Λέσβος: Σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά – Εντολή προληπτικής εκκένωσης για Βρίσα και Σταυρό (video)

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις οι εθελοντές και οι κάτοικοι στα μέτωπα της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 10 χθες το πρωί από την περιοχή Ρογκάδα και εξελίσσεται σε δύο μέτωπα. Το μεσημέρι της Κυριακής δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης της Βρίσας και του Σταυρού.

Αναζωπυρώσεις υπάρχουν στην περιοχή μεταξύ Βρίσας και Βατερών καθώς και στην περιοχή Αγ. Γεώργιος και Αχλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη ώστε η φωτιά να μην φτάσει σε ελαιοκτήματα και αγροικίες.

Όμως το απόγευμα η φωτιά πέρασε την κορυφή του βουνού και μπήκε σε ελαιώνα πλησιάζοντας πολύ κοντά στη Βρίσα, ενώ καίει και πάνω από το Σταυρό. Παράλληλα μέσα στο δάσος, όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστών, συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις.

Λέσβος: Σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά – Εντολή προληπτικής εκκένωσης για Βρίσα και Σταυρό (video)

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά πριν βραδιάσει και σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, επειδή υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των ανέμων.

Στη Βρίσα το μέτωπο είχε επεκταθεί βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βατερά που σύμφωνα με πληροφορίες εξασφαλίστηκαν από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ η πυρκαγιά κινείται προς Βρίσα και βρίσκεται 100 μέτρα από το χωριό. Προληπτικά ζητήθηκε από το δήμαρχο να γίνει εκκένωση. Η εκκένωση από τον αριθμό 112 ζητά οι κάτοικοι να κινηθούν από Βρίσα προς Πολιχνίτο. Λεωφορεία μεταφέρουν τους περίπου 200 κατοίκους σε κοντινές περιοχές, ενώ γίνεται έκκληση σε όσους έχουν τρακτέρ και μπορούν να φορτώσουν βυτία, να μεταβούν στο Ηρώο της Βρίσας για να συνδράμουν.

Εντολή εκκένωσης και για τον Σταυρό, στο άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για εμπρησμό, αφού χθες η φωτιά ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα.

Μια γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου.

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιείται, στο πλαίσιο παροχής συνδρομής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Συμμετέχουν 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και πτητικό μέσο, που συνδράμουν ουσιαστικά σε περιοχές όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά.

Λέσβος: Σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά – Εντολή προληπτικής εκκένωσης για Βρίσα και Σταυρό (video)Το μέτωπο που βρίσκεται σε δασική έκταση προς το Σταυρό που τείνει να ελεγχτεί. Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται πάνω από τη Βρίσα που οι δυνάμεις που επιχειρούν έδωσαν ολονύχτια μάχη και η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Από το πρωί στη μάχη συμμετέχουν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Μυτιλήνη είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor. Το πρωί φτάνουν επίσης στη Λέσβο από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα. Οι κάτοικοι στα Βατερά, αν και κουρασμένοι μετά από 24 ώρες στη μάχη με τη φωτιά, μεταφέρουν νερό με δεξαμενές και κουβάδες καθώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Λέσβος: Σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά – Εντολή προληπτικής εκκένωσης για Βρίσα και Σταυρό (video)Από τη φωτιά στα Βατερά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 6 κτίρια ενώ πάνω από 20 έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές.

Υπολογίζεται πως μέχρι το βράδυ της Κυριακή έχουν καεί 20.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου με 160 πελάτες που εκκενώθηκε χτες είπε στην ΕΡΤ πως η εκκένωσή του έγινε έγκαιρα και η μονάδα είναι σε θέση να λειτουργήσει σήμερα. Περισσότερα από 450 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία στην Καλλονή και την Μυτιλήνη.

Όσοι παραθέριζαν στο χωριό Βατερά επιστρέφουν σήμερα Κυριακή για να πάρουν τα πράγματά τους.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες σε περισσότερους από 40 στύλους.

Τουρίστες και κάτοικοι της περιοχής μετά την εκκένωση χθες του χωριού μεταφέρθηκαν σε καταλύματα ή σε οικείους τους, στη Σκάλα Πολιχνίτου στην Καλλονή και στη Μυτιλήνη. Σταθμός ενημέρωσης και συντονισμού από την πολιτική προστασία του δήμου δυτικής Λέσβου λειτουργεί από χθες στο δημοτικό στάδιο Πολιχνίτου. Στον Πολιχνίτο στην περιοχή Σφαγεία στήθηκε και σταθμός περίθαλψης πυρόπληκτων ζώων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος