Κοζάνη –  Κ. Βέττα: «Απουσία ειδικού χωροταξικού σχεδίου ΑΠΕ»

Στην αλλαγή του νόμου, σχετικά με την αδειοδότηση των Α.Π.Ε., κάνοντας λόγο για  προχειρότητα και  επαναλαμβανόμενα λάθη της κυβέρνησης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Καλλιόπη Βέττα, μιλώντας στη βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων και επείγουσες διατάξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές-πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις.

Η απουσία ειδικού χωροταξικού σχεδίου, τόνισε χαρακτηριστικά, δημιούργησε μια πρωτοφανή ζήτηση για επενδύσεις ΑΠΕ, πολλές εκ των οποίων, χάρη στην άναρχη ανάπτυξη,  γίνονται σε δασικές εκτάσεις, με αδιαφορία για τη γεωμορφολογία της περιοχής, τις αγροτοκτηνοτροφικές ανάγκες και τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Στη Δυτική Μακεδονία, έχει κατορθώσει η Κυβέρνηση να φτιάξει ένα κίνημα «αρνητών ΑΠΕ» γεγονός εξόχως προβληματικό για τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό καθεστώς. Τέλος, αφού επεσήμανε την ανάγκη για επαγρύπνηση της τοπικής κοινωνίας ενάντια στο ενδεχόμενο να φτιαχτεί ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι, έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει τα μικρά Φ/Β που κατατίθενται στην περιοχή, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στο δίκτυο ενώ την ίδια στιγμή, μεγάλες εταιρίες προεξοφλούν ότι είναι σίγουρη η ένταξή τους στο δίκτυο.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι αντί να ενισχύσει το Υπουργείο και να δώσει έγκριση κατά προτεραιότητα σε ΦΒ για αγροτική χρήση ή ενεργειακών κοινοτήτων, σπεύδει να καλύψει τις απαιτήσεις των μεγάλων εταιριών.

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ