Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς Έβρου – Χωρίς ηλεκτροδότηση το χωριό (video)

Array

Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκαλεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη (22/7) στην περιοχή του φράγματος, της Λύρας Σουφλίου και κατακαίει πυκνό πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, στον Έβρο. Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη ενώ στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν και εναέρια μέσα ενώ είναι πολύ πυκνός ο καπνός στην περιοχή, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας κατάφεραν να την καθηλώσουν και να μην επεκταθεί στο χωριό Δαδιά. Σύμμαχός τους αυτή τη φορά οι άνεμοι που έχουν εξασθενήσει. Στην κατάσβεσή της επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 4 Α/Φ και 4 Ε/Π, ένα εκ των οποίων συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες Ο.Τ.Α.


Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Κώστας Σταματάκης από τις 3 τα ξημερώματα το χωριό Δαδιά δεν έχει ηλεκτροδότηση.
Με το πρώτο φως της ημέρας, όπως είπε, στρατός, δήμος και κάτοικοι ξεκίνησαν να φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες περιμετρικά του χωριού, απόφαση που πάρθηκε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Συντονιστικού. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. άλλες περιοχές.

Το πύρινο μέτωπο έχει φθάσει τα 10 χιλιόμετρα μέσα στον Μεγάλο Πυρήνα της Δαδιάς και η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι δεν πνέουν άνεμοι στην περιοχή.
Πάντως για κάθε ενδεχόμενο λεωφορεία θα βρίσκονται στο χωριό που προς το παρόν δεν απειλείται για να μεταφέρουν κατοίκους που ίσως νιώσουν δυσφορία από τους καπνούς που έρχονται σ’ αυτό.

Το πύρινο μέτωπο που εκτείνεται σε απόσταση 10χλμ ενώ οι βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή όπως αναφέρει το meteo.gr είχαν ως αποτέλεσμα, ο καπνός να μεταφερθεί πάνω από το Θρακικό πέλαγος και την Ίμβρο, διανύοντας απόσταση σχεδόν 120 χιλιομέτρων.
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς Έβρου – Χωρίς ηλεκτροδότηση το χωριό (video)

Υπό πλήρη έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία – Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Εξάλλου υπό έλεγχο η πυρκαγιά, σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Άγναντα του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία, που απείλησε κατοικημένες περιοχές. Από την μάχη με τις φλόγες, τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν, ενώ διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της πυρκαγιάς, με σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό. Υπό έλεγχο τέθηκαν και οι φωτιές σε Τραγανό και στην Βάρδα, της Ηλείας.

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Παρασκευή 22 Ιουλίου, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3).
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς Έβρου – Χωρίς ηλεκτροδότηση το χωριό (video)
Ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αφορά τις περιοχές: Αττική, Κύθηρα, κεντρική και νότια Εύβοια, πολλές περιοχές σε Πελοπόννησο, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη, νησιά σε Ιόνιο και ανατολικό Αιγαίο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος