Βολές κατά πάντων από τους πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης

Βολές κατά πάντων εξαπέλυσαν εκπρόσωποι της Επιτροπής πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οκτώ μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Σε σχετική ανακοίνωση στρέφονται κατά κυβέρνησης, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμου Λαρισαίων, οι οποίοι «με τις εγκληματικές πολιτικές τους, μας άφησαν απροστάτευτους και πνιγήκαμε, στη συνέχεια μας εγκατέλειψαν στα προβλήματα και στον κίνδυνο νέων πλημμυρών».

Όπως σημειώνουν, «από τον Σεπτέμβρη του 2023, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, επιδιώκει να συναντηθεί με τον υφυπουργό κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας, κ. Τριαντόπουλο, αλλά αυτός μας αποφεύγει συστηματικά.

Κατά τα άλλα διαλαλεί κι αυτός και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, ότι έχουν ανοιχτές τις πόρτες των γραφείων τους. Πάντως για την Επιτροπή μας είναι μονίμως κλειστές. Οπως κλειστά έχουν και τα αυτιά τους στα δίκαια αιτήματα των πλημμυροπαθών, αναμασώντας διαρκώς τα κούφια λόγια ότι τάχα είναι στο πλευρό μας, ενώ είναι απεναντί μας.

Η κυβέρνηση αντί να δώσει 100% αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε βρισκόταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη, αντίστοιχα για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων, έδωσε σε ένα μέρος και όχι σε όλους τους πλημμυροπαθείς κατοίκους ισογείων διαμερισμάτων, απο 1.200 έως 6.600 ευρώ, ενώ οι ζημιές είναι πενταπλάσιες σε αξία, αφού στην μεγάλη πλειοψηφία των ισογείων διαμερισμάτων, καταστράφηκε και πετάχθηκε το σύνολο της οικοσκευής, χώρια οι ζημιές σε τοίχους, πόρτες, πατώματα, ηλεκτρολογικά, κ.α. 

Απέκλεισε ετσιθελικά, απ’ αυτές τις αποζημιώσεις – ψίχουλα, όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων-αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους χρήσιμων αντικειμένων που είχαμε, αξίας πολλών χιλάδων ευρώ, όπως και τους κοινόχρηστους χώρους των εργατικών πολυκατοικιών (εισόδους, εξωτερικούς τοίχους, κοινόχρηστους χώρους υπογείων, ανσασέρ).

Δεν ικανοποίησε το δίκαιο αίτημά μας για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο, για αναστολή πληρωμής για 1 χρόνο, δίχως προσαύξηση της οφειλής μας για τα σπίτια στον ΟΑΕΔ. Ούτε το αίτημά μας για την πραγματοποίηση ελέγχων για να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των εργατικών πολυκατοικιών. Και τώρα έκοψε ακόμα και την πενιχρή απαλλαγή των πλημμυροπαθών απο την φαρμακευτική δαπάνη.

Ετσι απο τα 300 περίπου ισόγεια διαμερίσματα, το 75% περίπου δεν κατοικούνται, αφού οι ιδιοκτήτες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τον εξοπλισμό για να τα ξανακατοικήσουν ή φοβούνται ότι μπορεί να ξαναπνιγούμε.    

Ο ΟΑΕΔ, δεν έχει αποκαταστήσει ακόμα τον Παιδικό Σταθμό των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης και φοβόμαστε ότι δεν θα λειτουργήσει με τη νέα σχολική περίοδο.

Ανάλογη είναι και η στάση του δήμου Λαρισαίων και της περιφέρειας Θεσσαλίας, με τους οποίους συναντηθήκαμε και με τις νέες διοικήσεις τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο νέος δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Μαμάκος, μας δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει την απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ, ώστε να απαλλαγούν όλοι οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, είτε είναι ιδιοκτήτες – ενοικιαστές ισογείων διαμερισμάτων, είτε υπογείων που πλημμύρισαν, απο τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, τα ανταποδοτικά τέλη, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο, διατηρώντας την απαλλαγή μόνο των κατοίκων των ισογείων. Μάλιστα στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο εισηγείται οι πλημηροπαθείς που είχαν μέχρι τώρα ελεύθερη πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο, να μπαίνουν με βάση εισοδηματικά κριτήρια, που σημαίνει ότι αρκετοί θα κοπούν. 

Δεν έχει αποκαταστήσει ακόμα τους καταστραμένους δρόμους στους δυο οικισμούς, τους καταστραμένους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου έξω απο τις πολυκατοικίες. Ούτε τη λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών των ομβρίων των Εργατικών Κατοικιών, απο τα οποία ξεκίνησε η πλημμύρα, ενώ μας είχε πεί ότι η ιδιωτική εταιρεία που ανέθεσε να εξετάσει την κατάσταση όλων των θυροφραγμάτων του Δήμου, λές και η ΔΕΥΑΛ δεν μπορούσε να το κάνει, θα παρέδιδε τη μελέτη τέλος Φλεβάρη.

Δήλωσε αναρμόδιος για την αντιπλημμυρική θωράκιση των Εργατικών Κατοικιών απο τα αναχώματα του Πηνειού, για τους ελέγχους στατικότητας των πολυκατοικιών, για τις απολυμάνσεις των πολυκατοικιών και των εξωτερικών χώρων των δυο οικισμών. Δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει τα χρήματα του λογαριασμού του δήμου για τους πλημμυροπαθείς.

Ο δε περιφερειάρχης κ. Κουρέτας, ενώ μας είχε δηλώσει πριν 2 ½ μήνες ότι θα κλείσει συνάντηση με τον κ. Τριαντόπουλο, αυτό δεν έγινε. Μας υποσχέθηκε ότι θα διαθέσει 150.000 ευρώ για βάψιμο των εισόδων των εργατικών πολυκατοικιών, αλλά μέχρι τώρα τίποτα. Το ίδιο και για την αντιπλημμυρική θωράκιση των αναχωμάτων του Πηνειού στις Εργατικές Κατοικίες, γιατί δεν έχει χρήματα και περιμένει απο την κυβέρνηση.

Για τους ελέγχους στατικότητας των Εργατικών Πολυκατοικιών, μας είπε ότι η περιφέρεια δεν έχει τέτοια δυνατότητα και ότι θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά ακόμα περιμένουμε, το ίδιο και για την αποκατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου.

Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουμε οι πλημμυροπαθείς εδώ στις Εργατικές Κατοικίες.  Όμως δεν θα συμβιβαστούμε μ’ αυτή την άθλια κατάσταση, με τον εμπαιγμό και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Θα συνεχίσουμε αγωνιστικά να διεκδικούμε την λύση των προβλημάτων μας από κυβέρνηση, δήμο, περιφέρεια».

Η Επιτροπή πλημμυροπαθών καλεί σε νέα  συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πλημμυροπαθών κατοίκων, την Τρίτη 23 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία των Εργατικών Κατοικιών και θα συντονίσουμε τη δράση μας και με τις άλλες επιτροπές πλημμυροπαθών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος