Στις Οινούσσες η συνάντηση Πρέσβεων χωρών της ΕΕ

Οι Πρέσβεις από τις 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα αναμένεται να πάρουν μέρος στη συνάντηση στο ακριτικό νησί των Οινουσσών που πρόκειται να διοργανώσει η Πρεσβεία της Ιρλανδίας σε συνεργασία με τον Δήμο Οινουσσών, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Μάλιστα την Τρίτη, 19/5, βρέθηκε στις Οινούσσες, αλλά και στη Χίο, η Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα Ciara O’ Floinn, η οποία συναντήθηκε αντίστοιχα με τον Δήμαρχο Οινουσσών Γιώργο Δανιήλ και Χίου Γιάννη Μαλαφή.
Η ιδέα της κας Ciara O’ Floinn είναι να προσκαλέσει τον προσεχή Σεπτέμβριο στις Οινούσσες τους ομόλογούς της, στο πλαίσιο των δράσεων της Ιρλανδίας που θα ασκήσει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το β’ εξάμηνο του 2026.

Η μεγάλη ναυτική παράδοση ενός μικρού νησιού
Η επιλογή των Οινουσσών δεν ήρθε τυχαία. Εκτός της σπουδαίας ναυτικής παράδοσης και της υψηλής ποιότητας ναυτικής εκπαίδευσης που παρέχεται το νησί, που δεν ήταν άγνωστα στην Ιρλανδική Πρεσβεία, έπαιξαν ρόλο και ο τρόπος που ο Δήμος προσεγγίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Καταλυτικό ρόλο είχε και η «Διακήρυξη των Οινουσσών», στην οποία προχώρησε το Συνέδριο των Μικρών Νησιών που έγινε στις Οινούσσες τον Σεπτέμβριο του 2025, και η οποία έχει σταλεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στις Οινούσσες η συνάντηση Πρέσβεων χωρών της ΕΕ

«Η Ιρλανδή διπλωμάτης -σε συνεργασία με τη Δημοτική μας Αρχή- είχε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει στις Οινούσσες, τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, τους πρεσβευτές των 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια συνάντηση με έμφαση στη ναυτοσύνη των Ελλήνων και τη νησιωτικότητα, ως πρόκληση συνοχής για τα νησιά μας.
«Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας προς την Ιρλανδική Προεδρία υποσχεθήκαμε να φιλοξενήσουμε στις 18 Σεπτεμβρίου με εγκαρδιότητα κι υπερηφάνεια την κορυφαία αυτή διπλωματική συνάντηση. Θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία διεθνούς προβολής κι ανάδειξης των επιτευγμάτων του τόπου μας
», σημειώνει σε σχετική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ.

Στις Οινούσσες η συνάντηση Πρέσβεων χωρών της ΕΕ

Κατά την επίσκεψή της στις Οινούσσες η Πρέσβης της Ιρλανδίας, συνοδευόμενη από την γραμματέα της πρεσβείας κα Πολίτη, επισκέφθηκε την πλατεία Ναυτοσύνης και το Μνημείο του Αφανή Ναύτη, ξεναγήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο των Οινουσσών, την ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών όπου εξέφρασε τον θαυμασμό της. Ευχάριστη στιγμή στην επίσκεψή της και η γνωριμία με τους ηλικιωμένους Αιγνουσιώτες, στη δράση του Δήμου “ο καφές της Τρίτης”.

Υποδοχή και στον Δήμο Χίου
Την Πρέσβη της Ιρλανδίας, Ciara O’Floinn, υποδέχθηκαν εξάλλου στο Δημαρχείο Χίου ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλαφής και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Χρηστάκης.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συζήτηση για ζητήματα τουρισμού, πολιτισμού και προοπτικών συνεργασίας, με έμφαση στην εξωστρέφεια και την προβολή της Χίου στο εξωτερικό», σημειώνεται σε ανάρτηση του Δήμου Χίου, που όπως αναφέρει συζητήθηκαν και λεπτομέρειες για την επικείμενη υποδοχή εκπροσώπων από τις Πρεσβείες των χωρών της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο.

Στις Οινούσσες η συνάντηση Πρέσβεων χωρών της ΕΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος