Α. Διαμαντοπούλου για την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας στο Πρώτο: Η χώρα μας αποκτά άλλη βαρύτητα στο ΝΑΤΟ (audio)

«Για την ελληνική πλευρά, υπάρχει μια νέα παρέμβαση στην ισορροπία του Αιγαίου, για εμάς πολύ σημαντική. Οι φρεγάτες είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που αναβαθμίζει την ναυτική μας δύναμη», σχολίασε αναφορικά με την ελληνογαλλική συμφωνία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου.

Ακόμα δεν ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, πρόκειται για πολύπλοκες συμφωνίες, οι διαπραγματεύσεις των οποίων κρατούν μήνες. Ενδιαφέρον σημείο της συγκεκριμένης αμυντικής συνεργασίας, σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου, είναι ότι λέει πως οι δύο χώρες θα βοηθούν η μία την άλλη άμεσα, ακόμα και αν ο εχθρός είναι στο πλαίσιο των συμμαχιών. «Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Ότι η Γαλλία ανεξαρτήτως ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ελλάδα σε οποιαδήποτε επίθεση» . Πρόσθεσε μάλιστα, ότι αποκτάμε σαν χώρα άλλη βαρύτητα στο ΝΑΤΟ. «Η βαρύτητα των αποφάσεων έχει να κάνει με την ισχύ της κάθε χώρας και η Ελλάδα αποκτά μια νέα ισχύ. Παίρνουμε κάποια από τα πλέον σύγχρονα όπλα που θα συνδέονται με διαφορετικό τρόπο και με άλλο εξοπλισμό», είπε χαρακτηριστικά η κ,. Διαμαντοπούλου.

Όσο αφορά την Γαλλία, επιτυγχάνεται μια σημαντική αποκατάσταση του κύρους της μετά από ό,τι έγινε με την AUKUS.  «Φαίνεται ότι θέλει και μπορεί να γίνει κυρίαρχη δύναμη στην Αν. Μεσόγειο και το σημαντικό που αφορά και τις 2 χώρες, είναι ότι δείχνουν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, με μια βάση που ξεκινά από την Αν. Μεσόγειο, για την περιοχή μας και την Ευρώπη, πολύ σημαντική».

Η κ. Διαμαντοπούλου, συμπλήρωσε πως αυτά τα νέα όπλα, δίνουν στην χώρα μας και μια δυνατότητα διεθνών παρεμβάσεων, η οποία δεν είναι καθόλου δευτερεύουσα.

Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, βάζει έναν προβληματισμό αναφορικά με το τι θα σημάνει η συμφωνία για τις σχέσεις μας με τις Η.Π.Α γιατί φαινόταν ότι και εκεί υπήρχε μια κίνηση για αγορά αντίστοιχου εξοπλισμού. «Το άλλο ζήτημα είναι τα ναυπηγεία της Ελευσίνας γιατί φαίνεται ότι η γαλλική βιομηχανία έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για την περιφρούρηση της τεχνογνωσίας της, δεν ξέρω αν θα μπορέσει να έρθει κομμάτι της δουλειάς στα ελληνικά ναυπηγεία». Το τρίτο ζήτημα είναι η βιομηχανική προστιθέμενη αξία που πρέπει να υπάρξει στην χώρα, πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου.

«Νομίζω ότι και οι δύο ομιλίες είχαν πολλά μηνύματα και είχε ενδιαφέρον ότι και ο κ. Μακρόν και ο κ. Μητσοτάκης και ιστορικά και φιλοσοφικά και πολιτισμικά έβαλαν την βάση της ελληνογαλλικής συμμαχίας και φιλίας, η οποία έχει πολύ βαθιές ρίζες», είπε καταλήγοντας η κ. Διαμαντοπούλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος