Τα Ψαρά στο επίκεντρο-Πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στο ακριτικό νησί

Μια ιστορική συνεδρίαση, λίγες μέρες πριν την επέτειο των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα, πραγματοποιήθηκε στα Ψαρά τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024.

Στη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι συζητήσεις γύρω από τα ζητήματα, τα έργα, τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης των Ψαρών, ενώ  ομόφωνο ήταν το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα μικρά νησιά.

Στα Ψαρά ταξίδεψαν για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης , ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Μάρκου, ο γραμματέας Γιώργος Τσακαλίας, ο αντιπρόεδρος Φιλόδωρος Βιτέλλας, οι Αντιπεριφερειάρχες Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, Μιχάλης Δήσσος, Αναστασία Αντωνέλλη, Παντελής Βρουλής, Παντελής Μπουρνιάς, Ιωάννης Καλτάκης, Γιώργος Αρβανίτης,  ο Έπαρχος Λήμνου Απόστολος Κουτσογιάννης , οι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγλαΐα Κυρίτση και της«Αλλαγή Πορείας για τα νησιά μας» Βάσω Χοχλάκα με τους περιφερειακούς συμβούλους Άννη Ανδρεάδου, Δέσποινα Καλβίνου, Παντελή Μπουγδάνο, Ιωάννη Μανάρα, Γιώργο Αμπαζή και Χριστόφορο Κριμιζή. Τα υπόλοιπα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετείχαν στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τα Ψαρά στο επίκεντρο-Πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στο ακριτικό νησί

Πρόκειται για μια ιστορική μέρα δήλωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, τονίζοντας: «Πιστοί στην προεκλογική μας εξαγγελία θα πάμε σε όλα τα νησιά, πήγαμε στους Φούρνους, ήρθαμε τώρα στα Ψαρά, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός περιφερειακών συμβούλων που έχουν έρθει για τη συνεδρίαση στα Ψαρά και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί υπάρχει η άμεση επαφή με το νησί και τους κατοίκους του. Την ανακατασκευή του Μύλου στη Μαύρη Ράχη θα τη χρηματοδοτήσουμε και το έργο θα ολοκληρωθεί σύντομα.  Η προσθήκη ενός μικρού μόλου, ένα έργο προστασία του λιμανιού όπου η περιφέρεια θα σταθεί αρωγός και τον Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Ψαρών θα τιμήσουμε για την παρουσία του και την προσφορά του.»

Τα Ψαρά στο επίκεντρο-Πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στο ακριτικό νησί

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κώστας Βρατσάνος, ο οποίος τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική μέρα για μας καθώς για πρώτη φορά συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο στα Ψαρά. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία καθώς εσείς που καλείστε να πάρετε αποφάσεις για τα νησιά θα πρέπει να έχετε πολύ καλή εικόνα. Τα Ψαρά ένας τόσο μικρός τόπος πρόσφερε τόσα πολλά στην Επανάσταση. Βέβαια τα Ψαρά πλήρωσαν αυτή την προσφορά με το Ολοκαύτωμα και δυστυχώς εδώ και 200 χρόνια δεν κατάφεραν ποτέ να αναστρέψουν και να επανέλθουν στην κατάσταση προ της Επανάστασης που στο νησί ζούσαν 25.000 κάτοικοι. Τα Ψαρά και ο Άη Στράτης είναι στη δυσμενέστερη θέση με πληθυσμιακή συρρίκνωση. Η παρουσία σας εδώ ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις του Δήμου μας με την Περιφέρεια. Απαιτούνται άμεσα δράσεις, για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και η πολιτεία θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για την αναστρέψει την πληθυσμιακή συρρίκνωση.

Είναι κατάφορη αδικία, να μην έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και για να μας δώσει κίνητρα θα πρέπει να είναι ελάχιστοι οι συντελεστές ως και μηδενικοί και να επανέλθει το καθεστώς μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα μικρά νησιά.»

Σε άλλα ζητήματα ο δήμαρχος  τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης του δήμου καθώς όσοι διορίζονται στο νησί φεύγουν με αποσπάσεις και μεταθέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Η ακτοπλοϊκή σύνδεση θα πρέπει να ενισχυθεί και ελπίζουμε να προχωρήσει η σύνδεση με υδροπλάνα. Το αίτημα να έχουμε ένα ειδικευμένο γιατρό είναι πάγιο. Έχουμε την ανάγκη αεροδιακομιδών και οι δαπάνες είναι πολύ περισσότερες από το να διοριστεί ένας γιατρός στο νησί.

Ενεργειακή αυτάρκεια, μέσω ενός προγράμματος μαζί με άλλα νησιά, όπως η Ικαρία, η Τήλος, το Καστελόριζο, η Λέσβος όπου με την ολοκλήρωση του θα παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους κατοίκους του νησιού.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό έργο αγροτικής οδοποιίας, κατατέθηκε πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών και σχολικών κτιρίων, ενώ ζητάμε από την Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει το έργο των δικτύων αποχέτευσης, της σύνδεσης των σπιτιών των Ψαρών με τον βιολογικό καθαρισμό για να λειτουργήσει.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Δυναμική» Αλκιβιάδης Στεφανής, όπου χαρακτήρισε πολύ σημαντική πρωτοβουλία τη συνεδρίαση στα Ψαρά και αξίζουν ιδιαίτερης μέριμνας οι προτάσεις του δημάρχου. Η χρονιά είναι πολύ σημαντική 200 χρόνια από την καταστροφή από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών και αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα, τόνισε.

Η κα Κυρίτση ανέφερε ότι «τα νησιά και οι νησιώτες έχουν ανάγκη την παρουσία μας. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση προσπαθούμε να είμαστε κοντά, να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ελπίδες των νησιωτών.  Στην ακτοπλοΐα υπάρχει μονοπώλιο στο Βόρειο Αιγαίο με πολλά προβλήματα στη σύνδεση των νησιών. Σοβαρά προβλήματα στον χώρο της υγείας, σ’ ότι αφορά τον ΦΠΑ η πρόταση μας είναι όχι απλά μειωμένος αλλά μηδενικός ΦΠΑ. Στήριξη με ανθρώπινο δυναμικό από πλευράς της Περιφέρειας».

Η κα Χοχλάκα τόνισε ότι «ήρθαμε εδώ στα Ηρωικά Ψαρά μια κουκίδα στο Αιγαίο αλλά με ένδοξη ιστορία. Το δημογραφικό ζήτημα είναι βόμβα στα θεμέλια της χώρας, θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα αναστροφής της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, ενίσχυση των δομών  υγείας, ακτοπλοϊκές συνδέσεις, προβλήματα σε δομές και εξοπλισμός, εύχομαι ο Δήμος να είναι παραγωγικός και εμείς θα σταθούμε δίπλα σας.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος