Κέρκυρα: Εκδήλωση για το Κλίμα από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την Αναγνωστική Εταιρεία

Εκδήλωση – συζήτηση για το επίμαχο θέμα της κλιματικής αλλαγής, διοργανώνει το  Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο κτίριο της Αναγνωστικής.

Θα μιλήσουν ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας και ο Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής και Γραμματέας της Τάξης Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών. Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα. 

Ο κύριος Κώστας Συνολάκης θα επικεντρωθεί στην ιστορία της επιστήμης της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία 200 χρόνια και θα αναπτύξει τις πολλαπλές ευκαιρίες που είχε η ανθρωπότητα να αναγνωρίσει τους κινδύνους και τις επιπτώσεις. Θα εξηγήσει τα σημεία καμπής στο κλίμα, ειδικά όσα σχετίζονται με την θάλασσα. Θα γίνει αναφορά σε πρόσφατες μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα λόγω της κλιματικής κρίσης και στην διαχείριση τους. 

Ο κύριος Ζερεφός θα μιλήσει για την παγκόσμια ανησυχία από τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση του κλίματος. Η παρουσίαση του θα εστιάσει στη μέχρι τώρα τάση θέρμανσης στη Μεσόγειο και την Ελλάδα περίπου κατά 1.5 °C τα τελευταία 100 χρόνια. Στην καταγραφή και ανάδειξη του 2023 ως έτους κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων ανά τον πλανήτη. Ειδικότερα το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκε ως το θερμότερο από το 1900, για πολύ μεγάλο μέρος των χερσαίων τμημάτων της Μεσογείου ενώ αντίστοιχα υψηλές (έως και κατά 3 °C) ήταν και οι αποκλίσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα την εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών αλλά και ακραίων βροχοπτώσεων. Επίσης θα αναφερθεί στις εκτιμήσεις για τις μελλοντικές μεταβολές του κλίματος στην Ελλάδα με βάση τις οποίες η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 3.0 °C έως το 2100.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UChyFZ0BTA2bktfFqmCUYImQ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος