Βόλος: Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου θα είναι ανοικτά όλη μέρα, 09:30 με 21:30

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων (9 Ιουνίου) τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στο νομό Μαγνησίας θα είναι ανοικτά για το κοινό όλη την ημέρα, την Παρασκευή 9 Ιουνίου από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 9:30 το βράδυ.

Βόλος: Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων

Η Διεθνής Ημέρα Αρχείων είναι ημέρα γιορτής για τη διεθνή αρχειακή κοινότητα και παράλληλα μια ευκαιρία για το ευρύτερο κοινό να γνωρίσει καλύτερα τον συναρπαστικό χώρο της αρχειακής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να ανακαλύψει την αξία των αρχείων και τον πλούτο των πληροφοριών τους. Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων κατά τη γενική του συνέλευση το Νοέμβριο του 2007. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής δεν είναι τυχαία, καθώς στις 9 Ιουνίου 1948 ιδρύθηκε το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων υπό την αιγίδα της UNESCO με πρώτο πρόεδρο τον Charles Samaran, γενικό διευθυντή των Εθνικών Αρχείων της Γαλλίας. Η παγκόσμια αρχειακή κοινότητα αγκάλιασε τη θεσμοθέτηση του εορτασμού και έκτοτε την ημέρα αυτή διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις από εθνικούς και τοπικούς αρχειακούς φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βόλος: Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων
Πιστοποιητικόν ταυτότητος Κεντρικής Δημογεροντίας Επαρχείας Καισσαρείας (Συλλογή Δημ. Σιάτρα)


Τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της πανδημίας γιόρταζαν τον θεσμό με ψηφιακά αφιερώματα. Φέτος επιστρέφουν στην καθιερωμένη συνήθειά τους (με το θεσμό του Open Day) και ανοίγουν και πάλι τους χώρους τους προσκαλώντας το κοινό να γιορτάσει μαζί τους την ημέρα αυτή και να γνωρίσει τους αρχειακούς του θησαυρούς. Ο χώρος των αρχείων είναι πολύ γοητευτικός όχι μόνο για τους αρχειονόμους και τους ιστορικούς, αλλά για όλους τους πολίτες. Τα αρχεία είναι η μνήμη των ανθρώπων κάθε τόπου, αποτελούν δημόσιο αγαθό που ανήκει σε όλους και γι’ αυτό η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Χάρη στα «ανοιχτά αρχεία» εμπλουτίζονται οι γνώσεις μας για την ανθρώπινη κοινωνία, διατηρείται και προάγεται η δημοκρατία, προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στη Μικρασιατική καταστροφή, στον ερχομό και την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή μας, οι οποίοι παρά τις αρχικές δυσκολίες και τα ανυπέρβλητα εμπόδια, κατάφεραν να ριζώσουν, να επιβάλουν την παρουσία τους και να αφήσουν έντονο το αποτύπωμά τους στη νέα τους πατρίδα.
Έτσι την Παρασκευή 9 Ιουνίου οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν το φιλόξενο Αναγνωστήριο των Γ.Α.Κ. στη γνωστή μεσοπολεμική μονοκατοικία των οδών Μαγνήτων 141 και Σπυρίδη (τηλ. 2421045833), όπου θα λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού με σπάνια αρχειακά τεκμήρια που φωτίζουν πολλές πτυχές της έντονης και δραστήριας παρουσίας των προσφύγων στην περιοχή μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος