Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με ρυθμό 1,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο και 0,5% σε τριμηνιαία βάση σύμφωνα με τα προσωρινά, εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει αρχικά ότι η ύφεση ήταν της τάξης του 1,3% σε ετήσια βάση και 0,4% σε τριμηνιαία με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία.
Η μείωση της κατανάλωσης, των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και των εξαγωγών υπηρεσιών συνέβαλαν στην εμφάνιση βαθύτερης ύφεσης.
Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει σχετικά:
Οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015.
Μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,2%.
Μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.
Οι ετήσιες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,3% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2015.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2015.
Μείωση κατά 11,7% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 23,4%.
Μείωση κατά 12,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 26,6%.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος