Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Μαγνησίας: «Δεν ξέρω οικογένεια που να μην έχει κάνει αίτηση για προσωπικό βοηθό»

Περίπου 400 οικογένειες είναι μέλη του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αναπηρία Μαγνησίας – Σε εξέλιξη οι αιτήσεις για τον προσωπικό βοηθό

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των οικογενειών ατόμων με αναπηρία στη Μαγνησία για τον θεσμό του προσωπικού βοηθού, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αναπηρία Μαγνησίας, Γιώργο Μαντζανά, σχεδόν το σύνολο των οικογενειών που γνωρίζει έχει προχωρήσει ή προτίθεται να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης.

«Εγώ δεν ξέρω οικογένεια που να μην έχει κάνει αίτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντζανάς, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Βόλου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο Σύλλογος, που αριθμεί περίπου 400 οικογένειες, ήδη υποστηρίζει μέλη του στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ατόμων από τη Μαγνησία που συμμετείχαν στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, σημείωσε ωστόσο ότι γνωρίζει οικογένειες από τον Βόλο και την περιοχή που είχαν προσωπικό βοηθό και η εμπειρία τους ήταν θετική.

«Εργαλείο ανεξάρτητης διαβίωσης»

Ο κ. Μαντζανάς χαρακτήρισε τον προσωπικό βοηθό σημαντική κατάκτηση του αναπηρικού κινήματος, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για έναν θεσμό που διεκδικείται εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Όπως εξήγησε, ο προσωπικός βοηθός δεν αποτελεί απλώς μια υπηρεσία φροντίδας, αλλά «ένα εργαλείο ανεξάρτητης διαβίωσης, αυτονομίας και κοινωνικής συμμετοχής».

Στόχος είναι το άτομο με αναπηρία να μπορεί, με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες του, να ζει με μεγαλύτερη αυτονομία, να εργάζεται, να σπουδάζει, να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή και να κάνει τις δικές του επιλογές.

Τα προβλήματα της πιλοτικής εφαρμογής

Η πιλοτική εφαρμογή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, ανέδειξε προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την πανελλαδική εφαρμογή του θεσμού. Ένα από τα σημαντικότερα αφορά την επάρκεια των προσωπικών βοηθών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Όπως σημείωσε, η πιλοτική εφαρμογή πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Αττική, με αποτέλεσμα να μην αποτυπωθούν στον ίδιο βαθμό οι δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν σε μικρότερες ή απομακρυσμένες περιοχές.

«Στην υπόλοιπη Ελλάδα, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε άτομα που είναι διατεθειμένα να εργαστούν σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε. Για τη Μαγνησία, πάντως, εκτίμησε ότι η κατάσταση μπορεί να είναι καλύτερη, καθώς υπάρχει ήδη κινητικότητα. Όπως είπε, αρκετοί ενδιαφερόμενοι έχουν επικοινωνήσει με τον Σύλλογο, δηλώνοντας ότι θέλουν να εργαστούν ως προσωπικοί βοηθοί.

Απαραίτητη η σωστή αμοιβή και εκπαίδευση

Ο κ. Μαντζανάς έθεσε και το ζήτημα της αμοιβής των προσωπικών βοηθών, υποστηρίζοντας ότι στην πιλοτική εφαρμογή οι απολαβές δεν ήταν αντίστοιχες με την ευθύνη και το έργο που καλούνται να αναλάβουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάρτισης των εργαζομένων, αλλά και στη δυνατότητα το ίδιο το άτομο με αναπηρία ή η οικογένειά του να επιλέγει τον προσωπικό βοηθό.

Όπως εξήγησε, ο προσωπικός βοηθός δεν θα πρέπει να προέρχεται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, καθώς βασικός στόχος του θεσμού είναι η ανεξάρτητη διαβίωση και η σταδιακή απεξάρτηση από την οικογένεια.

Τα προβλήματα με τις πιστοποιήσεις

Ένα από τα ζητήματα που έχουν τεθεί από τους φορείς των ατόμων με αναπηρία αφορά τις πιστοποιήσεις αναπηρίας που έχουν εκδοθεί από τις ανώτατες στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές. Όπως ανέφερε ο κ. Μαντζανάς, ενώ το κράτος αναγνωρίζει τις συγκεκριμένες πιστοποιήσεις, αυτές δεν είναι διασυνδεδεμένες ψηφιακά με την πλατφόρμα μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις.

Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα άτομο με πιστοποιημένη αναπηρία να μην εμφανίζεται ως πιστοποιημένο κατά την ηλεκτρονική διαδικασία και να μην μπορεί να ολοκληρώσει την αίτησή του. Το θέμα, όπως είπε, έχει τεθεί προς την Πολιτεία και αποτελεί ένα από τα αιτήματα για τροποποίηση της διαδικασίας.

Ενστάσεις για τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια

Ο πρόεδρος του Συλλόγου εξέφρασε επίσης διαφωνία με τον αποκλεισμό ατόμων από τον θεσμό αποκλειστικά λόγω εισοδήματος, αν και τα εισοδηματικα κριτήρια παραδέχθηκε πως είναι αρκετά διευρυμένα. Όπως υποστήριξε, ωστόσο, το εισόδημα μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την ιεράρχηση των αναγκών, δεν θα πρέπει όμως να στερεί από ένα άτομο την πρόσβαση στην υποστήριξη που χρειάζεται.

Αντίστοιχα, αναφέρθηκε στο ανώτατο ηλικιακό όριο των 65 ετών, επισημαίνοντας ότι η ηλικία δεν θα πρέπει να αποτελεί απόλυτο κριτήριο αποκλεισμού όταν υπάρχει ανάγκη υποστήριξης.

Σε εξέλιξη οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις για τους ωφελούμενους και τους προσωπικούς βοηθούς υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής πλατφόρμας. Όπως ανέφερε ο κ. Μαντζανάς, ο Σύλλογος στη Μαγνησία έχει ήδη βοηθήσει μέλη του να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, καθώς δεν έχει αναπτυχθεί αντίστοιχη αρμοδιότητα υποστήριξης στα ΚΕΠ ή στα Κέντρα Κοινότητας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση όλοι όσοι θεωρούν ότι χρειάζονται προσωπικό βοηθό, ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές.

«Άλλο τι νομίζουμε εμείς ως γονείς και άλλο τι αξιολογείται επιστημονικά», σημείωσε, τονίζοντας ότι προϋπόθεση είναι οι αξιολογήσεις να είναι σωστές και τεκμηριωμένες.

Από την καθημερινή υποστήριξη έως την αποφυγή του ιδρυματισμού

Οι ανάγκες που μπορεί να καλύψει ο προσωπικός βοηθός διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση κάθε ατόμου. Σε περιπτώσεις μεγαλύτερης αυτονομίας μπορεί να αφορά λίγες ώρες την εβδομάδα, για τη μετακίνηση, τις κοινωνικές συναλλαγές, τις σπουδές ή άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Σε περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας, αντίθετα, μπορεί να απαιτείται πολύ μεγαλύτερη και συνεχής υποστήριξη, ακόμη και με περισσότερους προσωπικούς βοηθούς.

Για τον κ. Μαντζανά, η σωστή εφαρμογή του θεσμού μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αποφυγή του ιδρυματισμού, δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να συνεχίσουν να ζουν στο σπίτι και στην κοινότητά τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος