Αγόρασαν λιγότερα ξοδεύοντας τα ίδια οι καταναλωτές το φετινό Πάσχα – Η έξοδος τόνωσε τις τοπικές επιχειρήσεις

Με βασικό «καύσιμο» το δώρο του Πάσχα κινήθηκε ο τζίρος της εορταστικής αγοράς, ο οποίος διαμορφώθηκε στα περσινά επίπεδα στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, η κατανάλωση υποχώρησε από 2 έως 5%, με τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερα προϊόντα ξοδεύοντας τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Τσαγκάρη, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών: «Το καλάθι ήταν πάρα πολύ μικρό. Δεν πήγαμε καλά. Τώρα τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες: Πρώτον, είναι η ακρίβεια, η οποία έχει ψαλιδίσει το καταναλωτικό εισόδημα. Το δεύτερο είναι ο άστατος καιρός που έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο. Και το τρίτο είναι ο πόλεμος».

Η εικόνα είναι λίγο διαφορετική στην περιφέρεια, καθώς η έξοδος από το κλεινόν άστυ τόνωσε τις τοπικές επιχειρήσεις.

Τη μερίδα του λέοντος τις πασχαλινές αγορές είχαν τα τρόφιμα με 50% και τζίρο περίπου 750 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν τα δώρα με 300 εκατ. ευρώ και η ένδυση και υπόδηση με 250 εκατ. ευρώ.

Ο εσωτερικός τουρισμός είχε σταθερή συμμετοχή με τζίρο άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι παρουσίασαν πωλήσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Θεσσαλονίκη: Δεν έμεινε ικανοποιημένος ο εμπορικός κόσμος

Ανικανοποίητος εμφανίζεται ο εμπορικός κόσμος στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη αποτίμηση μετά τις πασχαλινές αγορές. Η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους δεν επέφερε τα αναμενόμενα για τα ταμεία τους.

Όπως δηλώνουν οι έμποροι, η πασχαλινή αγορά φέτος κινήθηκε σε δύο ταχύτητες, με τα πολυκαταστήματα να εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος εις βάρος των τοπικών καταστημάτων.

 «Ήταν μια καλή εβδομάδα μπορώ να πω, υπήρξε κίνηση στο αγοραστικό κοινό, με τη Μεγάλη Τρίτη να είναι η πιο ισχυρή μέρα. Μετά όμως χαλάρωσε.. Το Μεγάλο Σάββατο ήμασταν μόνοι μας», είπε μεταξύ άλλων ο Μίλτος Παυλίδης, μέλος ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Παρά το γεγονός ότι το Πάσχα, τα ήθη και τα έθιμα επικράτησαν της ακρίβειας, το μέλλον για τους εμπόρους φαντάζει αβέβαιο λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΑΙΔΩΝ ΤΟΜΟΣΟΓΛΟΥ, ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΕΜΙΛΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΖΟΥΛΗΣ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος