Κέρκυρα: Εκδήλωση τιμής των Κερκυραίων που πολέμησαν στην Κύπρο με ομιλητή τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια

Εκδήλωση τιμής των Κερκυραίων που πολέμησαν το 1974 υπερασπιζόμενοι την Κύπρο από την τουρκική εισβολή, θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουλίου 2021 στον Κήπο του Λαού, με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Την εκδήλωση οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανεμομύλου «Θωμάς Φλαγγίνης», η Ένωση Κυπρίων Κέρκυρας και ο Σύνδεσμος Πολιτισμού και Αθλητισμού Κέρκυρας. Οι πρόεδροι των παραπάνω συλλόγων, Παντελής Κοντός, Καλλίνικος Χριστοδούλου και Σπύρος Μωραϊτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν με αφορμή την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στη μεγαλόνησο, αναφέρθηκαν στη θυσία των Ελλήνων που έπεσαν στο πλευρό των Κυπρίων υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κύπρου αλλά και το σθένος όσων στάθηκαν στο πεδίο της μάχης και έως σήμερα μεταφέρουν τις τραγικές εκείνες στιγμές.

Μεταξύ των πολεμιστών αυτών υπήρξαν 30 Κερκυραίοι, εκ των οποίων οι 16 βρίσκονται εν ζωή και θα τιμηθούν στην εκδήλωση αυτή. Μαζί με τον κ. Δένδια θα μιλήσει και ο στρατηγός ε.α. Σπύρος Δελλής ο οποίος ήταν επικεφαλής του λόγου διοικήσεως της ΕΛΔΥΚ. Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Κοντού ότι τις δεκαετίες, που μεσολάβησαν από τα γεγονότα του ’74, υπήρξε σιωπή αλλά και μεγάλη ταπεινότητα από τους πρωταγωνιστές στο πεδίο της μάχης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις τάξεις του Φλαγγινείου υπάρχει ένας από τους μαχητές αυτούς, και κανείς δεν το γνώριζε. “Ήλθε η στιγμή”, κατέληξε, “η πολιτεία αλλά και η ίδια η κοινωνία να αναγνωρίσει τον αγώνα τους, ως μέρος της πάλης του ελληνισμού στις δύσκολες εκείνες εποχές”.

Ο κ. Μωραϊτης ανέφερε ότι ο ΣΥΠΑΠ ανέλαβε με προθυμία το έργο της αρωγής της όλης εκδήλωσης, δίνοντας τα εύσημα στον Σύλλογο Ανεμομύλου για τις πρωτοβουλίες και το έργο του.

Ο κ. Χριστοδούλου έκανε αναδρομή στα γεγονότα, που οδήγησαν στην κατοχή της Κύπρου αλλά και στο δύσκολο γεωπολιτικό πλαίσιο, που έχει διαμορφωθεί σήμερα “εξαιτίας της αναθεωρητικότητας του τούρκου προέδρου”. “Αποτελεί χρέος μας”, είπε “να τιμήσουμε τους ανθρώπους που πολέμησαν τότε αλλά ταυτόχρονα να επισημάνουμε το γεγονός ότι πολλά παιδιά Κερκυραίων συνεχίζουν να υπηρετούν την θητεία τους στην Κύπρο, στηρίζοντας τον αγώνα της έως σήμερα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος