Αισιοδοξία μετά από τρεις μέρες στη Λέσβο – Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα (video)

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στη Λέσβο από αργά το απόγευμα στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο 23 Ιουλίου πάνω από τον οικισμό Βατερά, σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα. Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και απείλησε τον οικισμό των Βατερών, ο οποίος εκκενώθηκε.

Για πρώτη φορά μετά από τρεις μέρες που κάνει η φωτιά στη Λέσβο, υπάρχει αισιοδοξία. Τα πύρινα μέτωπα είναι σε ύφεση με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρήσουν να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο στη Ρογκάδα. Πάντως οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν εφησυχάζουν καθώς οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί και ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων εξακολουθεί να είναι μεγάλος.

Από το πρωί σήμερα (25/7) η εικόνα της φωτιάς ήταν καλύτερη, συνέχιζε όμως το καταστροφικό έργο της σε δύο μέτωπα, με αναζωπυρώσεις λόγω αλλαγής στην φορά του ανέμου. Το ένα, πάνω από την κοινότητα Σταυρού και το δεύτερο κοντά στον οικισμό της Βρίσας, που είχε χτυπηθεί ασκληρά και από τον σεισμό του 2017. Και οι δύο οικισμοί εκκενώθηκαν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Περίπου 450 άνθρωποι διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της περιοχής, με μέριμνα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Αισιοδοξία μετά από τρεις μέρες στη Λέσβο – Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα (video)

Στο μέτωπο του Σταυρού, οι αναζωπυρώσεις έθεσαν σε συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Στόχος ήταν να μην περάσει η φωτιά από την περιοχής Αγ. Κυριακής προς Αμπελικό. Το βράδι, σκληρή ήταν η μάχη πυροσβεστών, εθελοντών και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων πάνω από τον Σταυρό, όπου το γεωγραφικό ανάγλυφο δεν επιτρέπει την πρόσβαση επίγειων δυνάμεων.

Υπάρχει αναζωπύρωση και πάνω από την περιοχή της Βρίσας. Επίγειες δυνάμεις και μηχανήματα του Δήμου και του Στρατού, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στον οικισμό, ενώ οι ρίψεις από 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν περιορίσει το πύρινο μέτωπο.

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Οι προσπάθειες επικενρώνονται στην περιοχή της Ρογκάδας, από όπου και ξεκίνησε η φωτιά το Σάββατο 23/7.

Αισιοδοξία μετά από τρεις μέρες στη Λέσβο – Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα (video)

Στα Βατερά το Σάββατο, η φωτιά έφτασε μέχρι την θάλασσα. Κάηκαν σπίτια μέσα στον οικισμό ενώ υπολογίζεται πως κάηκαν συνολικά 20.000 σρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Έξι οικίες έχουν καταστραφεί, είκοσι έχουν υποστεί ζημιές. Η περιοχή των Βατερών αντιμετωπίζει ακόμη πρόβλημα ηλεκτροδότησης, αφού περισσότεροι από 50 στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ έχουν καεί.

Με σκάφη του Λιμενικού Σώματος απεγκλωβίστηκαν το Σάββατο εννέα άτομα από την ακτή των Βατερών και συγκεκριμένα τέσσερις αλλοδαποί και πέντε Έλληνες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου. Μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας.

Αισιοδοξία μετά από τρεις μέρες στη Λέσβο – Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα (video)

Επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και στον πρόεδρο του ΕΟΤ, απέστειλε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ζητώντας άμεσα την ένταξη των Βατερών στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ζητά -ει δυνατόν από τον Ιούλιο- τη δημιουργία -κατά τα πρότυπα της στήριξης στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοιας και τη Σάμο- ενός «Vatera Pass», στο πλαίσιο της επιδότησης διακοπών όπως προσφέρεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «vouchers.gov.gr», με απώτερο σκοπό να ισχύσει πέραν του ερχόμενου Αυγούστου και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023.

Αισιοδοξία μετά από τρεις μέρες στη Λέσβο – Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα (video)

Ρεπορτάζ: Αναστ. Σπυριδάκη – Δημ. Λαχουρή – Μυρσίνη Τζινέλη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος