Λέσβος: Πλωμαρίτικη μασκαράτα από τους “Ακρίτες του Αιγαίου”

Η Πλωμαρίτικη μακσαράτα ανοίγει φέτος τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Λέσβο, με τους Ακρίτες του Αιγαίου, που εμπνεύστηκαν από τους εμπορικούς δρόμους του σαπουνιού σ’ ένα νοητό ταξίδι του 19ου αιώνα, από τη Λέσβο στη Μασσαλία.

Γαλλίδες με αυθεντικά αντίγραφα φορεμάτων του 19ου αιώνα (1850-1920) θα λάβουν μέρος στη δεξίωση-χοροεσπερίδα την Παρασκευή 1 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο εστιατόριο της λέσχης Πλωμαρίου και το Σάββατο θα παρελάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στην αγορά της Ερμού στις 12 το μεσημέρι, ενώ την Κυριακή στις 4 το απόγευμα θα παρελάσουν χορευτικά στους κεντρικούς δρόμους του Πλωμαρίου.

Εντυπωσιακές μεταμφιέσεις, περίτεχνη σάτιρα, αυτοσχέδιοι χοροί και ξέφρενοι εορτασμοί. Η ελληνική αποκριά, πολύμορφη και πολύτροπη συνθέτεται από ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό εθίμων και εκδηλώσεων.  

Την περίοδο της αποκριάς το Πλωμάρι και η πόλη της Μυτιλήνης έδειχναν το κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους. Η έντονη επαφή με τη Σμύρνη προσέδιδε ένα πιο λόγιο και «ευρωπαϊκό» χρώμα στις εκδηλώσεις. Με βεγγέρες στα αρχοντικά και γλέντια στις πλατείες το πλωμαρίτικο καρναβάλι ήταν ανέκαθεν κατά βάσει αστικό. Κολομπίνες με δαντελένιες φούστες και χειροποίητες στολές, χόρευαν τσιφτετέλια, βαλς και καντρίλιες ενώ αποκορύφωμα του καρναβαλιού ήταν ο ετήσιος χορός στο Αναγνωστήριο της Λέσχης Πλωμαρίου. Κομψές ντάμες ντυμένες με την μόδα της εποχής και φίνοι κύριοι με φράκο, σμόκιν και μαύρα λουστρίνια παπούτσια τραγουδούσαν το Έρι πάλε.

“Αποδίδοντας φόρο τιμής στους παλιούς πλωμαρίτες καρναβαλιστές και στο αστικό Πλωμάρι” όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα Πολιτισμού “Ακρίτες του Αιγαίου” Φραγκίσκος Βόμβυρας, σήμερα Παρασκευή 1/3/24 στις 21:00 ανοίγει το Πλωμαρίτικο καρναβάλι με μασκαράτες και χορούς στο εστιατόριο της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Παράλληλες δράσεις και δρώμενα σε όλο τον οικισμό θα επιχειρήσουν ένα νοητό ταξίδι από το Πλωμάρι στη Μασσαλία ακολουθώντας τους παλιούς εμπορικούς δρόμους του σαπουνιού. Γαλλίδες με αυθεντικά αντίγραφα φορεσιών του 19ου αιώνα (1850-1920) καταφτάνουν χορεύοντας στη Λέσχη καντρίλιες, βαλς και τανγκό. 

Το Σάββατο 2 Μαρτίου οι Γαλλίδες επισκέπτριες μαζί με τον Ντελάλη θα παρελάσουν με τα μοναδικά τους φορέματα στον εμπορικό δρόμο της οδού Ερμού διαλαλώντας την ένταξη του καρναβαλιού στην πόλη της Μυτιληνης.

Την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους του Πλωμαρίου.

Παράλληλες Δράσεις:

  • -Παρουσίαση ιδιωτικής συλλογής με θέμα το Πλωμαρίτικο σαπούνι στον χώρο της Λέσχης Πλωμαρίου
  • -Περατζάδες και καντρίλιες στα Πλωμαρίτικα Καλντερίμια
  • -Σάββατο πρωί περατζάδες στην οδό Ερμού της Μυτιληνης   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος