Έβρος: Μάχη με τις φλόγες για 5η μέρα – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή (video)

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα της μεγάλης φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς, κυρίως στο μέτωπο προς το χωριό που τώρα δεν κινδυνεύει. Πάντως για πέμπτη μέρα εκατοντάδες πυροσβέστες από την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, μαζί με εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα που κατακαίουν το πανέμορφο δάσος της Δαδιάς.

Υπάρχει ένα μέτωπο προς το χωριό Λευκίμη όπου γίνονται προσπάθειες να μην προχωρήσει, με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Όλη η περιοχή και τα χωριά που βρίσκονται κοντά στο δάσος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 23/1/2023, προκειμένου να υπάρξει ευελιξία στην απελευθέρωση πιστώσεων, τόσο για την αντιμετώπιση την κατάστασης, όσο και στην ταχύτερη αποζημίωση όσων έχουν υποστεί ζημιές, αλλά και σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο δάσος.

Ελπίδες το πρωί τις Δευτέρας 25/7, πήγε να δώσει η βροχή στην περιοχή όμως δεν ήταν ισχυρή και δεν κράτηση πολύ ώρα. Οι κάτοικοι του χωριού Δαδιά που είχαν απομακρυνθεί προληπτικά καθώς τις προηγούμενες μέρες, οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά το χωριό πολλές φορές, άρχισαν να επιστρέφουν.

Οι ομάδες δασυπορόσβεσης, ο στρατός και οι πολλοί εθελοντές δίνουν μάχη για να σωθεί ο κύριος πυρήνας του παρθένου δάσους, τα σημαντικά οικοσυστήματα και οι αποικίες των σπάνιων αρπακτικών πουλιών. Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην νότια και νοτιοδυτική πλευρά του δάσους της Δαδιάς και την περιοχή της Λευκίμμης, όπου στόχος είναι να μην μπει η φωτιά στο οικοσύστημα του μαυρόγυπα.

Οι αντιπυρικές ζώνες που έφτιαξαν ή διαπλάτυναν από την πρώτη μέρα τα μηχανήματα έργου του Στρατού και της Πυροσβεστικής, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καούν σπίτια. Στον δρυμό της Δαδιάς όμως, η δύσβατη περιοχή με τα πολύ πυκνά δάση δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις εστίες για να τις θέσουν υπό έλεγχο. Σε αυτό συντείνει και το γεγονός πως μέσα στο παρθένο δάσος, υπάρχει ένα παχύ στρώμα από πευκοβελόνες και καύσιμη ύλη που λειτουργεί ως επιταχυντής και εμποδίζει το νερό από την πυρόσβεση να φτάσει στη βάση της φωτιάς.

Το ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται βόρεια, προς την περιοχή του μοναστηριού, ενώ το δεύτερο είναι νότια, προς το φράγμα της Λύρας. Κατά την διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις κοντά στο χωριό. Το μέτωπο που βρίσκεται βαθιά στο εθνικό πάρκο συνεχίζει το καταστροφικό του έργο και μόνο τα εναέρια μέσα έχουν την δυνατότητα να το προσεγγίσουν.

Eπιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Έβρος: Μάχη με τις φλόγες για 5η μέρα – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή (video)

Στη Δαδιά ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης που παραμένει με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις με τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και Αντιπεφερειάρχη, την επιτελική ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος, τις  Δασικές Υπηρεσίες, την ΕΛΑΣ και το Στρατό.

“Η έκταση της Δαδιάς είναι 423.000 στέμματα, η φωτιά έχει περάσει σε μία έκταση 19.000 στεμμάτων, υπάρχουν πολλές νησίδες άκαυτες, που η φωτιά δεν ακούμπησε. Έχουμε περιχαρακώσει τα μέτωπα με αντιπυρικές ζώνες”, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέρειας Γ. Αμυράς.

Ρεπορτάζ: Δ. Σταματάκης, Ε. Τσακίρη, Β. Πρεμίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος