Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, η μουσειογραφική μελέτη για την ανάδειξη – εκθεσιακή περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών, στον Αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, που έχει προϋπολογισμό 1,35 εκατ. ευρώ.
Μετά την έγκριση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης για τον Μυστρά, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: “Προχωράμε, εντός του χρονοδιαγράμματος, στην ανάδειξη του ενταγμένου στον κατάλογο της UNESCO μνημειακού συνόλου του Μυστρά, που ενσωματώνει πλήθος στοιχείων του υλικού πολιτισμού, των ύστερων βυζαντινών χρόνων και της τουρκοκρατίας και την ιστορία ενός από τα σημαντικότερα διοικητικά κέντρα της Πελοποννήσου.
Ο επισκέπτης, μέσα από τη μοναδική εμπειρία θέασης, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, θα βιώνει τη βυζαντινή καθημερινότητα:
Από τη ζωή των αυτοκρατόρων και τη σχέση τους με τους δεσπότες, μέχρι και την αμφίεση και τη διατροφή της περιόδου.
Ο επισκέπτης καλείται, με εύληπτο τρόπο, να κατανοήσει και να προσεγγίσει τις εκφάνσεις της τελευταίας βυζαντινής περιόδου.
Το πρόγραμμα των παρεμβάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τη συνολική ανάδειξη και προστασία της καστροπολιτείας του Μυστρά, περιλαμβάνει εργασίες για τη βελτίωση και επέκταση της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, εργασίες συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου των λίθινων στοιχείων των Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας και Ευαγγελίστριας, του Αρχαιολογικού Χώρου Μυστρά, προϋπολογισμού σχεδόν 1 εκατ. ευρώ.
Για την συνολική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου, ο Μυστράς, έχει περιληφθεί στο ενταγμένο έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν στην παρακολούθηση, ψηφιοποίηση, και στον συστηματικό έλεγχο των επιπτώσεων στον αρχαιολογικό χώρο”.
Η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Πελοποννήσου. Θα γίνει διαμόρφωση (ψηφιακές εφαρμογές, ειδικός εσωτερικός φωτισμός, διασφάλιση προστασίας μνημείου).
Το έργο απλώνεται, σε τρία μέρη:
α) Λειτουργική ολοκλήρωση του συγκροτήματος του Παλατιού (οικοδομικές εργασίες, φωτισμός, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου).
β) Εξασφάλιση προσβασιμότητας και δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης κοινού (κατασκευή χώρων υγιεινής, διαμόρφωση διαδρομών πρόσβασης γενικού κοινού και ΑμεΑ).
γ) Εκθεσιακό πρόγραμμα που προσβλέπει στην εμπειρία των επισκεπτών.
Το έργο υλοποιείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος