Απειλείται το δάσος της Δαδιάς — Τρίτη μέρα μάχης με τις φλόγες (video)

Array

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου με το πρώτο φως δεκάδες εναέρια μέσα συνδράμουν τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στο να προφυλαχθεί ο πυρήνας του εθνικού πάρκου. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος του δάσους, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απορίες. Υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους.

Στη δυτική και στη νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή το πρόβλημα στο δάσος της Δαδιάς, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Ωστόσο, όπως είπε, η εικόνα στην βορειοανατολική πλευρά αυτή την στιγμή είναι πολύ καλύτερη. Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου» με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα.

Συγκεκριμένα επιχειρούσαν και επιχειρούν από το βράδυ και συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Ωστόσο, όπως τόνισε, ο καπνός σε συνδυασμό με την άπνοια και τη μεγάλη σχετική υγρασία της νύχτας δυσχέραινε το πρωί τις επιχειρήσεις της αεροπυρόσβεσης. «Για το λόγο αυτό προσπαθούμε όπου είναι εφικτό με τις επίγειες δυνάμεις και τα χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουμε επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Απειλείται το δάσος της Δαδιάς — Τρίτη μέρα μάχης με τις φλόγες (video)

Πηγή φωτο: ΓΕΕΘΑΗ επιχείρηση κατάσβεσης δυσχεραίνεται εξαιτίας του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης.

Συνεχώς εργάζονται ξυλοκόποι και υλοτόμοι για να μεγαλώσουν τις αντιπυρικές ζώνες και να ανοίξουν δρόμους μέσα στο δάσος, αφού είναι τόσο πυκνή η βλάστηση που το νερό που ρίχνουν τα εναέρια μέσα δεν φτάνει όλο στο έδαφος, καθώς δεν διαπερνάει στο σύνολό του τη βλάστηση.

Εν τω μεταξύ, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα στις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι αρχές μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες – τη ζέστη, την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Δ. Σταματάκης, Ε. Τσακίρη

Σχετική είδηση: Μάχη με τις φλόγες για τρίτη μέρα στον Έβρο – Χιλιάδες καμμένα στρέμματα στο δάσος της Δαδιάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος