Σέρρες: Ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες για την Πρωτομαγιά

Με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις, δύο πορείες και καταθέσεις στεφάνων, το Νομαρχιακό Τμήμα Σερρών της ΑΔΕΔΥ, σωματεία και συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων, κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς και ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, τίμησαν σήμερα Πέμπτη στην πόλη των Σερρών την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Κοινός τόπος των συγκεντρωθέντων η αντίθεσή τους στις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά και η προάσπιση των εργασιακών κεκτημένων. Κεντρικό σύνθημα όλων «Όχι στην κατάργηση του 8ωρου».

Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών: Αντιπροσωπευτική κατάθεση στεφάνων

Με αντιπροσωπευτική κατάθεση στεφάνων από ελάχιστους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συλλόγων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, η διοίκηση του Νομαρχιακού Τμήματος Σερρών της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε ολιγόλεπτη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Εμμ. Παπά.

«Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο αγώνας για την επίτευξη στόχων και δικαιωμάτων θα πρέπει να αποτελεί στάση ζωής όλων μας. Αγώνας που θα πρέπει να γίνεται με ενότητα και αποφασιστικότητα. Δυστυχώς όσον αφορά στην ενότητα, δεν μπορέσαμε ούτε φέτος να την πετύχουμε. Έστω και ξεχωριστές συγκεντρώσεις το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ν.Τ. Σερρών της ΑΔΕΔΥ Κώστας Στρίκας.

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ηχηρό αντικυβερνητικό μήνυμα

Με συγκέντρωση στην πλατεία του ΙΚΑ, πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στελέχη και φίλοι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τίμησαν την επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στην κατάργηση του 8ώρου και στη διάλυση, όπως υποστήριξαν, των εργασιακών  δικαιωμάτων.

Με ικανοποιητική συμμετοχή, συνθήματα και πανό διατράνωσαν “για την καθολικότητα του δικαιώματος στην αξιοπρεπή εργασία και στην προσωπική και στην οικογενειακή ζωή κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί τη θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας, ταυτιζόμενη με τα πιο ακραία επιχειρηματικά συμφέροντα”.

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον αγώνα των συνδικάτων και των εργαζομένων, των ταξικών συλλογικοτήτων που αντιστρατεύονται σ’αυτό το ανοσιούργημα που πάει να ψηφιστεί και αφορά στο σφαγιασμό των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση ουσιαστικά του 8ωρου,στο πετσόκομα εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί εδώ και χρόνια. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται στη βουλή και έχει γραφτεί ουσιαστικά από το επιτελείο του Συνδέσμου Βιομηχάνων καταδεικνύοντας την ιδεοληψία της παρούσας κυβέρνησης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής συντονιστής και εκπρόσωπος τύπου της Ν.Ε. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Μιχάλης Καρτερός.

Σωματεία και Φορείς: Παλμός-συνθήματα- δυναμική συμμετοχή

 Η πιο μαζική σε συμμετοχή, η πιο δυναμική σε παλμό, συνθήματα και πανό και η πιο οργανωμένη συγκέντρωση ήταν αυτή που πραγματοποίησαν από κοινού επτά σύλλογοι και φορείς των Σερρών, με την συμμετοχή πολλών  μεμονωμένων Σερραίων πολιτών.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στην πλατεία Εμπορίου, όπου έγινε κατάθεση στέφανων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

 

«Η Πρωτομαγιά συμβολίζει τους μεγάλους και σκληρούς αγώνες για τα δικά μας συμφέροντα των εργαζομένων. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας συνεχίζοντας τον αγώνα. Εκατό περίπου χρόνια μετά την θέσπιση του 8ώρου στην Ελλάδα, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο, η κυβέρνηση ετοιμάζει την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών, τη θέσπιση της 10ωρής εργασίας, με μισθό 550€.Φέρνει νόμο που ξηλώνει κάθε κατάκτησή μας, στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στο σταθερό εργάσιμο χρόνο, στο δικαίωμα στην ξεκούραση. Δεν πρέπει να τους περάσει! Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία να μην επιτρέψουν αυτή την συνέχεια της επίθεσης σε βάρος μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επεξεργασίας Μετάλλου Σερρών, Μάρκος Ονταμπασίδης.

 

 

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν: το Συνδικάτο Εργαζομένων Επεξεργασίας Μετάλλου Σερρών, τα Σωματεία Εργαζομένων ΔΕΥΑΣ ,ΟΤΑ και Συνταξιούχων Ν.Σερρών, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν.Σερρών και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Επισιτισμού Ν.Σερρών.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ