Κέρκυρα: Μελετητική η κύρια συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πλημμυρών

Τα αποτελέσματα του ελέγχου που πραγματοποίησε το κλιμάκιο των μηχανικών του στρατού που βρέθηκε στην Κέρκυρα προκειμένου να εξετάσει τις υποδομές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Μπάλλος», αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΕ Κέρκυρας, με την παρουσία του Υποστράτηγου  Μ. Κλούβα, διευθυντή Μηχανικού στο ΓΕΕΘΑ και τη συμμετοχή του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Μουζακίτη, των Αντιπεριφερειαρχών Κέρκυρας Κ. Ζορμπά, Τ.Υ. Μ. Ορφανουδάκη και Πολιτικής Προστασίας Ν. Μηλιώτη.

O κ. Κλούβας και οι συνεργάτες τους πραγματοποίησαν αυτοψίες σε 32 σημεία γύρω από τα τρία κύρια ρέματα τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο πλημμυρικών και συγκεκριμένα στο ρέμα της Μέσης Κέρκυρας που εξελίσσεται έως τον Ποταμό, της Μεσογγής και της Καβαλάραινας.

Ο κ. Κλούβας παρατήρησε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, είχαν γίνει τεχνικές παρεμβάσεις μικρότερες του φορτίου που καλούνταν να διαχειριστεί το ρέμα. Ιδίως στο ρέμα της Καβαλάραινας εντοπίστηκε μεγάλος όγκος φερτών υλικών σε αντίθεση με τον Ποταμό όπου εκεί δεν είχαμε αντίστοιχη συγκέντρωση. Στο ρέμα της Μεσογγής ενώ το νερό συγκρατήθηκε σε έξι τεχνικά έργα στένωσης της ροής, και αρκετή ποσότητα υπερχείλισε και διέφυγε αριστερότερα, ο όγκος της βροχής ήταν τόσο μεγάλος που υπερχείλισε και το ίδιο το ρέμα, δημιουργώντας τις γνωστές πρωτόγνωρες εικόνες πλημμύρας στη Μεσογγή. «Η ίδια φύση» ανέφερε ο στρατηγός, «απέδειξε ότι η καταστροφή αυτή δεν θα μπορούσε να την διαχειριστεί κάποιος υποδοχέας ομβρίων».

Ο στρατός θα συνδράμει την Περιφέρεια στους τομείς της σύνταξης τεχνικοοικονομικών εκθέσεων και μελετών για την άμεση αποκατάσταση των τεχνικών έργων και την τεχνητή εκβάθυνση των ρεμάτων,  τις αντιστηρίξεις των πρανών όπου σημειώθηκαν αστοχίες και την επεξεργασία λύσης στη γέφυρα του Ποταμού.

Η γέφυρα του Ποταμού

Η επίλυση του προβλήματος που υπάρχει εδώ και χρόνια με τη γέφυρα του Ποταμού και στις 15 Οκτωβρίου οδήγησε στην κάλυψη της γύρω περιοχής με ύδατα, φαίνεται ότι είναι αρκετά σύνθετη, εξαιτίας της εμπλοκής της Αρχαιολογίας η οποία έχει χαρακτηρίσει μνημιακή κατασκευή την υφιστάμενη γέφυρα του 19ου αιώνα και δεν επιτρέπει την κατεδάφισή της.  Ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Ορφανουδάκη «η γέφυρα είναι μνημείο και δεν την πειράζουμε». Ακόμη και η τοποθέτηση γέφυρας στρατιωτικού τύπου, δεν φαίνεται να αποτελεί σύμφωνα με τον στρατηγό Κλούβα την καλύτερη λύση αφού ο θόρυβος από τα σύνθετα μέρη της θα αποτελούσε μέγιστη ενόχληση για μια κατοικημένη περιοχή. Εκτός από αυτή τη λύση εξετάζεται η τοποθέτηση μεταλλικής γέφυρας αστικού τύπου που χρειάζεται όμως βαριά υποστύλωση ενώ η λύση που παραμένει υλοποιήσιμη αυτή τη στιγμή είναι η αντιστήριξη της υφιστάμενης γέφυρας από το κατάστρωμα, παρέμβαση όμως που απαιτεί χρόνο.

Τόσο ο Αντινομάρχης Κέρκυρας Κ. Ζορμπάς όσο και ο Αντινομάρχης Πολιτικής Προστασίας Ν. Μηλιώτης ευχαρίστησαν τον κ. Κλούβα  για τη συνδρομή των εξειδικευμένων μηχανικών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς διαθέτουν τεράστια τεχνογνωσία. Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Μουζακίτης παρενέβη αναφερόμενος στην ευθύνη των αρμοδιοτήτων που υφίσταται μεταξύ των φορέων της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι στην ευθύνη της ΠΙΝ είναι τα χαρακτηρισμένα υδατορέματα που ανέρχονται σε 22 στην ΠΕ Κέρκυρας, 19 στην Κέρκυρα και τρία στους Παξούς ενώ όπως είπε οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν σε προγραμματικές με την Περιφέρεια προκειμένου να επεμβαίνουν πιο άμεσα όταν απαιτείται παρέμβαση στα ρέματα αυτά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος