Κομοτηνή: Μαθητές εργαζόμενοι και οικογενειάρχες

Array

Κομοτηνή: Μαθητές εργαζόμενοι και οικογενειάρχεςΦεύγοντας ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτριος Μπαξεβανάκης από την Κομοτηνή κρατούσε στα χέρια του ένα εικαστικό δημιούργημα των μαθητών του Εσπερινού ΕΠΑΛ. Μια δική τους δημιουργία από ανακυκλώσιμα υλικά ικανή να αποτυπώσει ένα μικρό δείγμα του ταλέντου τους θα κοσμεί το χώρο του γραφείο του υπενθυμίζοντας του ότι όλοι δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση.


Γονείς κι εργαζόμενοι στα θρανία

«Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σχολείο» λέει η κα Δαργινίδου Μαίρη, διευθύντρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κομοτηνής μιλώντας για το σχολείο της και τους μαθητές. «Έρχονται εργαζόμενοι, οικογενειάρχες που δεν έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν για διάβασμα» σημειώνει κι εξηγεί ότι οι μαθητές αυτοί στα χρόνια της νιότης τους είχαν αναγκαστεί να σταματήσουν το σχολείο για οικονομικούς ή οικογενειακούς λόγους.Όπως και κάποιοι άλλοι μαθητές με παραβατικές συμπεριφορές, που επίσης αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία στην κατάκτηση της γνώσης. «Ενσωματώθηκαν, όμως, πάρα πολύ καλά όλοι μαζί και είχαν πολλές επιτυχίες. Όπως συνέβη πέρσι, όταν η επιτυχία για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια ήταν 100%»

Φέτος, όμως, με τις αλλαγές οι οποίες έγιναν δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στις Σχολές που επιθυμούν, αλλά θα πρέπει να επιλέξουν Σχολή ανάλογα με την ειδικότητα τους. «Στον τόπο μας, όμως, δεν υπάρχουν Σχολές σχετικές με τις ειδικότητες που παρακολούθησαν, ούτε Πολυτεχνεία, ούτε Τμήμα Πληροφορικής, ούτε Δομικών Έργων, ούτε ΤΕΙ αυτοί οι άνθρωποι για να σπουδάσουν θα πρέπει να πάνε και σε άλλες πόλεις πράγμα που είναι αδύνατο για αυτούς. Δεν μπορούν να αφήσουν την οικογένεια, την εργασία τους και να πάνε αλλού.» εξηγεί η κα Δαργινίδου σημειώνοντας πως αυτό που ζήτησαν από τον Υφυπουργό ήταν να έχουν το δικαίωμα να μπορούν να φοιτήσουν και σε Σχολές που υπάρχουν στον τόπο τους, χωρίς να είναι σχετικές με την ειδικότητά τους, όπως: Κοινωνικής Διοίκησης, ΔΟΣΑ,, κ.α. «Σχολές οι οποίες απαιτούν απλά διάβασμα και θα ήταν εύκολο γι αυτούς να τις παρακολουθήσουν.» Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και μια παρατήρηση ενδεικτική της πληθυσμιακής σύνθεσης του τόπου σύμφωνα με την οποία οι μουσουλμάνοι μαθητές απέφευγαν τις Πολυτεχνικές Σχολές λόγω της Φυσικής και των Μαθηματικών κι επέλεγαν τα Τμήματα: Κοινωνικής Διοίκησης και Παρευξείνιων Χωρών.
Φώτο: Μαίρη Δαργινίδου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος