Βόρειο Αιγαίο: Ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης μελισσοκόμων και ελαιοπαραγωγών

Στη διενέργεια μίας σειράς δωρεάν ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης ελαιοπαραγωγών και μελισσοκόμων προχωρεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ως ο πλέον εξειδικευμένος οργανισμός με γνώσεις, εμπειρία και κατάλληλη επιστημονική υποδομή για να αναλάβει την υλοποίηση των συγκεκριμένων βραχυχρόνιων Προγραμμάτων Κατάρτισης στα γνωστικά αντικείμενα της Ελαιοκομίας και Μελισσοκομίας, παρέχοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν μεταξύ άλλων και για θέματα που αφορούν στην οργάνωση και διοίκηση γεωργικής εκμετάλλευσης, στην επιχειρηματικότητα, marketing, προώθηση προϊόντων, χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σκοπός ωστόσο των σεμιναρίων είναι η παρουσίαση νέων και υφιστάμενων πρακτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την καλλιέργεια της Ελιάς και τη Μελισσοκομία.

Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια του κύκλου των σεμιναρίων στα νησιά Σάμο, Μυτιλήνη και Λήμνο θα αναπτυχθεί για τον κλάδο της ελαιοκομίας η ακόλουθη θεματολογία:

· Ποικιλίες ελιάς.

· Εγκατάσταση ελαιώνα.

· Καλλιεργητικοί χειρισμοί:

Πολλαπλασιασμός, Λίπανση, Άρδευση, Διαχείριση Εδάφους, Κλάδεμα, Συγκομιδή.

· Εχθροί & Ασθένειες της ελιάς – χειρισμοί πρόληψης και αντιμετώπισης.

· Πρακτική άσκηση στην εν λόγω θεματολογία.

Και για τον κλάδο της μελισσοκομίας:

· Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας ενός μελισσοκομείου

· Σταθερά και ορεινά μελισσοκομεία

· Nομαδική μελισσοκομία υπό το καθεστώς της κλιματικής αλλαγής / Δασικές πυρκαγιές

· Μελισσοκομικά φυτά

· Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας ενός μελισσοκομείου.

· Πρακτική άσκηση σε μελισσοκομείο:

ü Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του

ü Μέθοδοι και μέσα απολύμανσης του μελισσοκομικού εξοπλισμού

ü Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους.

ü Εχθροί και ασθένειες μελισσών και τρόποι αντιμετώπισής τους.

ü Ενδυνάμωση μελισσιών. Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης.

Συγκεκριμένα τα ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης ξεκινούν την 22η Νοεμβρίου από το νησί της Λέσβου με θέμα την ελαιοκομία. Θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» στον Παπάδο Γέρας από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου.

Παράλληλα ξεκινάει το πρόγραμμα κατάρτισης των μελισσοκόμων στο νησί της Σάμου, με την ίδια διάρκεια. Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στην αίθουσα του ΚΑΑΕΚ Σάμου.

Στο νησί της Λήμνου το πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκομίας ξεκινάει την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου έως και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου του Τμήματος Διατροφής και Τροφίμων.

Για τη διασφάλιση της ποιότητας και της επιτυχίας της εκδήλωσης ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Κατά συνέπεια παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν άμεσα, δηλαδή μέχρι Κυριακή 21 Νοεμβρίου, με τους κάτωθι:

· Τον κ. Βλάττα Άγγελο – Λαμπρινό για το νησί της Λήμνου στα τηλ. 22543-51200 και 22543-51201 καθημερινά από τις 9:00 π.μ έως και τις 15:00 μ.μ

· τον κ. Γεώργιο Λαγουτάρη το νησί της Λέσβου στα τηλ. 2251046660 και 2251042820 καθημερινά από τις 9:00 π.μ έως και τις 15:00 μ.μ

· τον κ. Σταματούλη Χριστόδουλο για το νησί της Σάμου στο τηλ. 22733-53427 καθημερινά από τις 9:00 π.μ έως και τις 15:00 μ.μ για δηλώσεις συμμετοχής και παροχή διευκρινήσεων.

Για κάθε πρόγραμμα θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους καταρτιζόμενους με την προϋπόθεση ότι οι απουσίες δε θα ξεπερνούν το 10% του συνόλου των ωρών παρακολούθησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος