Αλεξανδρούπολη: «Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας»

Με την συμμετοχή περίπου διακοσίων επιστημόνων και πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό τόσο από τον χώρο της Πολιτικής Προστασίας, όσο και από άλλους κλάδους, ξεκίνησαν εχτές στην Αλεξανδρούπολη οι εργασίες του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Πολιτικής Προστασίας «Save Evros 2016: οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.»

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, σε θέματα που απασχολούν την Πολιτική Προστασία όπως είναι οι φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, αποστολές έρευνας και διάσωσης, ανθρωπιστική βοήθεια, κ.ά.

«Το νερό για τον Έβρο είναι πηγή ζωής, αλλά καμιά φορά είναι και πηγή καταστροφής γιατί οι πλημμύρες στον Έβρο είναι γνωστές και η Ειδική γρ Υδάτων στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ασχολείται εντατικά πως θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτά τα επεισόδια, γιατί δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να πληρώνουμε εκατομμύρια για τις ζημιές που δημιουργούν οι πλημμύρες» σχολίασε στο περιθώριο του συνεδρίου ο ειδικός γρ υδάτων κ. Ιάκωβος Γκανούλης .

«Τα θέματα Πολιτικής Προστασίας απαιτούν την συνεργασία όλων. Απαιτούν καινούργια γνώση, καινοτομία ,αριστεία,» ανέφερε ο αν. Πρύτανης Οικονομικού στο ΔΠΘ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Φώτης Μάρης .

«Η Πολιτική Προστασία είναι μια νευραλγική υπηρεσία και χρειάζεται πάρα πολύ καλή στελέχωση και επειδή όλα απαιτούν σύγχρονο εξοπλισμό χρειάζεται και επάρκεια χρηματοδοτικών εργαλείων,» είπε ο κ. Μάρης αναφερόμενος στα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες και τόνισε «πως δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν τόσο στο κομμάτι του νομικού πλαισίου, όσο και στο κομμάτι των συνεργασιών της ΤΑ μιας και η Πολιτική Προστασία λειτουργεί στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις με ακραίο εργαλείο τα γραφεία Πολιτικής Προστασίας στον κάθε Δήμο.»

Ιδιαίτερη αναφορά στις φυσικές καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα στο φαινόμενο του ποταμού Έβρου έκανε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Παυλίδης και τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση, πολιτικά πρόσωπα και τεχνικές υπηρεσίες, καλούνται να αντιμετωπίσουν μία κινούμενη δύναμη της φύσης παλεύοντας σημείο-σημείο σε όλο το μήκος του ποταμού (200 χλμ) από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα για να σώσουν ζωές, κτίσματα και περιουσίες.

Το συνέδριο το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Ιουνίου, διοργανώνουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συντάκτης : Όλγα Ορφανίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος