Κάθε πουλί “μετράει” και μετριέται! Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις στις λίμνες Πρέσπας – Καστοριάς (εικόνες)

Κάτω από συνθήκες ολικού παγετού και με μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, έγιναν οι φετινές Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), στις λίμνες της Καστοριάς και των Πρεσπών.

Πρόκειται για το μακροβιότερο παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο, με το οποίο καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροβιότοπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια.

Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγροβιότοποι.

Στην Καστοριά οι μετρήσεις έγιναν από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Στις Πρέσπες η δράση ήταν διασυνοριακή και εθνικές και περιφερειακές υπηρεσίες προστατευόμενων περιοχών, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την καταμέτρηση των υδρόβιων πουλιών σε όλες της πλευρές της Πρέσπας και της Αχρίδας. Πήραν μέρος η ΕΠΠ σε συνεργασία με τον ΦΔΕΠαΠ και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία από την Ελλάδα, η περιβαλλοντική οργάνωση MES, τα εθνικά πάρκα Galicica και Ezerani από τη Βόρεια Μακεδονία και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο των Τιράνων και η περιβαλλοντική οργάνωση PPNEA από την Αλβανία.
Φωτογραφίες:
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Εταιρία Περιβάλλοντος Καστοριάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος