Β.Β. Κόκκαλης: Όχι στην εγκατάσταση φ/β πάρκου στην Αετοράχη Ελασσόνας

Να σταματήσει η εκμίσθωση δημόσιας έκτασης στην Ελασσόνα, η οποία “προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ερήμωση της κτηνοτροφικής περιοχής”, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο κ. Κόκκαλης εστιάζει στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στη ‘”διαρκή διόγκωση τέτοιων επενδύσεων”, όπως αναφέρει, “χωρίς να υπολογίζονται σημαντικές παράμετροι, όπως το περιβάλλον αλλά και ο πρωτογενής τομέας. Πολλές φορές εξάλλου έχει τονίσει, ότι με τέτοιες πρακτικές στο τέλος δε θα υπάρχουν άνθρωποι να παράγουν για να καταναλώσουν την ενέργεια”.
Επιπρόσθετα, ζητά αναλυτικά στοιχεία για τον αντίκτυπο, που ενδεχομένως θα έχει η προαναφερθείσα εκμίσθωση.
Β.Β. Κόκκαλης: Όχι στην εγκατάσταση φ/β πάρκου στην Αετοράχη Ελασσόνας
Στην ερώτηση του ο κ. Κόκκαλης, σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: “Στην περιοχή του οικισμού Αετοράχη Ελασσόνας, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστρατηγηθούν οι σκοποί των ΑΠΕ εις βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής. Στην περιοχή αυτή, βρίσκεται εν εξελίξει η διοικητική διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάστασης φωτοβολταικού πάρκου σε έκταση 1.100 στρεμμάτων, ανήκουσα στο δημόσιο, κατόπιν εκμίσθωσης της έκτασης από το δημόσιο σε ιδιώτη…
Ειδικότερα η περιοχή με την ονομασία «Καλιούρα», έκτασης των 1.100 στρεμμάτων, στην Αετοράχη Ελασσόνας, σύμφωνα με την απόφαση 10775/1971 του Υπουργείου Πολιτισμού αποφασίστηκε να χαρακτηριστεί ως περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους, καθώς εκεί «κείται σπήλαιον μετά σταλακτιτών και σταλαγμιτών». Η εγκατάσταση του έργου, θα αποκόψει την πρόσβαση στο σπήλαιον και επίσης, αποκόπτει και την πρόσβαση στο πευκοδάσος, το οποίο δημιουργήθηκε το 1920 στις παρυφές του βουνού, και στα τοπικά μνημεία , όπως στα υπολείμματα βυζαντινού ναού, στο ξωκλήσι του αγίου Γεωργίου, σε πέτρινα μνημεία κλπ.
Πέραν της τεράστιας ζημίας διά της επέμβασης στον φυσικό πλούτο και κάλλος της περιοχής, θα δημιουργηθεί ολική σχεδόν διατάραξη και ανατροπή της οικονομικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής των κατοίκων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι κτηνοτρόφοι, και ασκούν την δραστηριότητά τους αυτή στην έκταση των 1.100 στρεμμάτων, η οποία διανεμήθηκε στους κατοίκους για χρήση με απόφαση διανομής το έτος 1928 μέσω της επιτροπής αποκατάστασης Προσφύγων. Καταλαμβάνεται μια έκταση, που το 1930 είχε αφεθεί ελεύθερη από τις δενδροφυτεύσεις για λόγους παθητικής πυροπροστασίας, αλλά και για κτηνοτροφικούς λόγους, αποτελώντας έκταση επί τόσες δεκαετίας βόσκησης για τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Η απώλεια της έκτασης αυτής για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, θα σημάνει επαγγελματικό αδιέξοδο, εγκατάλειψη της περιοχής και του οικισμού Αετοράχη Ελασσόνας, ελλείψει άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής, και οικονομική ζημία από την καταστροφή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται επί της έκτασης των 1.100 στρεμμάτων”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος