Πλούσιος ο απολογισμός της πανδημίας στο νοσοκομείο Ρόδου

Τον εξαιρετικά πλούσιο απολογισμό της πανδημίας και της λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, σ’ ένα Νοσοκομείο που στενάζει από την έλλειψη προσωπικού, παρουσίασε σήμερα, Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου, Γρηγόρης Ρουμάνης, μαζί με εκπροσώπους των γιατρών και των νοσηλευτών.

Στην Μονάδα Λοιμώξεων, που στήθηκε από το μηδέν χάρη κυρίως σε δωρεές και ενίσχυση από την Περιφέρεια και στελεχώθηκε εκ των ενόντων, από τις 27 Μαρτίου του 2020 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Αναστασία Καλιαντζόγλου, διευθύντρια της νευρολογικής κλινικής, νοσηλεύθηκαν 1271 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων 788 (62%) ανεμβολίαστοι, 378 πλήρως και 105 μερικώς εμβολιασμένοι. Το 60% των νοσηλευομένων ήταν άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας τα 62 έτη. Η νοσηλεία διήρκεσε κατά μέσο όρο 7 ημέρες και εξιτήριο πήρε το 90% των νοσηλευομένων.
Από αυτούς που νοσηλεύθηκαν, 162 είχαν την Βρετανική μετάλλαξη, 379 την μετάλλαξη «Δ» και 333 την «Ο». Το πρώτο μεγάλο κύμα της πανδημίας για το νοσοκομείο Ρόδου ήταν τον Αύγουστο του ’21 και το δεύτερο τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ η φθίνουσα πορεία αποτυπώνεται και στις νοσηλείες, καθώς το πρώτο 10ημερο του Μαΐου έχουν γίνει μόλις 6 εισαγωγές.
Οι διασωληνώσεις έφθασαν τις 45, από τις οποίες οι 35 διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία που διαθέτουν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τη ζωή τους έχασαν 4 ασθενείς το 2020, 40 το 2021 και 51 το 2022, με το 60% των θανόντων να είναι άνδρες και τον μέσο όρο ηλικίας τα 80 έτη. Από τους θανόντες, το 69% ήταν ανεμβολίαστοι, το 25% πλήρως και το 6% μερικώς εμβολιασμένοι. Επίσης υποκείμενο νόσημα είχε το 66% των νοσηλευθέντων και το 88% των αποβιωσάντων.
Την ανάγκη να μην εφησυχάζουμε από την φθίνουσα πορεία της πανδημίας, επισήμανε ο παθολόγος, στέλεχος της Μονάδας Λοιμώξεων, Αριστείδης Καϊκης. Τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός για την ενίσχυση του Νοσοκομείου, καθώς φαίνεται ότι και στο μέλλον υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να ζήσουμε και άλλες πανδημίες και πρόσθεσε ότι, «αν υπήρχε ΜΕΘ Covid και δεν υποβάλλονταν οι ασθενείς στη διαδικασία της αεροδιακομιδής, ίσως να ήταν καλύτερα τα στοιχεία των θανάτων».
«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν τελειώσαμε με την πανδημία», πρόσθεσε η πρόεδρος του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών, προϊσταμένη του αναισθησιολογικού τμήματος, Πολύμνια Γαλανού, για να υπογραμμίσει ότι «πολλοί ασθενείς πέθαναν γιατί δεν νοσηλεύθηκαν εγκαίρως σε ΜΕΘ».
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
Τον απολογισμό του τμήματος ΤΕΠ παρουσίασε στη συνέχεια η Ελένη Τσακίρη, προϊσταμένη του Γραφείου Ποιότητας και Εκπαίδευσης.
Το 2021 ο συνολικός αριθμός των επισκέψεων στα ΤΕΠ ανήλθε στους 28.060 ασθενείς, αριθμός που αντιστοιχεί στο 23% του πληθυσμού της Ρόδου. Παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση των εισερχόμενων ασθενών τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τους ασθενείς που προσήλθαν στο ΤΕΠ το 73,4% (20.611) εξήλθαν με οδηγίες εξόδου. Οι υπόλοιποι εισήχθησαν σε κλινικές με περισσότερες εισαγωγές στη Β’ Παθολογική κλινική, την Καρδιολογική, τη Μονάδα Εμφραγμάτων, τη Β’ Χειρουργική, την Ορθοπεδική, την Α’ Χειρουργική και την Ουρολογική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος