Ζάκυνθος: Δραματική η κατάσταση στην πυροπροστασία-Αυστηρές συστάσεις της Πυροσβεστικής στον Δήμο

Η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ζάκυνθος, αναφορικά με την πυροπροστασία, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αναδείχθηκε και χθες, κατά την συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. στην οποία μάλιστα συμμετείχε και ο νέος περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων νήσων, πύραρχος Ν. Κολοβός, αλλά και η περιφερειάρχης Ιονίων κ. Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Ζάκυνθος: Δραματική η κατάσταση στην πυροπροστασία-Αυστηρές συστάσεις της Πυροσβεστικής στον Δήμο

Κοινή διαπίστωση όλων, Πυροσβεστών, εθελοντών, προέδρων κοινοτήτων, της Περιφέρειας και του συνόλου των υπολοίπων τοπικών αρχών ήταν ότι, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις προς την δημοτική αρχή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε καθαρισμούς, εξάλειψη παράνομων χωματερών και αποκατάσταση κοινοτικών και αγροτικών δρόμων, για μία ακόμη χρονιά δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Συγκεκριμένα:

-Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια αποκατάστασης των παράνομων χωματερών, οι οποίες ο Δήμος υποστηρίζει ότι είναι 18, οι κοινοτάρχες κάνουν λόγο για περισσότερες από 40, κάποιοι ακόμα και 60.

-Δεν έχει επισκευαστεί κανένας από τους 81 δρόμους, οι 14 από τους οποίους χαρακτηρίζονται στο πόρισμα της Πυροσβεστικής ως SOS.

– Δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός, ούτε στα πρανή των δρόμων, ούτε από πεσμένα -εδώ και χρόνια- κλαριά τα οποία καθιστούν απροσπέλαστους δρόμους, ούτε έχουν κοπεί κλαριά που κλείνουν κοινοτικούς και αγροτικούς δρόμους.

-Δεν έχει καθαριστεί καμία αντιπυρική ζώνη

-Δεν έχουν απομακρυνθεί πεσμένοι κορμοί, καύσιμη ύλη και κλαριά από την εποχή του Ιανού, δλδ τρία χρόνια πριν.

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο έθεσαν εκ νέου στον Δήμο Ζακύνθου, τόσο ο Περιφερειακός Διοικητής όσο και ο Διοικητής της Π.Υ. του νησιού, Β. Μαρτζάκλης, είναι η παντελής απουσία σχεδίου εκκένωσης στις κοινότητες αλλά και στην πόλη. Σε αυτό το σημείο έγινε ο ένας από τους 4-5 παραλληλισμούς της κατάστασης που επικρατεί στη Ζάκυνθο, με την τραγωδία στο Μάτι.

Μάλιστα ο κ. Κολοβός, επέμεινε σε αυτό το σημείο, λέγοντας ότι οι οργανωμένες εκκενώσεις χωριών είναι αποκλειστική ευθύνη του Δήμου και τόνισε: “Προτείνω να γίνει άσκηση πραγματικής και όχι εικονικής εκκένωσης, κοινότητας”. Απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο Ν. Σπίνο, που αντικαθιστούσε τον απόντα δήμαρχο Ν. Αρετάκη, ο διοικητής της Π.Υ. της Περιφέρειας είπε “Είστε το μοναδικό νησί με 18 χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και δεν έχετε λάβει κανένα μέτρο”.

Θέλουμε να επισκευαστούν και να καθαριστούν όλοι οι αγροτικοί και δασικοί δρόμοι, οι αντιπυρικές ζώνες, να απομακρυνθούν κορμοί και κλαριά, που υπάρχουν από τον “Ιανό“, να λυθεί το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών τόνισε ο κ. Μαρτζάκλης και συνέχισε απευθυνόμενος στην δημοτική αρχή: “Θέλουμε να ενημερωθούμε αν και που έχουν τοποθετηθεί νέα υδροστόμια. Πρέπει να υπάρχει νερό στο δίκτυο και να είναι γεμάτες οι δεξαμενές. Αυτά που λέω, δεν έχουν γίνει” τόνισε και κατέληξε: Ο στρατός έχει σφαίρες. Εμείς έχουμε το νερό“. Ο διοικητής της πυροσβεστικής Ζακύνθου ζήτησε από τον Δήμο να έχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα μηχανήματα και υδροφόρες.

Ζάκυνθος: Δραματική η κατάσταση στην πυροπροστασία-Αυστηρές συστάσεις της Πυροσβεστικής στον Δήμο

Οι κοινοτάρχες από την πλευρά τους, τόνισαν ότι τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν κάνει δεκάδες έγγραφα ο καθένας προς τον Δήμο για τους καθαρισμούς, αλλά δεν έχουν πάρει, ούτε καν, απάντηση. Μάλιστα κατήγγειλαν την δημοτική αρχή ότι έχει κλειδώσει τις γεωτρήσεις και δεν ξέρουν που είναι τα κλειδιά! Αναφορικά με τα σχέδια εκκένωσης επεσήμαναν ότι ούτε ξέρουν, ούτε έχουν δει, ούτε τους έχει ενημερώσει ποτέ κανείς από τον Δήμο.

Η απάντηση του αναπληρωτή Δημάρχου, Νικήτα Σπίνου, σε όσα καταλογίστηκαν στην δημοτική αρχή, ήταν ότι “ευτυχώς στη Ζάκυνθο έχουμε πολλούς εργολάβους, οπότε μπορούμε να τους συντονίσουμε για να έχει η Πυροσβεστική που χρειάζεται και πως “υπάρχει ένα σχέδιο εκκένωσης που μπορεί να έχει κάποια κενά…

Η σύγχυση και το αλαλούμ που επικρατεί γενικά στον Δήμο αποκαλύφθηκε επίσης από την παρατήρηση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Ζακύνθου προς τον κ. Σπίνο που του είπε, “πείτε μας να ξέρουμε ποιος θα είναι υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου“.

Η ΕΡΤ Ζακύνθου έχει δημοσιεύσει αποκλειστικά από τις 4 και 5 Απριλίου την έκθεση επικινδυνότητας της Περιφερειακής Διοίκησης της Π.Υ. Ιονίων Νήσων, με την οποία ο Δήμος εγκαλείτο και υποχρεωνόταν να λάβει άμεσα μέτρα. Δείτε τα ρεπορτάζ

εδώ και εδώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος