Συντριβή ελικοπτέρου: Σώοι ο πιλότος και το τέταρτο μέλος του πληρώματος – Δύο νεκροί

Array

Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δυο εντοπίστηκαν ζωντανοί μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στη Σάμο. Το βράδυ εντοπίστηκε ζωντανό  το τέταρτο μέλος του πληρώματος καθώς όπως έγινε γνωστό κολύμπησε και βγήκε στη στεριά. Είναι Μολδαβός και τον βοήθησε η καλή φυσική του κατάσταση και τα ρεύματα της θάλασσας. Επίσης σώος εντοπίστηκε και ο Ρουμάνος πιλότος.  Το πυροσβεστικό ελικόπτερο που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Μηνά, στη Σάμο, επιχειρούσε στη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στο νησί. Πρόκειται για ελικόπτερο Mi-8, μεσαίου τύπου με κάδο, το οποίο νοικιάζει η Πυροσβεστική, με τετραμελές πλήρωμα: έναν Ρουμάνο, δύο Μολδαβούς και έναν Έλληνα μεταφραστή. Η πτώση του έγινε στον όρμο Πλάκας, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στην προσπάθεια να μαζέψει νερό από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

Σε συνέχεια ενημέρωσης, αναφορικά με την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των μελών του ελικοπτέρου που κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή Ν.Δ. της Νήσου Σάμος, έχουν περισυλλεγεί όλα τα μέλη του πληρώματος.

Συγκεκριμένα, το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελείτο από έναν (1) άνδρα ημεδαπό και τρείς (3) άνδρες Ρουμανικής και Μολδαβικής Ιθαγένειας.

Εκ των μελών του πληρώματος, σώοι εντοπίστηκαν οι δύο και χωρίς αισθήσεις έχουν περισυλλεγεί δύο ακόμη.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, δύο (2) ελικόπτερα του ΕΚΣΕΔ και εθελοντές με ιδιωτικά αλιευτικά σκάφη.

Κατά τον Γιώργο Σιδέρη,  ο ένας νεκρός φορούσε φόρμα πτήσης κι έχει επίρραμα με κωδικό όνομα με αποτέλεσμα οι αρχές να υποθέτουν ότι αυτός είναι ο συγκυβερνήτης. Το άλλο άτομο που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, δεν φορούσε φόρμα πτήσης και δεν έχει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό. Άνθρωποι που γνωρίζουν την περιοχή και πετούν συχνά σε αυτή, αναφέρουν ότι στο στενό Σάμου- Φούρνων – Ικαρίας οι βορειοδυτικοί ισχυρότατοι άνεμοι που χτυπούν στο βουνό Κέρκη κι επιστρέφουν, δημιουργούν ουσιαστικά έναν μικρό κυκλώνα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Χάρης Ζαβουδάκης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ελικόπτερο που επιχειρούσε να πάρει νερό από την περιοχή της Πλάκας άκουσαν ένα θόρυβο ενώ άλλοι το είδαν να χάνει ύψος και να πέφτει. Κατά τον πιλότο που σώθηκε όλα τα μέλη του πληρώματος βγήκαν από την άτρακτο. Στο δεύτερο άτομο που εντοπίστηκε έγινε ΚΑΡΠΑ χωρίς αποτέλεσμα ενώ στη συνέχεια χωρίς τις αισθήσεις εντοπίστηκε τρίτο άτομο.

Στις 18:30, σχεδόν 35 λεπτά μετά την συντριβή του ελικοπτέρου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Μηνά, βόρεια του Παλαιοχωρίου, άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν σώο το ένα μέλος από τα τέσσερα του πληρώματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβετικής «κατά την επιχείρηση αεροπυρόσβεσης, ένα ελικόπτερο τύπου ER-MH4 μισθωμένο από το Πυροσβεστικό Σώμα κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Άγιος Μηνάς, πλησίον της παραλίας Πλάκα, Ν.Δ. της Νήσου Σάμος.Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σάμου».

Το ελικόπτερο είχε σταλεί στην πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 2 το μεσημέρι στον όρμο της Πλάκας, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 6 μποφόρ. Αμέσως μετά την πτώση του ελικοπτέρου ξεκίνησαν έρευνες από δεύτερο Mi8 και ένα πλοίο του Λιμενικού.

Σχετικό Άρθρο: Σάμος: Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν στην ΕΡΤ για το ελικόπτερο που συνετρίβη

Πηγή: ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Ελένη Μπουγά, Χάρης Ζαβουδάκης, Γιώργος Σιδέρης/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος