Τρία έργα πολιτισμού στη Λέσβο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Εγκρίθηκαν από την ΕΤΑΛ οι τρείς προτάσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που είχαν υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER: «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ. Ολοκληρωμένη ανάπτυξη αγροτικών και παράκτιων περιοχών της νησιωτικής υπαίθρου».

Ειδικότερα, η πρώτη πρόταση με τίτλο: “Χώρος Θερινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Κινηματογραφικών Προβολών – Προμήθεια Εξοπλισμού”, με προϋπολογισμό 141.593 ευρώ, αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού του πολυχώρου πολιτισμού “Αρχοντικό Γεωργιάδη”.

Η δεύτερη πρόταση με τίτλο: “Θερινό Εικαστικό Εργαστήρι στη Λέσβο” με προϋπολογισμό 40.371 ευρώ, αφορά στην υλοποίηση – σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών – ενός θερινού εικαστικού εργαστηρίου στο Μόλυβο στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν πρότυπα σύγχρονα εικαστικά έργα, ζωγραφικής και κεραμικής. Τα έργα αυτά θα εκτεθούν στη συνέχεια σε δύο εκθέσεις. Η πρώτη στο “Αρχοντικό Γεωργιάδη” και η δεύτερη στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ στην Αθήνα.

Η τρίτη πρόταση με τίτλο: “1922-2022. H Μικρασιατική Καταστροφή – Θαλασσινή γέφυρα πολιτισμού στη Λέσβο”, με προϋπολογισμό 37.130 ευρώ, έγινε με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί ψηφιακή διαδικτυακή εφαρμογή (web app), η οποία θα συνιστά μία «περιήγηση» στο νησί της Λέσβου με δυνατότητα «στάσεων» σε οικισμούς ή τοποθεσίες, οι οποίες είναι δυνατόν να συνδεθούν με τα πολιτισμικά αποτυπώματα των Μικρασιατών προσφύγων. Η εφαρμογή αυτή θα φιλοξενηθεί σε ειδικό χώρο του ιστότοπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Πέραν αυτού θα υπάρξει η υλοποίηση δύο διαλέξεων, μια στη Μυτιλήνη και μια στη Καλλονή, και ενός διήμερου επιστημονικού συνεδρίου στη Μυτιλήνη, με αντικείμενο τη Μικρασιατική Καταστροφή, την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μυτιλήνη και τη ανάπτυξη του σύγχρονου Λεσβιακού πολιτισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε κατόπιν του μπολιάσματος που δέχθηκε με τα πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνέφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

“Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής ευχαριστούμε την ΕΤΑΛ που στέκεται ουσιαστικός συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια μας να συμβάλουμε στην συνέχιση της ανάδειξης του Πολιτισμού της Λέσβου”, δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αναστασία Αντωνέλλη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος