«Κιβωτός του κόσμου»: Οι καταγγελίες των παιδιών συνθέτουν την εικόνα λειτουργίας των δομών σε Χίο και Καλαμάτα

Βία, εκμετάλλευση, ψυχολογικός ψυχαναγκασμός είναι το μοτίβο, που επαναλαμβάνεται σε κάθε καταγγελία, που βλέπει το φως της δημοσιότητας από παιδιά, που έζησαν στις δομές της Κιβωτού. Ανήλικη κοπέλα περιγράφει για πρώτη φορά στην ΕΡΤ, τα σκληρά χρόνια, που φέρεται να βίωσε στην δομή της Χίου.

“Με βάζανε να μαζεύω κουκουνάρια, κάθε φορά, που δεν άκουγα με έκλειναν στο δωμάτιο… ξεχνούσαν να μου φέρουν φαγητό”, αποκαλύπτει η νεαρή κοπέλα για όσα η ίδια βίωσε στην δομή.

“Παιδιά αποκομμένα από την Κοινωνία”

Όπως περιγράφει στην ΕΡΤ, πολλές φορές τους απαγόρευαν να μιλούν ακόμη και να μιλούν. “‘Έπεφτε ξύλο σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση… δεν σου επέτρεπαν να μιλάς στα άλλα παιδιά…”.

Η ανήλικη κοπέλα έζησε στην δομή της Χίου από τα επτά έως τα δεκατέσσερά της χρόνια και σήμερα βρίσκεται σε ξενώνα άλλη οργάνωσης μακριά από το νησί.

“Τα περιστατικά δεν ήταν μεμονωμένα”

” Όλο το περιβάλλον ήταν έτσι… Μας εκβίαζαν για να μην πούμε τι συμβαίνει”.

Κομβικό ρόλο αποκτά πλέον η δομή της Καλαμάτας, μετά και τις καταθέσεις του 19χρονου. Κλειδί στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης, αποδεικνύεται το διάστημα, που έφυγαν για πάντα από τη δομή της Καλαμάτας τα μεγαλύτερα παιδιά. Είναι η ίδια περίοδος, που περιέγραψε ο 19χρονος, ότι έγιναν όσα κατήγγειλε.

«Κιβωτός του κόσμου»: Οι καταγγελίες των παιδιών συνθέτουν την εικόνα λειτουργίας των δομών σε Χίο και Καλαμάτα

“Φόβος όταν ο πάτερ Αντώνιος βρισκόταν στην Καλαμάτα”

“Υπήρχε ένα φόβος, κάθε φορά που ο πάτερ βρισκόταν στην Καλαμάτα”, λένε εργαζόμενοι της δομής στην ΕΡΤ Καλαμάτας. Τον περιγράφουν ως ιδιαίτερα περίεργο άνθρωπο, που είχε επαφή μόνο με πρόσωπα του «οικείου» περιβάλλοντος του. “Δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τους εργαζόμενους στην δομή, πλην ελαχίστων ανθρώπων που εμπιστευόταν εδώ και πολλά χρόνια”. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Καλαμάτας, οι παιδαγωγοί έχουν λάβει γραπτό μήνυμα που τους ενθαρρύνει να μιλούν με θερμά λόγια για το έργο του πατέρα Αντώνιου στην “Κιβωτό”.

“Μετακινούσε παιδιά από δομή σε δομή”

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι τον Ιανουάριο έγινε ταυτόχρονη απομάκρυνση των πέντε μεγαλύτερων παιδιών της δομής (μαθητές Γυμνασίου), ένα εκ των οποίων έμεινε και από απουσίες στην ίδια τάξη.

 Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης / Κώστας Γαζούλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος