Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων για τον παγετό που χτύπησε τις δενδρώδεις καλλιέργειες

Λόγο για ολοσχερή καταστροφή από τον παγετό στις περισσότερες δενδρώδεις καλλιέργειες του ν. Λάρισας, κάνει σε σχετική της ανακοίνωση η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι παραγωγοί βλέπουν τον μόχθο και τα χρήματα τους να χάνονται από το ίδιο ζημιογόνο αίτιο για 4η συνεχή χρονιά.

“Αμύγδαλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, βανίλιες, δαμάσκηνα, αχλάδια και οι πρώιμες ποικιλίες κερασιών έχουν καταστραφεί στο 100%”, σημειώνει η Ομοσπονδία μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της και προσθέτει: “Οι αγρότες έχουν πικρή εμπειρία από τον ΕΛΓΑ σε παρόμοιες ζημιές καθώς αύριο σύμφωνα με την εξαγγελία του ΕΛΓΑ και τις θριαμβολογίες κυβερνητικών στελεχών, θα πληρωθούν οι παραγωγοί από τον περυσινό παγετό στις 17 Μαρτίου 2020 δηλαδή μετά από 379 ημέρες. Όχι μόνο να πανηγυρίζουν δεν πρέπει αλλά να ντρέπονται καθώς οι αγρότες δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα από την παραγωγή τους και με κατεστραμμένη την παραγωγή παρέμειναν απλήρωτοι ένα ολόκληρο χρόνο και εν μέσω πανδημίας”.
Για τον πρόσφατο παγετό η ΕΟΑΣΝΛ απαιτεί άμεσα:
· Γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις της ζημιάς που είναι στο 100%.
· Να δοθεί προκαταβολή στους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά ώστε να μπορέσουν να θρέψουν τις οικογένειες τους. Παράλληλα να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες καθώς πρόκειται για δενδρώδεις καλλιέργειες που παρά την καταστροφή πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες στο χωράφι.
· Με το πέρας των εκτιμήσεων, να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων για να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών.
Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί” τους Αγροτικούς Συλλόγους του Νομού στα χωριά που υπέστησαν τον παγετό να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση και να διεκδικήσουμε με τους αγώνες μας τις δίκαιες αποζημιώσεις και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Ξέρουμε πολύ καλά από την εμπειρία μας πως μόνο με τους αγώνες μπορούμε να ακουστούμε, να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε και να πάρουμε ότι μας ανήκει”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος