Σάμος: Έσβησε η φωτιά στον Μαραθόκαμπο – Παραμένουν οι δυνάμεις στο σημείο

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε τελικά η φωτιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Παλαιοχώρι Μαραθοκάμπου . Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγια  έκαψε 2.300 περίπου στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε μια έκταση τριών χιλιομέτρων και αποτέφρωσε τελικά 2300 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης ενώ από αυτά τα 800 ήταν αγροτική έκταση.

Η φωτιά από το μεσημέρι της Πέμπτης είχε οριοθετηθεί όμως οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούσαν συχνές αναζωπυρώσεις με αποτέλεσμα οι επίγειες δυνάμεις να χρειαστεί να επέμβουν σε δύσβατα σημεία και να σβήσουν τις εστίες.  Οι  επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο για τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων οι οποίες λόγω των ανέμων είναι συχνές και ο βαθμός κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς μεγάλος.

Εξάλλου στο νοσοκομείο παραμένουν οι δύο μολδαβοί, ο χειριστής και ο μηχανικός του μοιραίου ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Μαραθοκάμπου, ενώ βρισκόταν στη διαδικασία του ανεφοδιασμού κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Και οι δύο άνδρες είναι καλά στην υγεία τους παρόλα αυτά παρέμειναν για προληπτικούς λόγους ο ένας στην παθολογική και ο άλλος στην χειρουργική κλινική αντίστοιχα.

Στο νοσοκομείο της Σάμου βρίσκονται και οι δύο σοροί του Έλληνα μεταφραστή και του ρουμάνου μέλος του πληρώματος προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή και να διακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου τους .

Να σημειώσουμε ότι την Πέμπτη το πρωί βρέθηκε στη Σάμο ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος συνοδευόμενος από μέλη της ΝΟΔΕ Σάμου επισκέφθηκε το σημειο της φωτιάς στο Μαραθόκαμπο και συμμετείχε σε σύσκεψη με την παρουσία των δύο δημάρχων ανατολικής και δυτικής Σάμου κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την φωτιά και την κατάσταση της υγείας των δύο διασωθέντων μελών του μοιραίου ελικοπτέρου MI8.

Εξάλλου ο Πανσαμιακός  αγροτικός σύλλογος ζητά να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ των χωραφιών, των καλλιεργειών, ζώων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμών και να αποζημιωθούν στο 100% οι παραγωγοί.

Διεκδικούν επίσης καλή συντήρηση της αγροτικής και δασικής οδοποιίας. Τέλος απαιτούν την ενίσχυση της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης με σχεδιασμό αντιπυρικών ζωνών με όλα τα αναγκαία μέσα και προσωπικό για την προστασία των χωραφιών, των σπιτιών, των ζώων και του δασικού πλούτου του νησιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος