Ο κρητικός αγριόγατος, η φύση της Κρήτης και ο ανθρώπινος επεκτατισμός (ηχητικό)

Στη μοναδικότητα της άγριας πανίδας και χλωρίδας της Κρήτης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο έφορος σπονδυλωτών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, δρ. Πέτρος Λυμπεράκης.

Ο κρητικός αγριόγατος, η φύση της Κρήτης και ο ανθρώπινος επεκτατισμός (ηχητικό)

Ζώα όπως ο Κρητικός Αγριόγατος, θα συνεχίζουν να υπάρχουν όσο οι άνθρωποι δεν επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπεράκης.

Ο Κρητικός Αγριόγατος, που -σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας- ήταν για την Κρήτη ένα ζώο «φάντασμα» μέχρι το 1996, έως ότου δύο φοιτήτριες, μέλη Ιταλικής επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα του νησιού, παγίδεψαν ένα σε συνεργασία με το Μουσείο. Το ζώο κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, αφού προσαρμόστηκε πάνω του πομπός για ραδιοτηλεμετρική παρακολούθηση, αφέθηκε ελεύθερο και παρακολουθήθηκε για τρεις μήνες.

Ο κρητικός αγριόγατος, η φύση της Κρήτης και ο ανθρώπινος επεκτατισμός (ηχητικό)

Ο κρητικός αγριόγατος τρέφεται με μικρά πουλιά και τρωκτικά, είναι ένα ανθρωπόφοβο ζώο, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μελέτη του.

Τα Λευκά Όρη 

«Ευτυχώς στην Κρήτη έχουν παραμείνει αρκετά κομμάτια γης, που παραμένουν μακριά από την ανθρώπινη επίδραση», ανέφερε ο κ. Λυμπεράκης, για να προσθέσει: «Σε απόκρημνες πλαγιές, στα ψηλά βουνά, έχουμε ακόμα αρκετή άγρια φύση. Είναι τα μέρη που καταφεύγουν είδη όπως ο κρητικός αγριόγατος, που είναι ένα ντροπαλό ζώο και αποφεύγει τον άνθρωπο».

Σε ερώτησή μας σχετικά με τον βαθμό επιρροής του ανθρώπινου «επεκτατισμού», ο κ. Λυμπεράκης τόνισε: «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ευτυχώς πληθαίνουν οι φωνές που λένε να δώσουμε λίγο χώρο και στην άγρια φύση. Είναι τρομακτικό το πόσο ελάχιστο κομμάτι της φύσης έχουμε αφήσει άθικτο στον πλανήτη. Είναι ελάχιστο, της τάξης του 2 – 3%. Υπάρχουν φωνές που μας εγκαλούν και προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη ζωή, χωρίς την άγρια φύση και ότι πρέπει να της δώσουμε χώρο γιατί την έχουμε ανάγκη. Στη χώρα μας έχουμε ακόμα τέτοια κομμάτια «απείραχτης» φύσης, τα οποία πρέπει πάση θυσία να τα διατηρήσουμε».

Ο κρητικός αγριόγατος, η φύση της Κρήτης και ο ανθρώπινος επεκτατισμός (ηχητικό)Ο κ. Λυμπεράκης επικαλέστηκε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τις περιοχές που δεν έχουν χαραχτεί δρόμοι, περιοχές που απέχουν ένα χιλιόμετρο από τον κοντινότερο δρόμο. Από την έρευνα προέκυψε ότι η περιοχή με τη λιγότερη παρουσία δρόμων, είναι τα Λευκά Όρη, σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Η χάραξη δρόμων φέρνει αρνητικές δραστηριότητες όπως η λαθροθηρία, που ενοχλούν την άγρια ζωή και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το περιορίσουμε. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε παντού με τα αυτοκίνητά μας».
Δεδομένου ότι τώρα πια οι πολίτες είμαστε ενήμεροι για τη σπουδαιότητα διατήρησης της άγριας πανίδας και χλωρίδας, τα «άλλοθι» για την βουλιμική συμπεριφορά της ανθρωπότητας απέναντι στο περιβάλλον, έχουν εκλείψει. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η τρέχουσα πανδημία. Όλα δείχνουν ότι μπήκαμε πολύ γρήγορα και βίαια μέσα στην άγρια φύση, υπογράμμισε ο κ. Λυμπεράκης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην ανάγκη τήρησης του προτεινόμενου από την Περιφέρεια σχεδίου χωροθέτησης των ΒΑΠΕ στην Κρήτη.


Ακούστε τη συνέντευξή του

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος