Αλεξανδρούπολη: Το 36,1% του πληθυσμού χρησιμοποιεί στατίνες για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης

Το 36,1% του πληθυσμού χρησιμοποιεί στατίνες για την αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης. Η περισσότερο χρησιμοποιούμενη στατίνη είναι η ατορβαστατίνη σε ποσοστό 42,7 %, ενώ η νεώτερης γενιάς στατίνη – ροσουβαστατίνη – βρίσκεται στην 3η θέση στο 20% περίπου των ασθενών.
Οι ηλικίες από 60-69 ετών κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση στατινών ποσοστό (32%), ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη χρήση στατινών στις ηλικίες από 70-79 ετών.

Τα παραπάνω αποτελέσματα προέκυψαν από την μελέτη που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Δ.Π.Θ το διάστημα από 1/1/2012- 31/12/2014 αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 1ο Ελληνικό συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση 2.628 ασθενών και τα στοιχεία προήλθαν από φαρμακεία της Βόρειας Ελλάδας (ευρύτερη περιοχή Ν. Θεσσαλονίκης) και έδειξαν πώς:

Εννιακόσιοι πενήντα (950) ασθενείς (36,1% του συνολικού πληθυσμού )χρησιμοποιεί στατίνες (το πιο δημοφιλές φάρμακο) για την αντιμετώπιση χοληστερίνης.

Οι ηλικίες από 60-69 κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση στατινών ένα ποσοστό (32%), ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη χρήση στατινών στις ηλικίες 70-79 ετών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό 43% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν στατίνες είναι και στην κατηγορία της πολυφαρμακίας, με χρήση επτά (7) και άνω φαρμάκων σε καθημερινή βάση.

Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν ατορβαστατίνη φαίνεται ότι επιλέγουν το πρωτότυπο σκεύασμα στην περίπτωση της μικρής δοσολογίας (10mg), επειδή η διαφορά τιμής πρωτοτύπου – γενοσήμου φαρμάκου είναι μικρή 1,31 ευρώ, ενώ στις μεγαλύτερες δοσολογίες, και συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη (40mg) προτιμούν το γενόσημου καθώς η διαφορά τιμής είναι σχεδόν τριπλάσια 3,54 ευρώ.

Επίσης κατά πιο κρίσιμες περιόδους: Νοέμβριος 2012, Οκτώβριος 2013 και Μάρτιος 2014, όπου υπήρχαν σχετικές αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων, που άλλαζαν το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς στη θεραπεία, παρατηρήθηκε σαφής στροφή της επιλογής των ασθενών προς τα γενόσημα φάρμακα.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Σύνταξη:Όλγα Ορφανίδου

———————————————————————————————

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος