρανούς που έχουν κάποια δεξιότητα στην Πληροφορική και ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. «Ανθρώπινο και φυσικό να συμπαρασταθούμε στα αδικημένα θύματα ενός πολέμου που γίνεται υπό άνισες συνθήκες. Νομίζω ότι ο ηρωισμός του ουκρανικού έθνους, είναι καθοριστικός παράγοντας στη συνείδησή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για εξαιρετικά ρευστή κατάσταση. «Βλέπετε πως αλλάζουν όχι μόνο στο πολεμικό μέτωπο αλλά και στο διεθνές. Πώς αλλάζει η Ευρώπη, πώς αλλάζει η στάση του ΝΑΤΟ, της Αμερικής, της Ελλάδας, άλλων χωρών. Η Τουρκία χθες, ίσως κατέπληξε κάποιους επειδή έκλεισε τα Δαρδανέλια για πολεμικά πλοία», σημείωσε.

Αναφορικά με τη συγκέντρωση το απόγευμα της Τρίτης στο Σύνταγμα, ο κ. Δοξιάδης είπε ότι επειδή τις προηγούμενες ημέρες η Ουκρανική κοινότητα πολύ συνετά διοργάνωσε μικρές συγκεντρώσεις στην πρεσβεία και μια αρκετά μεγάλη στο Σύνταγμα, «θεωρήσαμε απαραίτητο να γίνει και μια συγκέντρωση που περικλείει τους πάντες, καθώς θα μιλήσουν διεθνολόγοι και εκπρόσωποι κοινοτήτων από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Γεωργία στην Ελλάδα για να μιλήσουν και για το ελληνικό κοινό, γιατί πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ενημερωθεί, ακούνε πάρα πολλά».

«Είναι παραδόξως και μια συγκέντρωση που έχει κάτι από τον ρυθμό του ρεπορτάζ, για αυτό θα συνδεθούμε και με το Κίεβο σε γιγαντοοθόνη, και θα μιλήσουμε με μαχόμενους στο Κίεβο και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, και με κάποιους βουλευτές που είναι τώρα με το όπλο στο χέρι και πολεμούν για την πατρίδα τους», πρόσθεσε ο κ.Δοξιάδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος