Αντιδρούν οι κάτοικοι των Ασβεστάδων στην μείωση κατά 75% της αποζημίωσης των χωραφιών που χρησιμοποιεί ο στρατός

Αναστάτωση δημιούργησε στο χωριό Ασβεστάδες Διδυμοτείχου η απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής Στρατιωτικών Επιτάξεων Έβρου να μειώσει κατά 75% το τίμημα αποζημίωσης των στρεμματικών εκτάσεων που έχουν παραχωρηθεί από τους ιδιοκτήτες της περιοχής .

Οι εκτάσεις αυτές έχουν παραχωρηθεί για την εκτέλεση των στρατιωτικών ασκήσεων, αφού στην περιοχή αυτή βρίσκεται και το επονομαζόμενο «Ύψωμα Ψηλός Στάλος»,  γνωστό για την χρήση του εδώ και δεκαετίες.

«Είναι μια απόφαση που αφορά αποκλειστικά τον νομό Έβρου και τις εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό τονίζει μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Χαράλαμπος Σαλαμπάσης, εκπρόσωπος της επιτροπής που συστάθηκε στο χωριό, “για την αποκατάσταση της αδικίας, αφού” – όπως είπε – “τέτοια απόφαση δεν ισχύει σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας”

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η “μείωση της αποζημίωσης των επιταγμένων χωραφιών κατά 75% γίνεται σε κάθε μεταβολή ιδιοκτησίας είτε λόγω παραχώρησης, είτε λόγω θανάτου. Η μείωση αυτή προτάθηκε από ένα από τα πέντε  μέλη της επιτροπής εκπρόσωπο της Κτηματικής Υπηρεσίας, με το σκεπτικό ότι οι τιμές ενοικίασης χωραφιών στο νομό δεν υπερβαίνουν τα 20-30 ευρώ/στρέμμα“.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, ενώ η αρχική αποζημίωση ήταν στα 100 ευρώ/στρέμμα με την απόφαση αυτή μειώνεται στα 30 ευρώ/στρέμμα για τα ξηρικά εδάφη και στα 50 ευρώ /στρέμμα για τα ποτιστικά.

«Είναι κάτι που θα φανεί και σε άλλες περιοχές του Έβρου σιγά σιγά όταν θ αρχίσουν οι μεταβολές ιδιοκτησίας τονίζει ο κ Σαλαμπάσης. Σήμερα συμβαίνει το τραγελαφικό δυο γειτονικά χωράφια να έχουν διαφορετική αποζημίωση. Είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε» τόνισε.

 Ήδη, όπως πρόσθεσε, κατατέθηκε αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για την αναπροσαρμογή των τιμών, στο οποίο “παρατίθενται όλα τα στοιχεία για την πραγματική αξία της γης τους, ελπίζοντας στην κατανόηση των μελών της επιτροπής διότι η απόφαση αυτή απαξιώνει την γη και τους ακρίτες κατοίκους της.” Επίσης, η επιτροπή κατοίκων του χωριού έχει ενημερώσει την στρατιωτική ηγεσία της χώρας, τους βουλευτές του νομού, την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τους δημάρχους Διδυμοτείχου και Σουφλίου.

Μια πρώτη κινητοποίηση από την πλευρά των κατοίκων είχε πραγματοποιηθεί στην τελική φάση της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, οπού αποκλείσθηκε η περιοχή για κάποιες ώρες, υπενθύμισε ο ίδιος. Και κατέληξε, λέγοντας πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους οι ιδιοκτήτες “είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν πίσω τα χωράφια τους στην πρότερη μορφή τους, αφού η ενοικίαση για άλλες χρήσεις, είναι περισσότερο προσοδοφόρα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος